Liste over mestvinnende vinterolympiere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Denne listen er en oversikt over de mestvinnende vinterolympiere siden vinterolympiadens start i 1924. Listen sorterer etter antall gullmedaljer, deretter sølv og bronse, som forøvrig tilsvarer IOC måte å rangere medaljelister på.[1] Det kreves minst 3 gullmedaljer for bli inkludert.

Nr. Navn Land Idrettsgren År Gull Sølv Bronse Totalt Andre opplysninger
1 Ole Einar Bjørndalen Norge Norge Skiskyting 1998–2014 8 4 1 13
2 Bjørn Dæhlie Norge Norge Langrenn 1992–98 8 4 0 12
3 Marit Bjørgen Norge Norge Langrenn 2002–14 6 3 1 10
4 Ljubov Jegorova Russland Russland Langrenn 1992–94 6 3 0 9 Diskvalifisert under VM i 1997 for doping.[2]
5 Viktor An Sør-KoreaSør-Korea
RusslandRussland
Kortbaneløp 2006, 2014 6 0 2 8 Tre gull og én bronse for hvert land.
6 Lidija Skoblikova Sovjetunionen Sovjetunionen Skøyter 1960–64 6 0 0 6
7 Claudia Pechstein Tyskland Tyskland Skøyter 1992–2006 5 2 2 9 Utestengt for bloddoping.[3]
8 Clas Thunberg Finland Finland Skøyter 1924–28 5 1 1 7
8 Larisa Lazutina Russland Russland Langrenn 1992–98 5 1 1 7 Diskvalifisert under OL i 2002 for doping, fratatt ett gull og to sølv.[4]
