Llywelyn den siste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Llywelyn den siste
Fyrste av Wales
Llywelyn den siste
Llywelyn den siste i Cardiff City Hall
Navn Llywelyn ap Gruffydd
Llywelyn Ein Llyw Olaf
Fyrstehus Aberffraw
Regjeringstid 1246-1282
Forgjenger Dafydd ap Llywelyn
Etterfølger Dafydd ap Gruffudd
Født ca. 1223
Død 11. desember 1282
Foreldre Gruffydd ap Llywelyn Fawr (far), Senena ferch Rhodri (mor)
Ektefelle Eleanor de Montfort
Barn Gwenllian av Wales

Llywelyn ap Gruffydd eller Llywelyn Ein Llyw Olaf ('Llywelyn, Our Last Leader') (født ca. 1223, død 11. desember 1282), noen ganger angitt som Llywelyn II, var den siste fyrste av et uavhengig Wales før det ble beseiret av Edward I av England.

Genealogi og tidlige liv[rediger | rediger kilde]

Banner med det personlige våpen til Llywelyn ap Gruffudd

Llywelyn var den andre av Gruffydds fire sønner, den eldeste sønnen av Llywelyn the Great og Senena ferch Rhodri. Den eldeste var Owain Goch ap Gruffydd og Llywelyn hadde to yngre brødre, Dafydd ap Gruffydd og Rhodri ap Gruffydd. Llywelyns fødselsår er antatt å være rundt 1222 or 1223. Han er første gang nevnt som landeier i Vale of Clwyd rundt 1244. Etter hans bestefars død i 1240, etterfulgte hans onkel, Dafydd ap Llywelyn, som hersker over Gwynedd.

Llywelyns far, Gruffydd, og hans bror, Owain, ble initielt holdt som fanger av Dafydd, deretter overført til varetekt til kong Henry III av England. Gruffydd døde in 1244, fra et fall mens han forsøkte å rømme fra sin celle i toppen av Tower of London. Vinduet han rømte fra ble murt igjen og kan fortsatt sees den dag i dag.

Dette frigjorde Dafydd ap Llywelyns hånd da kong Henry ikke lenger kunne bruke Gruffydd mot ham, og det brøt ut krig mellom ham og kong Henry i 1245. Llywelyn støttet sin onkel i de brutale kampene som fulgte. Owain, i mellomtiden, ble satt fri av Henry etter sin fars død i håp om at han ville starte en borgerkrig i Gwynedd, men han oppholdt seg i Chester, så når Dafydd døde i februar 1246 uten å etterlate en arving, hadde Llywelyn fordelen av å være tilstedet.

Tidlige regjeringstid[rediger | rediger kilde]

Våpenskjoldet til Gwynedd

Llywelyn og Owain ble enige med kong Henry og i 1247, undertegnet Treaty of Woodstock i Woodstock Palace.[1] Betingelsene de ble tvunget til å akseptere begrenset dem til Gwynedd Uwch Conwy, den delen av Gwynedd som lå vest for River Conwy, som var dele mellom dem. Gwynedd Is Conwy, øst for elva, ble overtatt av kong Henry.

Når Dafydd ap Gruffudd ble myndig, aksepterte Henrik hans hyllest og annonserte sin intensjon om å gi ham en del av den allerede reduserte Gwynedd. Llywelyn nektet å akseptere dette, og Owain og Dafydd dannet en allianse mot ham. Dette førte til at slaget ved Bryn Derwin i juni 1255. Llywelyn beseiret Owain og Dafydd og fanget dem, og dermed blir enehersker av Gwynedd Uwch Conwy. Llywelyn nå så ut til å utvide det område han kontrollerte. Befolkningen i Gwynedd Is Conwy mislikte engelsk styre. Dette området, også kjent som «Perfeddwlad» hadde blitt gitt av kong Henry til sønnen Edward, og i løpet av sommeren 1256, besøkte han området, men klarte ikke å håndtere klagene mot styret til hans offiserer. En klage ble gitt til Llywelyn, som i november krysset River Conwy med en hær, fulgt av sin bror, Dafydd, som han hadde sluppet ut fra fengsel. Ved begynnelsen av desember, kontrollerte Llywelyn hele Gwynedd Is Conwy bortsett fra de kongelige slottene på Dyserth og Deganwy.

