Liste over mestvinnende vinterolympiere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne listen er en oversikt over de mestvinnende vinterolympiere siden vinterolympiadens start i 1924. Listen sorterer etter antall gullmedaljer, deretter sølv og bronse, som forøvrig tilsvarer IOKs måte å rangere medaljelister på.[1] Det kreves minst 3 gullmedaljer for bli inkludert.

Oppdatert per Vinter-OL 2018

Nr. Navn Land Idrettsgren År Gull Sølv Bronse Totalt Andre opplysninger
1 Marit Bjørgen Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn 2002–2018 8 4 3 15
2 Ole Einar Bjørndalen Flag of Norway.svg Norge (NOR) Skiskyting 1998–2014 8 4 1 13
3 Bjørn Dæhlie Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn 1992–1998 8 4 0 12
4 Ljubov Jegorova Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1992–1994 6 3 0 9 Diskvalifisert under VM i 1997 for doping.[2]
5 Viktor An Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Kortbaneløp 2006, 2014 6 0 2 8 Tre gull og én bronse for hvert land.
6 Lidija Skoblikova Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Skøyter 1960–1964 6 0 0 6
7 Ireen Wüst Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 2006–2018 5 5 1 11
8 Claudia Pechstein Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skøyter 1992–2006 5 2 2 9 Utestengt for bloddoping.[3]
9 Martin Fourcade Flag of France.svg Frankrike (FRA) Skiskyting 2010–2018 5 2 0 7
10 Clas Thunberg Flag of Finland.svg Finland (FIN) Skøyter 1924–1928 5 1 1 7
10 Larisa Lazutina Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1992–1998 5 1 1 7 Diskvalifisert under Vinter-OL 2002 for doping, fratatt ett gull og to sølv.[4]
12 Thomas Alsgaard Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn 1994–2002 5 1 0 6
13 Bonnie Blair Flag of the United States.svg USA (USA) Skøyter 1988–1994 5 0 1 6
14 Eric Heiden Flag of the United States.svg USA (USA) Skøyter 1980 5 0 0 5
15 Raisa Smetanina Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Langrenn 1976–1992 4 5 1 10
16 Sixten Jernberg Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 1956–1964 4 3 2 9
17 Ricco Groß Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 1992–2006 4 3 1 8
17 Emil Hegle Svendsen Flag of Norway.svg Norge (NOR) Skiskyting 2010–2018 4 3 1 8
19 Sven Kramer Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 2006–2018 4 2 3 9
20 Kjetil André Aamodt Flag of Norway.svg Norge (NOR) Alpint 1992–2006 4 2 2 8
21 Galina Kulakova Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Langrenn 1968–1980 4 2 2 8
21 Sven Fischer Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 1994–2006 4 2 2 8
23 Ivar Ballangrud Flag of Norway.svg Norge (NOR) Skøyter 1928–1936 4 2 1 7
24 Janica Kostelić Flag of Croatia.svg Kroatia (CRO) Alpint 2002–2006 4 2 0 6
24 Kevin Kuske Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Bob 2002–2018 4 2 0 6
26 Gunde Svan Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 1984–1988 4 1 1 6
26 Wang Meng Flag of the People's Republic of China.svg Kina (CHN) Kortbaneløp 2006–2010 4 1 1 6
26 Darja Domratsjeva Flag of Belarus.svg Hviterussland (BLR) Skiskyting 2010–2018 4 1 1 6
29 Jevgenij Grisjin Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Skøyter 1956–1964 4 1 0 5
29 Aleksandr Tikhonov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Skiskyting 1968–1980 4 1 0 5
29 Nikolaj Zimjatov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Langrenn 1980–1984 4 1 0 5
29 Matti Nykänen Flag of Finland.svg Finland (FIN) Skihopping 1984–1988 4 1 0 5
29 Johann Olav Koss Flag of Norway.svg Norge (NOR) Skøyter 1992–1994 4 1 0 5
29 André Lange Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Bob 2002–2010 4 1 0 5
29 Jayna Hefford Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2014 4 1 0 5
29 Hayley Wickenheiser Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2014 4 1 0 5
37 Chun Lee-kyung Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR) Kortbaneløp 1994–1998 4 0 1 5
37 Natalie Geisenberger Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2010–2018 4 0 1 5
39 Thomas Wassberg Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 1980–1988 4 0 0 4
39 Simon Ammann Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) Skihopping 2002–2010 4 0 0 4
39 Caroline Ouellette Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2014 4 0 0 4
