Margot Fonteyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margot Fonteyn
Margot Fonteyn - 1960s.jpg
FødtMargaret Evelyn Hookham
18. mai 1919[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ReigateRediger på Wikidata
Død21. feb. 1991[1][2][3][5]Rediger på Wikidata (71 år)
Panama byRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Danser, koreograf, ballettdanser[6], motedesignerRediger på Wikidata
Utdannet ved Royal Ballet SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Roberto AriasRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927), StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Order of the British Empire, Benjamin Franklin-medaljen (1974)Rediger på Wikidata

Tamara Karsavina (t.v.) og Margot Fonteyn under innøvelse av Le Spectre de la Rose

Margot Fonteyn de Arias (født 18. mai 1919 i Reigate i Surrey i England, død 21. februar 1991 i Panama by i Panama) var en engelsk ballettdanser[7] og moteskaper.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble født Margaret Evelyn Hookham, og ble kalt «Peggy». Faren var britisk; moren var halvt irsk og halvt brasiliansk. Hennes brasilianske bestefar var forretningsmannen Antonio Fontes. Svært tidlig tok hun og broren hennes en justert form av hans etternavn - «Fonteyn». En del av hennes barndom ble tilbrakt i Kina, der faren handlet med tobakk. Hun bodde i Tianjin og senere i Shanghai, og fikk danseundervisning der av en russisk emigrant. Etter at familien flyttet tilbake gjorde hun audition for Vic-Wells Ballet (som senere ble Sadler-Wells og til slutt Royal Ballet).

Ballett[rediger | rediger kilde]

Hun debuterte på scene da hun var bare 15 år, som en snøfnugg i Nøtteknekkeren. Allerede som 16-åring var det mange som kommenterte hennes talent.[trenger referanse]

I 1939, da annen verdenskrig brøt ut, hadde hun allerede danset mange av de «klassiske» rollene: Odette/Odile i Svanesjøen, Giselle i Giselle og «Aurora» i Tornerose. Ikke minst hadde hun vært en stor inspirasjon for koreografen Frederick Ashton.[trenger referanse] Gjennom hele 2. verdenskrig reiste hun sammen med the Royal Ballet.

Etter krigen danset hun blant annet som «Askepott», «Chloe», og «the Firebird». Hennes status som internasjonal stjerne ble sikret etter en forestilling i New York City i 1949.[trenger referanse] Hun ble i 1956 utnevnt til kommandørdame av Order of the British Empire og derved adlet. Hun fikk derved rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn.

I 1956 giftet hun seg med Roberto de Arias. I 1960 gikk det rykker om at hun skulle pensjonere seg, men overraskende nok startet hennes største epoke i 1961, med et samarbeid med Rudolf Nurejev.

Samarbeidet med Nurejev[rediger | rediger kilde]

Nurejev og Fonteyn debuterte 1. mars 1962 i Giselle. Det ble laget en del balletter til dem, som Margueite og Armand, og Kenneth Macmillians versjon av Romeo og Julie.

I 1967 ble paret arrestert på en fest i San Francisco da politiet kom for å lete etter illegale rusmidler.[trenger referanse] Paret lagde også filmer av Svanesjøen, Romeo og Julie, Les Sylphides og «slave pas de deux»-en fra La Corsaire.

I 1971 gjorde Fonteyn sin siste opptreden og flyttet til Panama for å bo sammen med sin mann. Roberto hadde blitt skutt av en politisk rival, og hun passet på ham til hans død i 1989. I 1979 fikk hun tittelen Prima Ballerina Assoluta av the Royal Ballet.[trenger referanse] Mellom 1981 og 1990 var hun kansler ved University of Durham.

I 1991 døde Fonteyn av kreft.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Dame Margot Fonteyn, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Margot-Fonteyn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Dame Margot Fonteyn, Munzinger IBA 00000004912, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 21778[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Roglo, Roglo person ID p=margaret;n=hookham, oppført som Margaret Hookham[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 49643[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Obituary Variety, 25 February 1991.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]