Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport er en liste over idrettsutøvere med flest seire i verdenscup innen skiidrett. Listen skiller mellom seire i enkeltrenn og seire i verdenscupen sammenlagt.

Seire i enkeltrenn[rediger | rediger kilde]

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett basert på enkeltrenn.

Oppdatert 24. mars 2018

Nr. Navn Land Antall seire År Idrettsgren Andre opplysninger
1 Amélie Reymond Sveits Sveits 133 2007– Telemarkskjøring [1]
2 Marit Bjørgen Norge Norge 114 2002–2018 Langrenn Herav 11 etappeseire i Tour de Ski, 19 etappeseire i minitourer[2]
3 Conny Kissling Sveits Sveits 106 1982–1992 Freestyle [3][4]
4 Ole Einar Bjørndalen Norge Norge 95 1994–2015 Skiskyting/Langrenn 94 i skiskyting, én i langrenn
5 Ingemar Stenmark Sverige Sverige 86 1974–1989 Alpint 46 i storslalåm, 40 i slalåm
6 Lindsey Vonn USA USA 82 2004– Alpint
7 Martin Fourcade Frankrike Frankrike 70 2010– Skiskyting
8 Annemarie Moser-Pröll Østerrike Østerrike 62 1971–1979 Alpint
9 Marcel Hirscher Østerrike Østerrike 58 2009– Alpint
10 Jan Bucher USA USA 57 1980–1991 Freestyle [4]
10 Jan Němec Tsjekkia Tsjekkia 57 2004–2015 Gress-ski [5]
12 Vreni Schneider Sveits Sveits 55 1989–1995 Alpint
12 Philippe Lau Frankrike Frankrike 55 2008– Telemarkskjøring [6]
12 Sara Takanashi Japan Japan 55 2012– Hopp
15 Hermann Maier Østerrike Østerrike 54 1998–2009 Alpint
16 Gregor Schlierenzauer Østerrike Østerrike 53 2006– Hopp
17 Alberto Tomba Italia Italia 50 1987–1998 Alpint 35 i slalåm, 15 i storslalåm
18 Justyna Kowalczyk Polen Polen 49 2001–2017 Langrenn Herav 14 etappeseire i Tour de Ski, 5 etappeseire i minitourer[2]
18 Mikaël Kingsbury Canada Canada 49 2011– Freestyle [7]
20 Hannu Manninen Finland Finland 48 1996–2010 Kombinert
21 Matti Nykänen Finland Finland 46 1982–1991 Hopp
21 Donna Weinbrecht USA USA 46 1988–1997 Freestyle [4]
21 Marc Girardelli Luxembourg Luxembourg 46 1985–1993 Alpint
21 Bjørn Dæhlie Norge Norge 46 1989–1999 Langrenn
21 Renate Götschl Østerrike Østerrike 46 1993–2007 Alpint
21 Hannah Kearney USA USA 46 2004–2015 Freestyle [4]
27 Jelena Välbe Russland Russland 45 1989–1998 Langrenn
28 Hermann Reitberger Tyskland Tyskland 44 1980–1991 Freestyle [8]
28 Raphaël Poirée Frankrike Frankrike 44 2000–2007 Skiskyting
28 Sigrid Rykhus Norge Norge 44 2004–2013 Telemarkskjøring [9]
31 Eric Frenzel Tyskland Tyskland 43 2008– Kombinert
31 Mikaela Shiffrin USA USA 43 2012– Alpint
33 Magdalena Forsberg Sverige Sverige 42 1996–2002 Skiskyting
33 Bente Skari Norge Norge 42 1997–2003 Langrenn
33 Anja Pärson Sverige Sverige 42 1998–2011 Alpint
33 Therese Johaug Norge Norge 42 2009– Langrenn
37 Pirmin Zurbriggen Sveits Sveits 40 1982–1990 Alpint
  • Det bør merkes at skiskyting regner seire i VM og til og med 2010 også i OL som verdenscupseire, mens dette ikke regnes innen alpint, langrenn og de øvrige verdenscupene som sorterer under Det internasjonale skiforbundet. Stenmark har fem gullmedaljer i mesterskap i tillegg til sine 86 verdenscupseire.
  • I langrenn ble etappeseire i Tour de Ski og andre «tour»-konkurranser ikke regnet som verdenscupseire, men i 2015 ble dette endret med tilbakevirkende kraft.[2]

Sammenlagtseire[rediger | rediger kilde]

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett basert på sammenlagtseire, kronologisk etter det året de oppnådde dette antall seire.

