Losby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Losby Bruk AS
2012-09 Losby Gods.jpg
Losby Gods. Foto: C. Hill, 2012
Org.formAksjeselskap
Org.nummer919 233 451
Etablert1. juni 2017
LandNorge
Styreleder Gunnar Adolf Gundersen
Adm. dir. Erling Bergsaker
Nettsted www.losbybruk.no
Map
Losby
59°53′11″N 10°58′57″Ø

Losby Bruk er en gård i sørvestre del av Lørenskog. På slutten av 1700-tallet omfattet gården størstedelen av områdene mellom Øyeren og Oslofjorden, i alt ca. 150 000 mål. Flere hundre personer arbeidet i skogen og det var oppgangssager ved Mønevannet. I dag er eiendommen på ca 44 000 mål, og Mønevann et populært badevann. Det er også utgangspunkt for kanopadling og skiturer over isen om vinteren. Losbylinja knyttet Losby til hovedbanen. Hovedbygningen og nærliggende tomt ble solgt på 1990-tallet og ble gjort om til golfbane og hotell.

I Losbyelva mellom Losby gods og Mønevann finner vi et vasshjul fra 1860-årene, som en gang var drivkraft for Østmorksaga. Vasshjulet er i dag symbolet i Lørenskog sitt kommunevåpen.

Losby gård og området omkring Losby Gods og golfbanen er et populært tur- og rekreasjonsområde, både vinter og sommer. Gården kan være utgangspunkt for turer innover i Østmarka, men er også målet for tur- og skigåere som starter i det sentrale Lørenskog. Mange tar seg innover i marka på sykkel, eller benytter kano fra Mønevann og videre innover vassdragene.

Lørenskog kommune driver Losby besøksgård, med fjøs og låve hvor de besøkende kan oppleve ulike husdyr på nært hold. I tilknytning til gården er det kafé drevet av stiftelsen Nitor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Losby Bruk
  • «Losby». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.