Llywelyn nå vendte sørover, hvor han hadde støtte fra Maredudd ap Rhys Grug av Deheubarth. De tok kontroll over Ceredigion og gikk deretter videre til Ystrad Tywi som ble gitt til Maredudd som en belønning for hans støtte og avsetting av hans bror, Rhys Fychan, som støttet kongen. En engelsk hær ledet av Stephen Bauzan invaderte for å prøve å gjenopprette Rhys Fychan, men ble til slutt slått av walisiske styrker ved slaget ved Cadfan i juni 1257. Rhys har tidligere rømt for å slutte fred med Llywelyn.[2]

Rhys Fychan nå godtok Llywelyn som overherre, men dette førte til problemer for Llywelyn, da Rhys' land allerede hadde blitt gitt til Maredudd. Llywelyn ga Rhys tilbake sine landområder, men kongens utsendinger kontaktet Maredydd og tilbød ham Rhys sine landområder om han ville bytte side. Maredudd hyllet Henry i slutten av 1257. Tidlig i 1258, brukte Llywelyn tittelen Prins av Wales, første gang benyttet avtale mellom Llywelyn og hans støttespillere og skotsk adel forbundet med Comyn-familien. I 1263 gikk Llywelyns bror, Dafydd, gikk over til kong Henry.

I England, Simon de Montfort (den yngre) beseiret kongens tilhengere ved slaget ved Lewes i 1264 og fangetok kongen og Prince Edward. Llywelyn begynte forhandlinger med de Montfort, og i 1265, tilbød ham 30 000 merker i bytte for en varig fred, der Llywelyn rett til å herske Wales ville bli anerkjent. Treaty of Pipton, 22. juni 1265, etablerte en allianse mellom Llywelyn og de Montfort, men de svært gunstige vilkårene gitt til Llywelyn i denne avtalen var en indikasjon på de Montforts svekkede posisjon. De Montfort døde ved slaget ved Evesham i 1265, en kamp som Llywelyn deltok ikke i.

Overlegenhet i Wales[rediger | rediger kilde]

Wales etter Treaty of Montgomery i 1267

██ Gwynedd, Llywelyn ap Gruffudd's principality

██ Territories conquered by Llywelyn ap Gruffudd

██ Territories of Llywelyn's vassals

██ Lordships of the Marcher barons

██ Lordships of the King of England

Etter Simon de Montforts død, startet Llywelyn en kampanje for å raskt få en forhandlingsposisjon før kong Henrik hadde helt kommet seg. I 1265, erobret Llywelyn Hawarden Castle og slo den samlede hæren bestående av Hamo Lestrange og Maurice fitz Gerald i nord Wales. Llywelyn gikk deretter videre til Brycheiniog, og i 1266, slo han Roger Mortimers hær. Med disse seirene og støtte av den pavelige legaten, Ottobuono, åpnet Llywelyn forhandlinger med kongen, og ble etter hvert anerkjent som fyrste av Wales av kong Henry i Treaty of Montgomery i 1267. Til gjengjeld for tittelen, ga han tilbake det land han hadde erobret og hyllest av nesten alle de innfødte herskerne i Wales, han skulle betale en skatt på 25–000 merker i årlige avdrag på 3000 merker, og kan hvis han ønsket, kjøpe hyllesten til den siste innfødte fyrsten – Maredudd ap Rhys av Deheubarth – for ytterligere 5000 merker. Men Llywelyns territorielle ambisjoner gjorde ham gradvis upopulær med noen mindre walisisk ledere, særlig fyrstene i sør Wales.

Treaty of Montgomery markerte det høyeste punktet av Llywelyns makt. Problemer begynte som oppstår kort tid etterpå, i utgangspunktet en tvist med Gilbert de Clare om lojaliteten til en walisisk adelsmann som eide land i Glamorgan. Gilbert bygget Caerphilly Castle som svar på dette. Kong Henry sendte en biskop for å ta besittelse av slottet mens tvisten ble løst, men da Gilbert fikk tilbake slottet ved lureri, kongen var ute av stand til å gjøre noe med det.

