Woodstock (Oxfordshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Woodstock
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: West Oxfordshire
Admin. grevskap: Oxfordshire
Seremon. grevskap: Oxfordshire
Status By (town)
Befolkning 2 924 (2001)

Woodstock er en liten by i Oxfordshire i England, omkring 12 km nord for Oxford. Byen deles i to, den gamle og den nye byen, av elven Glyme.

Byen har siden tidlig middelalder hatt en tilknytning til den engelske monarken. Navnet er av angelsaksisk opphav, og betyr «lysning i skogen». Dette viser til at kongene tok ut tømmer i området. I Domesday Book (1086) nevnes stedet som Wodestock, Wodestok og Wodestole, og var da en kongelig skog. Andre kilder hevder at Alfred den store skal ha oppholdt seg der i 890, og at Ethelred II holdt råd der. Henrik I skal ha opprettet et menasjeri der i 1125. I 1179 ble Woodstock en by da den fikk sitt charter av Henrik II. Denne statusen har stedet beholdt til tross for det lave innbyggertallet.

Prinsesse Elizabeth ble holdt som fange i Woodstock. Hun ble da plassert i porthuset til Woodstock Manor, ettersom selve herregården var i for dårlig stand til at hun kunne bo der.

I det 17. århundre ble Woodstock svært forandret, etter at hertugen av Marlborough slo seg ned der. Like utenfor Woodstock står Blenheim Palace, hvor Winston Churchill ble født i 1874.

Sognekirken, St. Maria Magdalenas kirke har en normannisk dørkarm, og et klokkespill som ringer hver time. Rådhuset er fra 1766 og ble tegnet av William Chambers, og det finnes flere bygninger fra det 17. århundre i sentrum. Chaucer's House var i en periode Geoffrey Chaucers hjem.

Byen hadde fra det 16. århundre gode inntekter fra produksjon av hansker. I senere tid er turisme viktigste inntektskilde, spesielt i forbindelse med de mange besøkende til Blenheim Palace. Oxfordshire Museum er plassert i Fletcher's House, en stor historisk bygning i sentrum.