10 Thomas Alsgaard Norge Norge Langrenn 1994–2002 5 1 0 6
11 Bonnie Blair USA USA Skøyter 1988–94 5 0 1 6
12 Eric Heiden USA USA Skøyter 1980 5 0 0 5
13 Raisa Smetanina Sovjetunionen Sovjet/SUS Langrenn 1976–92 4 5 1 10
14 Sixten Jernberg Sverige Sverige Langrenn 1956–64 4 3 2 9
15 Ricco Groß Tyskland Tyskland Skiskyting 1992–2006 4 3 1 8
15 Ireen Wüst Nederland Nederland Skøyter 2006–14 4 3 1 8
17 Kjetil André Aamodt Norge Norge Alpint 1992–2006 4 2 2 8
17 Galina Kulakova Sovjetunionen Sovjet Langrenn 1968–80 4 2 2 8
17 Sven Fischer Tyskland Tyskland Skiskyting 1994–2006 4 2 2 8
20 Ivar Ballangrud Norge Norge Skøyter 1928–36 4 2 1 7
21 Janica Kostelić Kroatia Kroatia Alpint 2002–06 4 2 0 6
22 Gunde Svan Sverige Sverige Langrenn 1984–88 4 1 1 6
22 Wang Meng Kina Kina Kortbaneløp 2006–10 4 1 1 6
24 Jevgenij Grisjin Sovjetunionen Sovjet Skøyter 1956–64 4 1 0 5
24 Aleksandr Tikhonov Sovjetunionen Sovjet Skiskyting 1968–80 4 1 0 5
24 Nikolaj Zimjatov Sovjetunionen Sovjet Langrenn 1980–84 4 1 0 5
24 Matti Nykänen Finland Finland Skihopping 1984–88 4 1 0 5
24 Johann Olav Koss Norge Norge Skøyter 1992–94 4 1 0 5
24 André Lange Tyskland Tyskland Bob 2002–10 4 1 0 5
24 Kevin Kuske Tyskland Tyskland Bob 2002–10 4 1 0 5
24 Emil Hegle Svendsen Norge Norge Skiskyting 2010–14 4 1 0 5
24 Jayna Hefford Canada Canada Ishockey 1998–2014 4 1 0 5
24 Hayley Wickenheiser Canada Canada Ishockey 1998–2014 4 1 0 5
34 Chun Lee-kyung Sør-Korea Sør-Korea Kortbaneløp 1994–98 4 0 1 5
35 Thomas Wassberg Sverige Sverige Langrenn 1980–88 4 0 0 4
35 Simon Ammann Sveits Sveits Skihopping 2002–10 4 0 0 4
35 Caroline Ouellette Canada Canada Ishockey 2002–14 4 0 0 4
38 Karin Enke Øst-Tyskland DDR Skøyter 1980–88 3 4 1 8
38 Gunda Niemann-Stirnemann Tyskland Tyskland Skøyter 1992–98 3 4 1 8
40 Veikko Hakulinen Finland Finland Langrenn 1952–60 3 3 1 7
40 Kati Wilhelm Tyskland Tyskland Skiskyting 2002–10 3 3 1 7
42 Eero Mäntyranta Finland Finland Langrenn 1960–68 3 2 2 7
42 Sven Kramer Nederland Nederland Skøyter 2006–14 3 2 2 7
44 Vegard Ulvang Norge Norge Langrenn 1988–94 3 2 1 6
44 Julija Tsjepalova Russland Russland Langrenn 1998–2006 3 2 1 6 Utestengt for doping i 2009.[5]
44 Halvard Hanevold Norge Norge Skiskyting 1998–2010 3 2 1 6
47 Alberto Tomba Italia Italia Alpint 1988–94 3 2 0 5
47 Georg Hackl Tyskland Tyskland Aking 1992–2002 3 2 0 5
47 Samppa Lajunen Finland Finland Kombinert 1998–2002 3 2 0 5
50 Felix Gottwald Østerrike Østerrike Kombinert 2002–10 3 1 3 7
51 Johan Grøttumsbråten Norge Norge Langrenn 1924–32 3 1 2 6
52 Anfisa Reztsova Russland Russland Langrenn/skiskyting 1988–94 3 1 1 5 Ett gull i langrenn, og to i skiskyting.
52 Vreni Schneider Sveits Sveits Alpint 1988–94 3 1 1 5
52 Martina Sáblíková Tsjekkia Tsjekkia Skøyter 2010–14 3 1 1 5
55 Gillis Grafström Sverige Sverige Kunstløp 1920–32 3 1 0 4 Kunstløp under Sommer-OL 1920 er også medregnet.
55 Ard Schenk Nederland Nederland Skøyter 1968–72 3 1 0 4
55 Vladislav Tretjak Sovjetunionen Sovjet Ishockey 1972–84 3 1 0 4
55 Bernhard Germeshausen Øst-Tyskland DDR Bob 1976–80 3 1 0 4
55 Tomas Gustafson Sverige Sverige Skøyter 1984–88 3 1 0 4
55 Jens Weißflog Tyskland Tyskland Skihopping 1984–94 3 1 0 4
55 Mark Kirchner Tyskland Tyskland Skiskyting 1992–94 3 1 0 4
55 Deborah Compagnoni Italia Italia Alpint 1992–98 3 1 0 4
55 Botterill, JenniferJennifer Botterill Canada Canada Ishockey 1998–2010 3 1 0 4
55 Becky Kellar Canada Canada Ishockey 1998–2010 3 1 0 4
55 Charles Hamelin Canada Canada Kortbaneløp 2006–14 3 1 0 4
55 Maria Höfl-Riesch Tyskland Tyskland Alpint 2010–14 3 1 0 4
55 Marcus Hellner Sverige Sverige Langrenn 2010–14 3 1 0 4
55 Thomas Morgenstern Østerrike Østerrike Skihopping 2006–14 3 1 0 4
69 Marja-Liisa Kirvesniemi Finland Finland Langrenn 1984–94 3 0 4 7
69 Jelena Välbe Russland SUS/Russland Langrenn 1992–98 3 0 4 7
71 Katja Seizinger Tyskland Tyskland Alpint 1992–98 3 0 2 5
71 Marc Gagnon Canada Canada Kortbaneløp 1994–2002 3 0 2 5
73 Meinhard Nehmer Øst-Tyskland DDR Bob 1976–80 3 0 1 4
73 Nina Gavriljuk Russland SUS/Russland Langrenn 1988–98 3 0 1 4
73 Darja Domratsjeva Hviterussland Hviterussland Skiskyting 2010–14 3 0 1 4
76 Thorleif Haug Norge Norge Langrenn/kombinert 1924 3 0 0 3 To gull i langrenn og ett i kombinert.
76 Sonja Henie Norge Norge Kunstløp 1928–36 3 0 0 3
76 Hjalmar Andersen Norge Norge Skøyter 1952 3 0 0 3
76 Toni Sailer Østerrike Østerrike Alpint 1956 3 0 0 3
76 Klavdija Bojarskikh Sovjetunionen Sovjet Langrenn 1964 3 0 0 3
76 Jean-Claude Killy Frankrike Frankrike Alpint 1968 3 0 0 3
76 Vitalij Davidov Sovjetunionen Sovjet Ishockey 1964–72 3 0 0 3
76 Viktor Kuskin Sovjetunionen Sovjet Ishockey 1964–72 3 0 0 3
76 Alexander Ragulin Sovjetunionen Sovjet Ishockey 1964–72 3 0 0 3
76 Irina Rodnina Sovjetunionen Sovjet Kunstløp 1972–80 3 0 0 3
76 Ulrich Wehling Øst-Tyskland DDR Kombinert 1972–80 3 0 0 3
76 Yvonne van Gennip Nederland Nederland Skøyter 1988 3 0 0 3
76 Andrej Khomutov Sovjetunionen Sovjet/SUS Ishockey 1984–92 3 0 0 3
76 Kim Ki-hoon Sør-Korea Sør-Korea Kortbaneløp 1992–94 3 0 0 3
76 Michael Greis Tyskland Tyskland Skiskyting 2006 3 0 0 3
76 Marianne Timmer Nederland Nederland Skøyter 1998–2006 3 0 0 3
76 Cherie Piper Canada Canada Ishockey 2002–10 3 0 0 3
76 Colleen Sostorics Canada Canada Ishockey 2002–10 3 0 0 3
76 Kim St-Pierre Canada Canada Ishockey 2002–10 3 0 0 3
76 Dario Cologna Sveits Sveits Langrenn 2010–14 3 0 0 3
76 Felix Loch Tyskland Tyskland Aking 2010–14 3 0 0 3
76 Zhou Yang Kina Kina Kortbaneløp 2010–14 3 0 0 3
76 Meghan Agosta-Marciano Canada Canada Ishockey 2006–14 3 0 0 3
76 Gillian Apps Canada Canada Ishockey 2006–14 3 0 0 3

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet - Her er Norge bare OLs femte beste nasjon (21.2.2014) «IOCs offisielle måte er å rangere etter gull, sier Schanke»
  2. ^ Raisport: Egorova positiva Informasjon om Jegorovas positive prøve for bromantan (italiensk)
  3. ^ Pechstein tapte ankesaken Aftenposten, 25. november 2009
  4. ^ Russia behind the headlines (RBTH, 12. mars 2013): Russian Olympic athletes adjust to life after doping scandals (engelsk)
  5. ^ ESPN (2. oktober 2010): Julia Chepalova's suspension upheld (engelsk)