Etter dødsfallet til kong Henrik i slutten av 1272, med den nye kongen Edvard I av England borte fra riket, falt styret til tre menn. En av dem, var Roger Mortimer en av Llywelyns rivaler i marsjene. Når Humphrey de Bohun prøvde å ta tilbake Brycheiniog, som ble gitt til Llywelyn gjennom traktaten i Montgomery, støttet Mortimer de Bohun. Llywelyn fant det vanskelig å betale den årlige summen som krevdes i henhold til vilkårene i denne avtalen, og sluttet å betale.

Tidlig i 1274, var det et komplott av Llywelyns bror, Dafydd, og Gruffydd ap Gwenwynwyn av Powys Wenwynwyn og hans sønn, Owain, å drepe Llywelyn. Dafydd var med Llywelyn på den tiden, og det var arrangert at Owain ville komme med væpnede menn den 2. februar til å utføre drapet, men ble han forhindret av en snøstorm. Llywelyn fant ikke ut om alle detaljene rundt plottet inntil Owain tilstod til biskopen av Bangor. Han sa at hensikten var å gjøre Dafydd prins av Gwynedd, og at Dafydd ville belønne Gruffydd med landområder. Dafydd og Gruffydd flyktet til England hvor de ble underholdt av kongen og gjennomført raid på Llywelyns land, som økte Llywelyns harme. Når Edward kaldte Llywelyn til Chester i 1275 for å hyllest ham, nektet Llywelyn å delta.

Llywelyn også gjorde en fiende av kong Edward ved å fortsette å alliere seg med familien til Simon de Montfort, selv om deres makt nå var sterkt redusert. Llywelyn søkte å gifte seg med Eleanor de Montfort, født i 1252, Simon de Montfort datter. De ble gift ved fullmektig i 1275, men kong Edvard tok unntak ekteskapet, delvis fordi Eleanor var hans kusine: hennes mor var Eleanor av England, datter av kong John og prinsesse av Huset Plantagenet. Når Eleanor seilte fra Frankrike for å møte Llywelyn, leide Edward pirater for å gripe hennes skip og hun ble fengslet i Windsor Castle inntil Llywelyn gjort visse innrømmelser.

I 1276, erklærte Edward Llywelyn en opprører og i 1277, samlet en enorm hær for å marsjere mot ham. Edwards intensjon var å utrydde Llywelyn helt og ta over Gwynedd Is Conwy selv. Han vurderte to alternativer for Gwynedd Uwch Conwy: enten å dele det mellom Llywelyns brødre, Dafydd og Owain, eller å annektere Anglesey og dele kun fastlandet mellom de to brødrene. Edward ble støttet av Dafydd ap Gruffydd og Gruffydd ap Gwenwynwyn. Mange av de lavere walisiske fyrstene som hadde støttet Llywelyn nå hastet til å slutte fred med Edward. Innen sommeren 1277, hadde Edvards styrker nådd River Conwy og slo leir ved Deganwy, mens en annen styrke hadde tatt Anglesey og tok besittelse av avlingen der. Dette fratok Llywelyn og hans menn av mat, og tvang dem til å søke vilkår.

Freden i Aberconwy[rediger | rediger kilde]

Resultatet var freden i Aberconwy, som garanterte fred i Gwynedd i gjengjeld for flere vanskelige innrømmelser fra Llywelyn, herunder avgrense sin autoritet til å Gwynedd Uwch Conwy igjen. En del av Gwynedd Is Conwy ble gitt til Dafydd ap Gruffydd, med et løfte om at dersom Llywelyn døde uten en arving, ville han få en andel av Gwynedd Uwch Conwy i stedet.

Llywelyn ble tvunget til å anerkjenne at han var underlagt den engelske kongen, noe han først hadde nektet, men etter hendelsene i 1276, var Llywelyn strippet for nesten alt av sitt land. Han dro for å møte Edward, og fant Eleanor losjerende med kongefamilien i Worcester, etter Llywelyn akseptere Edvards krav, ga Edward dem tillatelse til å gifte seg på Worcester Cathedral. Et glassmaleri eksisterer den dag i dag som viser bryllupet til fyrsten av Wales og Lady Eleanor. Etter sigende var ekteskapet ekte kjærlighet. Llywelyn ikke er kjent for å ha fadret noen uekte barn, som er svært uvanlig for de walisiske kongelige. (I middelalderens Wales, hadde uekte barn samme rett til sin fars eiendom som legitime barn.)

