Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Liste over mestvinnende verdenscupvinnere i skisport er en liste over idrettsutøvere med flest seire i verdenscup innen skiidrett. Listen skiller mellom seire i enkeltrenn og seire i verdenscupen sammenlagt.

Seire i enkeltrenn[rediger | rediger kilde]

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett basert på enkeltrenn.

Oppdatert 22. mars 2017

Nr. Navn Land Antall seire År Idrettsgren Andre opplysninger
1 Amélie Reymond Sveits Sveits 133 2007– Telemarkskjøring [1]
2 Marit Bjørgen Norge Norge 110 2002– Langrenn Herav 11 etappeseire i Tour de Ski, 18 etappeseire i minitourer[2]
3 Conny Kissling Sveits Sveits 106 1982–1992 Freestyle [3][4]
4 Ole Einar Bjørndalen Norge Norge 95 1994– Skiskyting/Langrenn 94 i skiskyting, én i langrenn
5 Ingemar Stenmark Sverige Sverige 86 1974–1989 Alpint 46 i storslalåm, 40 i slalåm.
6 Lindsey Vonn USA USA 77 2000– Alpint
7 Annemarie Moser-Pröll Østerrike Østerrike 62 1971–1979 Alpint
8 Martin Fourcade Frankrike Frankrike 61 2010– Skiskyting
9 Jan Bucher USA USA 57 1980–1991 Freestyle [4]
10 Vreni Schneider Sveits Sveits 55 1989–1995 Alpint
11 Hermann Maier Østerrike Østerrike 54 1998–2009 Alpint
12 Gregor Schlierenzauer Østerrike Østerrike 53 2006– Hopp
12 Sara Takanashi Japan Japan 53 2012– Hopp
14 Alberto Tomba Italia Italia 51 1987–1998 Alpint
15 Philippe Lau Frankrike Frankrike 50 2008– Telemarkskjøring [5]
16 Justyna Kowalczyk Polen Polen 49 2001– Langrenn Herav 14 etappeseire i Tour de Ski, 5 etappeseire i minitourer[2]
17 Hannu Manninen Finland Finland 48 1996–2010 Kombinert
18 Matti Nykänen Finland Finland 46 1982–1991 Hopp
18 Donna Weinbrecht USA USA 46 1988–1997 Freestyle [4]
18 Marc Girardelli Luxembourg Luxembourg 46 1985–1993 Alpint
18 Bjørn Dæhlie Norge Norge 46 1989–1999 Langrenn
18 Renate Götschl Østerrike Østerrike 46 1993–2007 Alpint
18 Hannah Kearney USA USA 46 2004– Freestyle [4]
24 Jelena Välbe Russland Russland 45 1989–1998 Langrenn
24 Marcel Hirscher Østerrike Østerrike 45 2009– Alpint
26 Hermann Reitberger Tyskland Tyskland 44 1980–1991 Freestyle [6]
26 Raphaël Poirée Frankrike Frankrike 44 2000–2007 Skiskyting
26 Sigrid Rykhus Norge Norge 44 2004–2013 Telemarkskjøring [7]
29 Magdalena Forsberg Sverige Sverige 42 1996–2002 Skiskyting
29 Bente Skari Norge Norge 42 1997–2003 Langrenn
29 Anja Pärson Sverige Sverige 42 1998–2011 Alpint
29 Therese Johaug Norge Norge 42 2009– Langrenn
29 Mikaël Kingsbury Canada Canada 42 2011– Freestyle
34 Eric Frenzel Tyskland Tyskland 41 2008– Kombinert
35 Pirmin Zurbriggen Sveits Sveits 40 1982–1990 Alpint
  • Det bør merkes at skiskyting regner seire i VM og til og med 2010 også i OL som verdenscupseire, mens dette ikke regnes innen alpint, langrenn og de øvrige verdenscupene som sorterer under Det internasjonale skiforbundet. Stenmark har fem gullmedaljer i mesterskap i tillegg til sine 86 verdenscupseire.
  • I langrenn ble etappeseire i Tour de Ski og andre «tour»-konkurranser ikke regnet som verdenscupseire, men i 2015 ble dette endret med tilbakevirkende kraft.[2]

Sammenlagtseire[rediger | rediger kilde]

Liste over tidenes mestvinnende i verdenscupen i skiidrett basert på sammenlagtseire, kronologisk etter det året de oppnådde dette antall seire.