39 Dario Cologna Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) Langrenn 2010–2018 4 0 0 4
39 Tobias Arlt Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2014–2018 4 0 0 4
39 Tobias Wendl Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2014–2018 4 0 0 4
45 Charlotte Kalla Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 2010–2018 3 6 0 9
46 Karin Enke Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Skøyter 1980–1988 3 4 1 8
46 Gunda Niemann-Stirnemann Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skøyter 1992–1998 3 4 1 8
46 Veikko Hakulinen Flag of Finland.svg Finland (FIN) Langrenn 1952–1960 3 3 1 7
46 Kati Wilhelm Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 2002–2010 3 3 1 7
50 Anastasija Kuzmina Flag of Slovakia.svg Slovakia (SVK) Skiskyting 2010–2018 3 3 0 6
51 Eero Mäntyranta Flag of Finland.svg Finland (FIN) Langrenn 1960–1968 3 2 2 7
52 Vegard Ulvang Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn 1988–1994 3 2 1 6
52 Julija Tsjepalova Flag of Russia.svg Russland (RUS) Langrenn 1998–2006 3 2 1 6 Utestengt for doping i 2009.[5]
52 Halvard Hanevold Flag of Norway.svg Norge (NOR) Skiskyting 1998–2010 3 2 1 6
52 Martina Sáblíková Flag of the Czech Republic.svg Tsjekkia (CZE) Skøyter 2010–2018 3 2 1 6
56 Alberto Tomba Flag of Italy.svg Italia (ITA) Alpint 1988–1994 3 2 0 5
56 Georg Hackl Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 1992–2002 3 2 0 5
56 Samppa Lajunen Flag of Finland.svg Finland (FIN) Kombinert 1998–2002 3 2 0 5
59 Felix Gottwald Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Kombinert 2002–2010 3 1 3 7
60 Eric Frenzel Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Kombinert 2014–2018 3 1 2 6
60 Johan Grøttumsbråten Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn 1924–1932 3 1 2 6
62 Anfisa Reztsova Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn/skiskyting 1988–1994 3 1 1 5 Ett gull i langrenn, og to i skiskyting.
62 Vreni Schneider Flag of Switzerland.svg Sveits (SUI) Alpint 1988–1994 3 1 1 5
64 Gillis Grafström Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Kunstløp 1920–1932 3 1 0 4 Kunstløp under Sommer-OL 1920 er også medregnet.
64 Ard Schenk Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 1968–1972 3 1 0 4
64 Vladislav Tretjak Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1972–1984 3 1 0 4
64 Bernhard Germeshausen Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Bob 1976–1980 3 1 0 4
64 Tomas Gustafson Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Skøyter 1984–1988 3 1 0 4
64 Jens Weißflog Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR)
Flag of Germany.svg Tyskland (GER)
Skihopping 1984–1994 3 1 0 4
64 Mark Kirchner Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 1992–1994 3 1 0 4
64 Deborah Compagnoni Flag of Italy.svg Italia (ITA) Alpint 1992–1998 3 1 0 4
64 Botterill, JenniferJennifer Botterill Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2010 3 1 0 4
64 Becky Kellar Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 1998–2010 3 1 0 4
64 Charles Hamelin Flag of Canada.svg Canada (CAN) Kortbaneløp 2006–2014 3 1 0 4
64 Thomas Morgenstern Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Skihopping 2006–2014 3 1 0 4
64 Maria Höfl-Riesch Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Alpint 2010–2014 3 1 0 4
64 Marcus Hellner Flag of Sweden.svg Sverige (SWE) Langrenn 2010–2014 3 1 0 4
64 Meghan Agosta Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2006–2018 3 1 0 4
79 Marja-Liisa Kirvesniemi Flag of Finland.svg Finland (FIN) Langrenn 1984–1994 3 0 4 7
79 Jelena Välbe Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1992–1998 3 0 4 7
81 Katja Seizinger Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Alpint 1992–1998 3 0 2 5
81 Marc Gagnon Flag of Canada.svg Canada (CAN) Kortbaneløp 1994–2002 3 0 2 5
83 Meinhard Nehmer Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Bob 1976–1980 3 0 1 4
83 Nina Gavryljuk Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Flag of Russia.svg Russland (RUS)
Langrenn 1988–1998 3 0 1 4
83 Kamil Stoch Flag of Poland.svg Polen (POL) Skihopping 2014–2018 3 0 1 4
86 Thorleif Haug Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn/kombinert 1924 3 0 0 3 To gull i langrenn og ett i kombinert.