Siste kampanje og død[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 1282 ble mange av småfyrstene som hadde støttet Edward mot Llywelyn i 1277 desillusjonert med påleggende fra de kongelige offiserer. På Palmesøndag samme år, angrep Dafydd ap Gruffydd engelskmennene ved Hawarden slottet, og deretter beleiret Rhuddlan. Opprøret spredte seg raskt til andre deler av Wales, med Aberystwyth slottet inntatt og brent, og opprør i Ystrad Tywi i Sør-Wales, også inspirert av Dafydd i henhold til annaler, der Carreg Cennen slott ble tatt til fange.

Llywelyn, ifølge et brev han sendte til erkebiskopen av Canterbury John Peckham, var ikke involvert i planleggingen av opprøret. Han følte seg dog forpliktet, til å støtte sin bror og en krig begynte som walisierne var dårlig forberedt på. En personlig tragedie også rammet ham på dette tidspunktet, på eller rundt 19. juni 1282 døde hans kone Eleanor de Montfort, kort tid etter fødselen til deres datter Gwenllian.

Llywelyn-monumentet i Cilmeri ved Builth Wells

Hendelsene fulgte et lignende mønster som i 1277, med Edwards styrker tok Gwynedd Is Conwy, Anglesey og avlingen. Styrken som besatte Anglesey ble beseiret, men når de prøvde å krysse til fastlandet under slaget ved Moel-y-don. Erkebiskopen av Canterbury prøvde mekle mellom Llywelyn og Edward, og Llywelyn ble tilbudt et stort gods i England hvis han ville overgi Wales til Edward, mens Dafydd var å dra ut på korstog og ikke returnere uten kongens tillatelse. I et følelsesmessig svar, som har blitt sammenlignet med den Declaration of Arbroath, sier Llywelyn han ville ikke forlate de menneskene som hans forfedre hadde beskyttet siden "Kamber sønn av Brutus' dager". Tilbudet ble avslått.

Llywelyn lot Dafydd lede forsvaret av Gwynedd og tok en styrk sørover, for å prøve samle støtte i midtre og sørlige Wales, og åpne opp en viktig annen front. Under slaget ved Orewin Bridge ved Builth Wells, ble han drept mens han var skilt fra sin hær. De nøyaktige omstendighetene er uklare og det er to motstridende beretninger om hans død. Begge beretningene er enige om at Llywelyn ble lurt til å forlate hoveddelen av sin hær, og ble deretter angrepet og drept. Den første beretningen sier at Llywelyn og hans øverste minister nærmet styrkene til Edmund Mortimer og Hugh Le Strange etter å ha krysset en bro. De da hørte lyden av slaget som hoveddelen av deres hær kjempet i mot styrkene til Roger Dispenser og Gruffudd ap Gwenwynwyn. Llywelyn snudde for å gjenforenes med sine styrker og ble forfulgt av en enslig lancer som angrep ham. Det var ikke før en tid senere at en engelsk ridder gjenkjente kroppen som prinsens. Denne versjonen av hendelsen ble skrevet i det nordlige England omtrent femti år senere, og har mistenkelige likheter med detaljer om slaget ved Stirling Bridge i Skottland. En alternativ versjon av hendelsene skrevet i øst-England av munker i kontakt med Llywelyns eksildatter, Gwenllian ferch Llywelyn, og niese, Gwladys ferch Dafydd, sier at Llywelyn, ledende sin hær, nærmet de kombinerte styrkene til Edmund og Roger Mortimer, Hugo Le Strange og Gruffudd ap Gwenwynwyn på løfte om at han vil motta sin hyllest. Dette var et bedrag. Hans hær ble umiddelbart engasjert i hard kamp der en betydelig del av den var omringet, som forårsaker Llywelyn og hans atten tilhengere til å bli adskilt. I skumringen, Llywelyn og en liten gruppe av hans tilhengere (som inkluderte prester), ble overfalt og jaget inn i en skog ved Aberedw. Llywelyn ble omringet og slått ned. Mens han lå for døden, ba han for en prest og røpte sin identitet. Han ble så drept og hodet hugget fra kroppen hans. Hans person ble gjennomsøkt og ulike ting ble funnet, inkludert en liste over «konspiratører», (noe som godt kan ha vært en forfalskning), og hans geheimesegl.

