Markus Persson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Markus Alexej Persson
Markus Persson at GDC 2011.jpg
Markus Alexej Persson
Født 1. juni 1979 (36 år)
Ystad i Sverige
Yrke Spillutvikler
Nasjonalitet Sverige
Språk svensk
Religion ateisme

Markus Alexej «Notch» Persson (født 1. juni 1979 i Ystad i Sverige) er en svensk spillutvikler og grunnlegger av Mojang AB som han stiftet med Carl Manneh og Jakob Porser i 2010. Han er mest kjent for å ha lagd dataspillet Minecraft. Markus ga opp Minecraft i 2014 og solgte selskapet Mojang til Microsoft.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Markus Persson ble født i Ystad i Sverige, der han bodde i sju år. Han startet å programmere med en Commodore 128 da han var sju år gammel. Han eksperimenterte mye med forskjellige type-in programmer og som åtteåring lagde han sitt første tekst-baserte eventyrspill. I 2005 startet Persson å jobbe som en spillutvikler for King.com, som han forlot i 2009 for å jobbe som programmerer for Jalbum. I mai samme år stiftet han spillselskapet Mojang AB. I 2010 sa Persson opp jobben sin i Jalbum for å konsentrere seg fullt om Minecraft. Mojang fikk senere flere ansatte der flere av dem var tidligere Jalbum-ansatte. PayPal-kontoen hans ble stengt senere i 2010 grunnet mistanke om kriminell virksomhet[trenger referanse] ettersom han mottok store summer på kort tid fra salget av Minecraft. Persson har også gitt ut electronica-musikk under navnet Markus Alexei. I 2014 sluttet han i Mojang AB. Han solgte Minecraft for 2,5 milliard dollar til Microsoft.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Minecraft[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Minecraft

Minecraft er et 3D sandkassespill der man kan bygge og overleve i en verden laget av kuber. Minecraft er solgt i over 13,8 millioner kopier og er ansett som en av verdens bestselgende[hvem?] indiespill. Finnes til PC, IOS, Android, Playstation 3, Playstation 4, Xbox 360 og Xbox One.

Scrolls[rediger | rediger kilde]

Scrolls er et dataspill inspirert av brettspill og samlekortspill. Spillet blir i hovedsak utviklet av Perssons kollega Jakob Porser. Mojang ble saksøkt av Bethesda Softworks på grunn av at de mente at navnet var for likt deres spillserie The Elder Scrolls. Persson inviterte Bethesda til en Quake 3-turnering for å løse saken, noe Bethesda avslo. I 2011 bekreftet Persson via Twitter at Bethesdas søksmål skulle opp i retten.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]

http://minecraft.net/ (Salg av Minecraft) https://scrolls.com/ (Salg av Scrolls)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]