Pinocchio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Den levende marionettedokka Pinocchio er hovedperson i Carlo Collodis barnebok Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino fra 1883. Her er han tegnet av Enrico Mazzanti (1852–1910), den første Pinocchio-illustratøren. Tegningen er fargelagt seinere.
Pinocchio-figuren er en populær turistsuvenir i Italia og en vanlig tredokke i leketøysforretninger i mange land. Bildet viser en vindusutstilling i Firenze.
Pinocchio er i dag særlig kjent i Walt Disneys tegnefilmversjon fra 1940. Her er Disneys Gepetto og Pinocchio representert ved utkledte parkansatte i Disneyland i Orlando i USA i 2005.
Den russiske forfatteren Aleksej Tolstoj utgav i 1936 barneboka Gullnøkkelen eller Buratinos eventyr, en fortelling som er fritt basert på Pinocchio. Bildet viser et russisk frimerke med den populære hovedpersonen Buratino.

Pinocchio, på italiensk Le avventure di Pinocchio («Pinocchios eventyr»), er en barnebok av den italienske forfatteren Carlo Collodi (1826–1890). Boka ble første gang utgitt i 1883 og har siden kommet i en mengde versjoner, også flere populære filmatiseringer.

Bakgrunn og versjoner[rediger | rediger kilde]

Den første halvdelen av Pinocchio ble utgitt fra 1881 til 1883 som en føljetong for et barneblad. Historien ble siden samlet til en barnebok i februar 1883. Den handler om de spennende opplevelsene til Pinocchio, en levende marionettedokke, og faren hans, den fattige treskjæreren Geppetto. Historien har også utbredt forestillingen om at noen får lang nese av å ljuge. Fortellingen inneholder et klart moralsk budskap og en fornuftig oppfordring om å være lydig og flittig, høre på sin samvittighet og oppføre seg pent for å bli en ordentlig menneskegutt, men boka har også visse satiriske trekk. Forfatterens blanding av spenning og moral, realisme og fantasi var ikke vanlig i annen barnelitteratur på samme tid.

Pinocchio regnes som en klassiker innen barnelitteraturen og har kommet i et uttall versjoner og bearbeidelser over hele verden og inspirert andre kunstnere og verk, blant annet Disneys tegnefilm Pinocchio fra 1940.

Norske utgaver[rediger | rediger kilde]

Pinocchio ble gitt ut på norsk første gang i 1921. Boka het da Pinockio og hans forunderlige eventyr og var oversatt fra italiensk av Margrethe Munthe. En ny oversettelse av Anne Margrethe Konow Lund kom i 1956, nemlig Pinocchio – en tredukkes merkelige opplevelser med illustrasjoner av Patrick Mathews. Den tysk-norske illustratøren Werner Grossmann illustrerte Pinocchio i en oversettelse av Anne Lømo i 2002.

Filmatiseringer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio (1911)
 2. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio (1936)
 3. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio (1940)
 4. ^ Internet Movie Database om filmen Le Avventure di Pinocchio (1947)
 5. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio (1972)
 6. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio (1976)
 7. ^ Internet Movie Database om filmen The Adventures of Pinocchio (1984)
 8. ^ Internet Movie Database om filmen The Adventures of Pinocchio (1996)
 9. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio (2002)
 10. ^ Internet Movie Database om filmen Pinocchio 3000

Se også[rediger | rediger kilde]

 • Buratino, populær, russisk gjendiktning av Pinocchio
 • Zäpfel Kern, glemt, tysk variant av Pinocchio

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har multimedieinnhold relatert til