Hvis kongen ønsker å ha en kopi [av listen] funnet i buksene til Llywelyn, kan han få den fra Edmund Mortimer, som har kontroll over den, samt Llywelyns geheimeseglet og visse andre ting funnet på samme sted. Erkebiskop Peckham, i sitt første brev til Robert biskopen av Bath og Wells, datert 17. desember 1282 (Lambeth Palace Archives)[5]

Det er legender rundt skjebnen til Llywelyns avkuttede hodet. Det er kjent at det ble sendt til Edward ved Rhuddlan og etter å ha blitt vist til de engelske tropper i Anglesey, sendte Edward hodet til London. I London ble det satt opp i byen Gapestokk for en dag, og kronet med eføy {dvs. å vise at han var en «konge» av lovløse} og i hån av de gamle walisiske profetiene, som sa at en waliser ville bli kronet i London som konge av hele Britannia. Deretter ble det båret av en rytter på typpen til sin lanse til Tower of London og plassert over porten. Det var fortsatt på Tower of London 15 år senere.[3]

Det siste hvilested for Llywelyns kropp er ikke kjent, men i følge tradisjonen ble den var gravlagt ved Cistercienserordenens Abbey ved Abbeycwmhir. Den 28. desember 1282 skrev erkebiskop Peckham et brev til erkediakon av Brecon i Brecon kloster, for å;

...forhøre seg og avklare om kroppen av Llywelyn har blitt gravlagt i kirken i Cwmhir, og han var bundet til å avklare sistnevnte før festen for Helligtrekongersdag, fordi han hadde et annet mandat relatert til denne saken, og burde ha sertifisert herren erkebiskopen før jul, og har ikke gjort det.[4]

Det er videre støttende bevis for denne hypotesen i Chronicle of Florence of Worcester;

Relatert til kroppen av prinsen, hans lemlestede legeme, ble det gravlagt i klosteret Cwm Hir, tilhører cistercienserordenen.[5]

En annen teori er at kroppen hans ble overført til Llanrumney Hall i Cardiff.[6]

Poeten Gruffydd ab yr Ynad Coch skrev i en elegi om Llywelyn:

 • Ser du ikke banen til vind og regn?
  • Do you not see the path of the wind and the rain?
 • Ser du ikke eiketrærene i opprør?
  • Do you not see the oak trees in turmoil?
 • Kaldt er mitt hjerte i et redd bryst
  • Cold my heart in a fearful breast
 • For kongen, eikedøren til Aberffraw
  • For the king, the oaken door of Aberffraw

Det er en gåtefull referanse i de walisiske annaler Brut y Tywysogion, «... og så Llywelyn ble forrådt på Belfry i Bangor av sine egne menn». Ingen videre forklaring er gitt.

Anneksjonen[rediger | rediger kilde]

Med tapet av Llywelyn, var den walisisk moralen og viljen til å motstå redusert. Dafydd var Llywelyns navngitte etterfølger. Han fortsatte kampen i flere måneder, men i juni 1283 ble han tatt til fange i høylandet ovenfor Abergwyngregyn på Bera Mountain, sammen med sin familie, for så å bli brakte fremfor Edward, og deretter tatt til Shrewsbury, der en spesiell sesjon Det engelske parlamentet dømte ham til døden. Han ble dratt gjennom gatene, hengt, trekt og kvartert.