Nr. Navn Land Sammenlagtseire År Idrettsgren Ref.
1 Conny Kissling Sveits Sveits 10 1982–1993 Freestyle
2 Amélie Reymond Sveits Sveits 8 2009–2012, 2014–2017 Telemarkskjøring
3 Annemarie Moser-Pröll Østerrike Østerrike 6 1971–75, 1979 Alpint
3 Bjørn Dæhlie Norge Norge 6 1992–93, 1995–97, 1999 Langrenn
3 Magdalena Forsberg Sverige Sverige 6 1997–2002 Skiskyting
3 Ole Einar Bjørndalen Norge Norge 6 1998, 2003, 2005–06, 2008–09 Skiskyting
3 Martin Fourcade Frankrike Frankrike 6 20122017 Skiskyting
3 Marcel Hirscher Østerrike Østerrike 6 20122017 Alpint
3 Mikaël Kingsbury Canada Canada 6 2012–2017 Freestyle
10 Gunde Svan Sverige Sverige 5 1984–86, 1988–89 Langrenn
10 Éric Laboureix Frankrike Frankrike 5 1986–1988, 1990–1991 Freestyle
10 Marc Girardelli Østerrike Østerrike/Luxembourg Luxembourg 5 1985–86, 1989, 1991, 1993 Alpint
10 Jelena Välbe Russland Russland 5 1989, 1991–92, 95, 97 Langrenn
10 Eirik Rykhus Norge Norge 5 2002–09 Telemarkskjøring
10 Eric Frenzel Tyskland Tyskland 5 2013–17 Kombinert
16 Gustav Thöni Italia Italia 4 1971–73, 1975 Alpint
16 Frank Ullrich Tyskland Tyskland 4 1978, 1980–82 Skiskyting
16 Matti Nykänen Finland Finland 4 1983, 1985–86, 1988 Hopp
16 Pirmin Zurbriggen Sveits Sveits 4 1984, 1987–88, 1990 Alpint
16 Bente Skari Norge Norge 4 1999–2000, 2002–03 Langrenn
16 Herman Maier Østerrike Østerrike 4 1998, 2000–01, 2004 Alpint
16 Raphaël Poirée Frankrike Frankrike 4 2000–02, 2004 Skiskyting
16 Adam Małysz Polen Polen 4 2001–03, 2007 Hopp
16 Hannu Manninen Finland Finland 4 2004–07 Kombinert
16 Lindsey Vonn USA USA 4 2008–10, 2012 Alpint
16 Justyna Kowalczyk Polen Polen 4 2008–10, 2013 Langrenn
16 Sigrid Rykhus Norge Norge 4 2005, 2007, 2008, 2013 Telemarkskjøring [8]
16 Marit Bjørgen Norge Norge 4 2005–06, 2012, 2015 Langrenn
16 Hannah Kearney USA USA 4 2011–2012, 2014–2015 Freestyle
16 Sara Takanashi Japan Japan 4 2013–2014, 2016–2017 Hopp

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «FIS biography: Amélie Reymond - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 9. desember 2016. 
  2. ^ a b c FIS endrer tellingen - Northug forbi Gunde Svan. nrk.no (20. desember 2015)
  3. ^ nettavisen.no: Hun knuser Bjørndalen 17. desember 2008
  4. ^ a b c d WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP DAMEN. www.wintersport-charts.info. Besøkt 9. januar 2016
  5. ^ «FIS biography: Philippe Lau - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 9. desember 2016. 
  6. ^ WINTERSPORT CHARTS ARCHIV SKI FREESTYLE WELTCUP HERREN. www.wintersport-charts.info Besøkt 9. januar 2016
  7. ^ «FIS biography: Sigrid Rykhus - Summary WC podiums (individual results)». Det internasjonale skiforbundet. Besøkt 28. mars 2016. 
  8. ^ [1]