Lundugle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lundugle
Lundugle (grå variant), foto ved Wolfgang Wander
Nomenklatur
Megascops asio
Linnaeus, 1758
Synonymi
Otus asio
Populærnavn
lundugle
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseFugler
OrdenUgler
FamilieUglefamilien
SlektMegascops
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: løvskog og blandingsskog
Utbredelse:

Lundugle (Megascops asio) er en liten ugle i slekten Megascops.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

De voksne fuglene har rustbrune eller mørk grå mønstret fjærdrakt med streker på buken. De er korte og tettbygde, med kort hale og brede vinger, rundt hode med kraftige øredusker, gule øyne og gulaktig nebb.

I den sørlige delen av utbredelsesområdet er den rustrøde varianten mer vanlig, og par med ulike farger forekommer. En lys grå variant finnes også i vestlige Canada og nordlige til sentrale USA.

Habitat og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lunduglen hekker i løvskog eller blandingsskog i østlige Nord-Amerika. De legger reiret i et hult tre; enten naturlig hule trær eller forlatte hakkespetthull. De kan også bruke rugekasser. De er utelukkende nattaktive, om dagen vagler de seg i et hult tre eller nær en trestamme.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De jakter ved å vente på en lav gren i åpent skoglandskap eller i skogkanten og slå ned på byttet. De kan også fange insekter i flukten. De spiser hovedsakelig store insekter og små gnagere, og også små fugler. De jakter om natten eller like før grålysningen, de bruker sin ypperlige hørsel og nattsyn til å lokalisere byttet.

Lunduglen lager en rekke forskjellige låter. Dens engelske navn, Eastern Screech-owl kommer av et kallerop som ligner et slags hestevrinsk mer enn et skrik. De gir også fra seg en rask melodiøs pludring som er vanskelig å stedfeste. Hvis den blir lett irritert, truet eller opphisset på andre måter kan de knurre som en liten bulldog. Ved alvorlig opphisselse eller irritasjon klapper den med nebbet. Enkelte mener at denne lyden lages ved at den klikker med tungen.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BirdLife International 2004. Megascops asio. In: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 30 Sep 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]