Etter det endelige nederlag i 1283 ble Gwynedd fratatt alle kongelige insignia, relikvier og regalia. Edvard tok særlig glede i å tilegne seg det kongelige hjemmet til Gwynedd dynastiet. I august 1284 satte han opp sitt hoff på Abergwyngregyn i Gwynedd. Med lik bevissthet fjernet han alle symbolene for storhet fra Gwynedd, en kronranden ble høytidelig presentert for helligdommen til St. Edward i Westminster, den matriser av seglene til Llywelyn, hans hustru og hans bror Dafydd ble smeltet ned for å lage et beger som ble gitt av kongen til Vale Royal Abbey, hvor den forble frem til oppløsningen av institusjonen i 1538 (etterpå kom i besittelse til familien til den siste abbed.[7]) Den mest verdifulle religiøse relikvie i Gwynedd, et fragment av Kristi kors kjent som Cross of Neith, ble paradert gjennom London i mai 1285 i en høytidelig prosesjon til fots ledet av kongen, dronningen, erkebiskopen av Canterbury, fjorten biskoper og stormennene i riket. Edward hadde dermed tilegnet seg de historiske og religiøse insignier til huset Gwynedd og informerte verden om utryddelsen av dynastiet og annektering av fyrstedømmet til hans krone. Kommentarer angående dette i en samtidskronike erklært «og deretter hele Wales blitt kastet i bakken».[8]

De fleste av Llywelyns slektninger endte sine liv i fangenskap – med unntak av hans yngre bror Rhodri som hadde forlengst solgt sitt krav til kronen, og forsøkte å holde en svært lav profil, og en fjern fetter, Madog ap Llywelyn, som ledet en fremtidig opprør og krevde tittelen prins av Wales i 1294. Llywelyn og Eleanors baby datter Gwenllian av Wales ble tatt til fange av Edwards tropper i 1283. Hun ble internert på Sempringham Priory i England for resten av livet, hun ble en nonne i 1317 og dør uten barn i 1337 trolig uten å vite noe om sin arven og uten å kunne snakke sitt språk.

Dafydds to gjenlevende sønner ble fanget og fengslet i Bristol Gaol hvor de til slutt døde mange år senere. Llywelyns eldre bror Owain Goch forsvinner fra historien i 1282, og det antas at han ble myrdet. Llywelyns gjenlevende bror Rhodri (som hadde blitt forvist fra Wales siden 1272) overlevde og holdt herregårder i Gloucestershire, Cheshire, Surrey og Powys. Han døde omkring 1315. Hans barnebarn, Owain Lawgoch, senere krevde tittelen prins av Wales. Den mannlige blodlinjen til Cunedda ble ansett å ha blitt utryddet etter at han ble myrdet i 1378, men kan ha overlevd til i dag i walisiske samfunnet gjennom familiene til Sir John Wynn, 1. baronett av Gwydir og på Anwyl av Tywyn familie (etterkommere av Owain Gwynedd).

Familietre[rediger | rediger kilde]

 
 
 
 
 
 
 
 
Llywelyn den store
1173-1200-1240
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gruffydd ap Llywelyn
1200-1244
 
Dafydd ap Llywelyn
1215-1240-1246
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Owain Goch ap Gruffydd
d. 1282
 
Llywelyn den siste
1223-1246-1282
 
 
 
Dafydd ap Gruffydd
1238-1282-1283
 
 
 
Rhodri ap Gruffudd
1230-1315
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gwenllian av Wales
1282-1337
 
Llywelyn ap Dafydd
1267-1283-1287
 
Owain ap Dafydd
1265-1287-1325
 
Tomas ap Rhodri
1300-1325-1363
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Owain Lawgoch
1330-1378

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Davies, John History of Wales p.140
 2. ^ Lloyd, J.E. A history of Wales p.720-1
 3. ^ [1]
 4. ^ [2]
 5. ^ [3]
 6. ^ Williams, Tryst (8. august 2005). «Last true Welsh prince buried under pub?». Western Mail. Besøkt 18. september 2007. 
 7. ^ [4]
 8. ^ Davies, Rees (1. mai 2001). «Wales: A Culture Preserved». bbc.co.uk/history. s. 3. Besøkt 6. mai 2008. 

Historisk fiksjon[rediger | rediger kilde]

 • Historiene om Llywelyn Fawr, Llywelyn ap Gryffydd og Davydd ap Gryffydd er fortalt i Sharon Penmans Welsh Trilogy: «Here be Dragons», «Falls the Shadow» og «The Reckoning».
 • Livet til Llywelyn den siste er er omhandlet i Edith Pargeters «Brothers of Gwynedd Quartet»:
  1. «Sunrise in the West» (1974)
  2. «The Dragon at Noonday» (1975)
  3. «The Hounds of Sunset» (1976)
  4. «Afterglow and Nightfall» (1977)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]