Setra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arbeid pågår: Denne siden er under arbeid. Som leser bør du være forberedt på at artikkelen kan være uferdig, og at innholdet kan endre seg fra dag til dag. Som bidragsyter bør du være forberedt på redigeringskollisjoner; det kan være lurt å kopiere din tekst til en annen tekstbehandler før du lagrer. Diskuter gjerne artikkelens struktur og innhold på diskusjonssiden.
Setra S 516 HD/2 i Tyrkia.
Restaurert 1956-modell Setra S 6 tilhørende Demy Schandeler i Luxembourg. En 1961-modell av tilsvarende modell ble bruktimportert til Norge i 1964 av busseier Konrad Gjesteland i Høle.

Setra er et bussmerke som produseres i Neu-Ulm i Tyskland og er mest kjent for luksuriøse turbusser, men har også rutevogner i sortimentet.

Setra-bussene er, i motsetning til hva vi er vant med i Norge, bygget med selvbærende karosseri. Navnet "Setra" er avledet av det tyske ordet "selbsttragend", som betyr selvbærende. Bussene har ellers mange felles komponenter med øvrige EvoBus-produkter, som f.eks. Mercedes-Benz busser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Setra ble opprinnelig bygget av Karl Kässbohrer Farzeugwerke i Ulm, et selskap som hadde bygget vogner siden 1893 og busser siden 1911. I 1922 ble selskapet overtatt av sønnene Otto og Karl (Jr). Opp gjennom årene bygde Kässbohrer forskjellige busser, stort sett på snutebilunderstell, og blant annet med tilhenger eller som semi. I 1950 begynte Otto utviklingen av det som da var en helt ny måte å bygge busser på. Tidligere ble busser bygget ved at man monterte karosseri på et chassis, enten et vanlig bil- eller lastebilchassis, eller et chassis spesialkonstruert for å bygget buss på, og i de aller fleste tilfeller var motoren foran. Med den nye måten å bygge på ble det konstruert et lett rammeverk som ble kledd inn med karosseri, mens de tekniske komponentene og drivlinjen ble montert inn i rammeverket. Dette gjorde at man blant annet kunne plassere motoren bak og slippe å ha en mellomaksling. Den første modellen av det for anledningen nye merket Setra ble lansert i april 1951 og fikk betegnelsen S 8.

Virksomheten ble i 1995 kjøpt opp av EvoBus, en divisjon i Daimler AG. Merkets logo er fremdeles Kässbohrers «K» i en ring, og finnes på blant annet hjulkapsler og ratt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Sürig, Udo, red. (2011). Setra – Chronology and Milestones (engelsk). Daimler AG.  [Utgitt i forbindelse med 60/100-årsjubileum]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Setra vehicles – bilder, video eller lyd
bussstubbDenne bussrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.