Saltvannskrokodille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Saltvannskrokodille
Saltvannskrokodille ved Timorsjøen
Nomenklatur
Crocodylus porosus
Schneider, 1801
Populærnavn
Deltakrokodille
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenKrokodiller
FamilieKrokodillefamilien
SlektCrocodylia
Økologi
Habitat: sjøvann, brakkvann og ferskvann.
Utbredelse: Asia og Oseania
deler av Asia og Oseania

Saltvannskrokodille eller deltakrokodille (Crocodylus porosus) finnes i deler av Asia og Oseania. Habitatet strekker seg langs nordkysten av Australia, østkysten av India og deler av Sørøst-Asia. Arten er en toppkonsument i sitt økosystem.

Anatomi[rediger | rediger kilde]

Saltvannskrokodille

Saltvannskrokodillen er den største av alle gjenlevende reptilerJorden. En voksen hann kan veie opptil ett tonn og bli omkring 5,5-6 meter lang. Hunnen kan bli litt over 4 meter lang og veie cirka 500 kg.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Saltvannskrokodillene oppholder seg i ferskvannselver og sumper gjennom den tropiske sesongen, for deretter å forflytte seg langt ute i havet når sesongen er over. Saltvannskrokodillen kan bevege seg med en hastighet opptil åtte meter i sekundet.

Angrep på mennesker[rediger | rediger kilde]

Det føres knapt statistikk på krokodilleangrep utenom Australia, hvor angrep er svært sjeldent p.g.a. sikkerhetsanstaltninger og fordi innbyggerne ikke på langt nær er like avhengige av å oppsøke områder hvor saltvannskrokodillen er. Fra 1971 til 2013 ble det rapportert 106 dødelige angrep på mennesker i Australia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]