Pollenvepser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Masarinae»)
Pollenvepser
Pseudomasaris vespoides
Nomenklatur
Masarinae (Masaridae)
Latreille, 1802
Populærnavn
pollenvepser
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVepser
FamilieStikkvepser
Økologi
Antall arter: snaut 300 arter i verden, 21 i Europa, ikke i Norge
Habitat: på land
Utbredelse: kosmopolitter, mest i tørre, varme områder
Inndelt i

Pollenvepser (Masarinae) er en gruppe av vepser som tilhører familien stikkvepser (Vespidae). Ulikt de fleste andre broddvepser mangler de giftbrodd og kan ikke stikke. Når det gjelder levevis ligner de mer på bier enn på andre stikkvepser. De ble tidligere gjerne regnet som en familie for seg, Masaridae. Man kjenner snaut 300 arter, 21 av disse forekommer i Sør- og Mellom-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (gjerne 10–20 mm), lite hårete vepser, vanligvis svarte med gule eller flekker og tverrstriper. De ligner på vepser i underfamiliene Vespinae og Polistinae, men kan kjennes fra disse på at antennene er nokså korte og tydelig klubbeformede, og på at hunnene mangler giftbrodd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Pollenvepsenes levevis er utypisk for stikkvepser i og med at de før opp larvene sine på plantekost (pollen). De mangler bienes pollenkurver og bærer hjem pollenet i magen. I så måte ligner de mer på solitære bier. De er solitære, det vil si at hver hunn har sitt eget bol. Hunnene mangler giftbrodd og kan derfor ikke stikke. Man finner dem gjerne på blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Pollenvepsene er utbredt i tørre og varme områder over hele verden. Det største artsmangfoldet finnes i det sørlige Afrika, det er også en god del arter i tørre områder av Nord- og Sør-Amerika.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]