Nr. Navn Land Sammenlagtseire År Idrettsgren Ref.
1 Conny Kissling Sveits Sveits 10 1982–1993 Freestyle
2 Amélie Reymond Sveits Sveits 8 2009–2012, 2014–2017 Telemarkskjøring
3 Jan Němec Tsjekkia Tsjekkia 7 2005–2012 Gress-ski [10]
3 Martin Fourcade Frankrike Frankrike 7 20122018 Skiskyting
3 Marcel Hirscher Østerrike Østerrike 7 20122018 Alpint
3 Mikaël Kingsbury Canada Canada 7 2012–2018 Freestyle
7 Annemarie Moser-Pröll Østerrike Østerrike 6 1971–75, 1979 Alpint
7 Bjørn Dæhlie Norge Norge 6 1992–93, 1995–97, 1999 Langrenn
7 Magdalena Forsberg Sverige Sverige 6 1997–2002 Skiskyting
7 Ole Einar Bjørndalen Norge Norge 6 1998, 2003, 2005–06, 2008–09 Skiskyting
11 Gunde Svan Sverige Sverige 5 1984–86, 1988–89 Langrenn
11 Éric Laboureix Frankrike Frankrike 5 1986–1988, 1990–1991 Freestyle
11 Marc Girardelli Østerrike Østerrike/Luxembourg Luxembourg 5 1985–86, 1989, 1991, 1993 Alpint
11 Jelena Välbe Russland Russland 5 1989, 1991–92, 95, 97 Langrenn
11 Eirik Rykhus Norge Norge 5 2002–09 Telemarkskjøring
11 Eric Frenzel Tyskland Tyskland 5 2013–17 Kombinert
17 Gustav Thöni Italia Italia 4 1971–73, 1975 Alpint
17 Frank Ullrich Tyskland Tyskland 4 1978, 1980–82 Skiskyting
17 Matti Nykänen Finland Finland 4 1983, 1985–86, 1988 Hopp
17 Pirmin Zurbriggen Sveits Sveits 4 1984, 1987–88, 1990 Alpint
17 Bente Skari Norge Norge 4 1999–2000, 2002–03 Langrenn
17 Herman Maier Østerrike Østerrike 4 1998, 2000–01, 2004 Alpint
17 Raphaël Poirée Frankrike Frankrike 4 2000–02, 2004 Skiskyting
17 Adam Małysz Polen Polen 4 2001–03, 2007 Hopp
17 Hannu Manninen Finland Finland 4 2004–07 Kombinert
17 Lindsey Vonn USA USA 4 2008–10, 2012 Alpint
17 Justyna Kowalczyk Polen Polen 4 2008–10, 2013 Langrenn
17 Sigrid Rykhus Norge Norge 4 2005, 2007, 2008, 2013 Telemarkskjøring [11]
17 Marit Bjørgen Norge Norge 4 2005–06, 2012, 2015 Langrenn
17 Dario Cologna Sveits Sveits 4 2009, 2011–12, 2015 Langrenn
17 Hannah Kearney USA USA 4 2011–2012, 2014–2015 Freestyle
17 Sara Takanashi Japan Japan 4 2013–2014, 2016–2017 Hopp

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «FIS biography: Amélie Reymond - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 9. desember 2016. 
  2. ^ a b c FIS endrer tellingen - Northug forbi Gunde Svan. nrk.no (20. desember 2015)
  3. ^ nettavisen.no: Hun knuser Bjørndalen 17. desember 2008
  4. ^ a b c d WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP DAMEN. www.wintersport-charts.info. Besøkt 9. januar 2016
  5. ^ [1]
  6. ^ «FIS biography: Philippe Lau - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 17. mars 2018. 
  7. ^ https://data.fis-ski.com/dynamic/athlete-biography.html?sector=FS&competitorid=113511&type=stats
  8. ^ WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP HERREN. www.wintersport-charts.info Besøkt 9. januar 2016
  9. ^ «FIS biography: Sigrid Rykhus - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 28. mars 2016. 
  10. ^ [2]
  11. ^ [3]