86 Sonja Henie Flag of Norway.svg Norge (NOR) Kunstløp 1928–1936 3 0 0 3
86 Hjalmar Andersen Flag of Norway.svg Norge (NOR) Skøyter 1952 3 0 0 3
86 Toni Sailer Flag of Austria.svg Østerrike (AUT) Alpint 1956 3 0 0 3
86 Klavdija Bojarskikh Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Langrenn 1964 3 0 0 3
86 Jean-Claude Killy Flag of France.svg Frankrike (FRA) Alpint 1968 3 0 0 3
86 Vitalij Davidov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1964–1972 3 0 0 3
86 Viktor Kuskin Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1964–1972 3 0 0 3
86 Alexander Ragulin Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Ishockey 1964–1972 3 0 0 3
86 Irina Rodnina Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS) Kunstløp 1972–1980 3 0 0 3
86 Ulrich Wehling Flag of East Germany.svg Øst-Tyskland (GDR) Kombinert 1972–1980 3 0 0 3
86 Yvonne van Gennip Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 1988 3 0 0 3
86 Andrej Khomutov Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen (URS)
Olympic flag.svg Samveldet av uavhengige stater (EUN)
Ishockey 1984–1992 3 0 0 3
86 Kim Ki-hoon Flag of South Korea.svg Sør-Korea (KOR) Kortbaneløp 1992–1994 3 0 0 3
86 Marianne Timmer Flag of the Netherlands.svg Nederland (NED) Skøyter 1998–2006 3 0 0 3
86 Michael Greis Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Skiskyting 2006 3 0 0 3
86 Cherie Piper Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2010 3 0 0 3
86 Colleen Sostorics Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2010 3 0 0 3
86 Kim St-Pierre Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2002–2010 3 0 0 3
86 Gillian Apps Flag of Canada.svg Canada (CAN) Ishockey 2006–2014 3 0 0 3
86 Shaun White Flag of the United States.svg USA (USA) Freestyle 2006–2018 3 0 0 3
86 Felix Loch Flag of Germany.svg Tyskland (GER) Aking 2010–2014 3 0 0 3
86 Zhou Yang Flag of the People's Republic of China.svg Kina (CHN) Kortbaneløp 2010–2014 3 0 0 3
86 Johannes Høsflot Klæbo Flag of Norway.svg Norge (NOR) Langrenn 2018 3 0 0 3

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dagbladet - Her er Norge bare OLs femte beste nasjon (21.2.2014) «IOCs offisielle måte er å rangere etter gull, sier Schanke»
  2. ^ Raisport: Egorova positiva Informasjon om Jegorovas positive prøve for bromantan (italiensk)
  3. ^ Pechstein tapte ankesaken Aftenposten, 25. november 2009
  4. ^ Russia behind the headlines (RBTH, 12. mars 2013): Russian Olympic athletes adjust to life after doping scandals (engelsk)
  5. ^ ESPN (2. oktober 2010): Julia Chepalova's suspension upheld (engelsk)