Hopp til innhold

Svanesjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svanesjøen (russisk Лебединое Озеро) er en ballett med musikk av Pjotr Illitsj Tsjajkovskij. Svanesjøen ble uroppført i 1877 i Moskva, Russland. Koreografien har blitt endret flere ganger siden den gang. Koreografien som gjerne blir brukt i dagens forestillinger er den av Marius Pepita og Lev Ivanov, som første gang ble presentert 15. januar 1895. Svanesjøen er presentert i enten 4 akter og 4 scener, eller 3 akter og 4 scener.

Balletten er basert på et libretto av Vladimir Begichev og (muligens) Vasily Geltser, basert på en gammel, tysk legende som forteller historien om Odette, en prinsesse som blir forvandlet til en svane av en ond trollmanns forbannelse.

Odette må leve som svane på dagtid, men om natten blir hun igjen et menneske. Dette skjer kveld etter kveld, og dansende i sin menneskelige form blir hun sett av en prins, Siegfried. Siegfried forelsker seg i Odette og ber henne komme til slottsballet kvelden etter. Trollmannen Von Rothbart finner ut dette, og han tar med sin datter Odile til ballet. Odile ser ut akkurat som Odette, bare at hun kler seg i svart mens Odette kler seg i hvitt. Siegfried tror Odile er Odette, og han sverger sin evige kjærlighet til henne for å bryte forbannelsen. Odette viser seg, og prinsen skjønner hvor feil han har tatt.

Det finnes flere versjoner av slutten. I en versjon danset av Mariinsky Balletten i 2006, er det den ekte kjærligheten mellom Siegfried og Odette som slår Von Rothbart, som dør etter at prinsen har ødelagt en av vingene hans. Odette blir menneske igjen, og de lever lykkelig sammen i all evighet. Denne versjonen har ofte blitt brukt av russiske og kinesiske ballettkompanier. I versjonen danset av American Ballet Theatre i 2006, får Siegfrieds løfte til Odile fatale konsekvenser og gjør at Odette må tilbringe evigheten som svane. I et desperat øyeblikk hvor hun forstår at hun har liten tid igjen som menneske, begår Odette selvmord ved å kaste seg ut i sjøen. Siegfried gjør det samme, og disse hendelsene gjort for ekte kjærlighet knuser trollmannens forbannelse, og i siste scene blir Odette og prinsen sett mens de stiger opp til himmelen sammen. I en versjon danset av New York City Ballet i 2006 (med korografi av Peter Martins etter Lev Ivanov, Marius Petipa og George Balanchine) får prinsens løfte Odette til å forbli svane for all evighet. Odette blir kalt vekk og når teppet faller er Siegfried alene i sorg.

Tsjajkovskijs originale partitur

[rediger | rediger kilde]

Partituret for Svanesjøen er skrevet for en hel avdeling med strykere, piccolo, to fløyter, to oboer, to klarinetter, to fagotter, fire franske horn, to kornetter, to trompeter, tre tromboner, en tuba, et sett med pauker, en triangel, en tamburin, kastanjetter, en virveltromme, cymbaler, en basstromme, en gong, et klokkespill og en harpe.

Filmatiseringer

[rediger | rediger kilde]
  • 1994: Svaneprinsessen (britisk-amerikansk animasjonsfilm der handlingen og noen karakterer er basert på handlingen i Svanesjøen)
  • 2010: Black Swan (bygger på en oppsetting av Svanesjøen)