Liste over holdeplasser på Bybanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bybanen i Bergen er et kollektivt skinnebundet transportmiddel i Bergen. Første byggetrinn åpnet 22. juni 2010, og består av 15 holdeplasser langs en strekning på 9,8 kilometer. Byggetrinn 2 utvidet linjen med fem holdeplasser over 3,6 kilometer[1], og åpnet i 21. juni 2013. Byggetrinn 3 til Flesland Flypass er planlagt ferdigstilt i 2016[2].

Stasjonene og den visuelle profilen til Bybanen er designet av Cubus, Fuggi Baggi Design og Kontrapunkt. Holdeplassene på B1 og B2 ligger på gatenivå, og har billettmaskiner og dynamiske skjermer som viser når neste bybane kommer. Plattformene har trinnfri påstigning til vognene, noe som gjør det enkelt for passasjerer med rullestol eller barnevogn.[3][4] Bybane-vognene anskaffet er 32 meter lange, men holdeplassene er dimensjonert for 44 meter lange vogner.[5]

Bergen kommune har tillatt tettere utbygging rundt holdeplassene, hvor de vil at de fleste nye boligene i Bergen skal bygges. Utviklingsprosjekter for Slettebakken, Wergeland, Paradis og Lagunen har blitt annonsert av private utviklere. Mange av holdeplassene ligger hovedsakelig i boligområder, og prosjektene har møtt mye motstand fra beboere som frykter at deres nabolag vil bli radikalt endret.[6][7][8][9]

I vognene blir hver holdeplass annonsert med en egen melodisnutt. På første byggetrinn fra Byparken til Nesttun er disse laget av musiker og stortingsrepresentant Snorre Valen. Melodiene er tilknyttet holdeplassene.[10] På byggetrinn to og tre er melodiene laget av elever fra Bergen kulturskole basert på verk av ulike musikere, mellom andre Harald Sæverud, Sondre Lerche og Knutsen & Ludvigsen.[11]


Holdeplasser[rediger | rediger kilde]

Endestasjon
Kart over holdeplasser på B1(byggetrinn 1)
Holdeplass[12][13] Byggetrinn Åpnet Bydel Overgang Merknader
Byparken B1 22. juni 2010 Bergenhus Buss - Olav Kyrres gate
Nonneseter B1 22. juni 2010 Bergenhus Tog - Bergen S. Tidligere kjent som «Jernbanen»[12]
Bystasjonen B1 22. juni 2010 Bergenhus Buss - Bergen Busstasjon
Nygård B1 22. juni 2010 Bergenhus
Florida B1 22. juni 2010 Bergenhus Tidligere kjent som «Strømmen»[12]
Danmarks plass B1 22. juni 2010 Årstad
Kronstad B1 22. juni 2010 Årstad
Brann stadion B1 22. juni 2010 Årstad Tidligere kjent som «Nymark»[12]
Wergeland B1 22. juni 2010 Årstad
Sletten B1 22. juni 2010 Årstad Buss - Sletten
Slettebakken B1 22. juni 2010 Årstad
Fantoft B1 22. juni 2010 Årstad
Paradis B1 22. juni 2010 Fana Buss - Paradis
Hop B1 22. juni 2010 Fana
Nesttun Terminal B1 22. juni 2010 Fana Buss - Nesttun Terminal
Nesttun sentrum B2 21. juni 2013 Fana Innfartsparkering
Skjoldskiftet B2 21. juni 2013 Fana Buss - Skjoldskiftet
Mårdalen B2 21. juni 2013 Fana Tidligere kjent som «Tors vei»
Skjold B2 21. juni 2013 Fana Buss - Skjold
Lagunen B2 21. juni 2013 Fana Buss - Lagunen Innfartsparkering
Råstølen B3 15. august 2016 Ytrebygda Buss - Råstølen
Sandslivegen B3 15. august 2016 Ytrebygda Buss - Sandslivegen
Sandslimarka B3 15. august 2016 Ytrebygda
Kokstad B3 15. august 2016 Ytrebygda
Birkelandsskiftet terminal B3 15. august 2016 Ytrebygda Buss - Birkelandsskiftet Innfartsparkering
Kokstadflaten B3 22. april 2017 Ytrebygda
Bergen lufthavn Flesland B3 22. april 2017 Ytrebygda

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. oktober 2013. Besøkt 6. juli 2013. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 14. september 2013. Besøkt 21. juli 2013. 
  3. ^ «Designprosjektet Bybanen». Bybanen i Bergen. Arkivert fra originalen 22. juli 2011. Besøkt 27. juli 2009. 
  4. ^ «arkitektgruppen CUBUS as - bybanen i bergen». Arkitektgruppen CUBUS. Besøkt 27. juli 2009. 
  5. ^ Schmincke, Jimmy (2007). «Nye sporvogner til Bergen». På Sporet. 132: 4–10. 
  6. ^ Røyrane, Eva (9. januar 2008). «Det skjer langs Bybanen». Bergens Tidende. Besøkt 27. juli 2009. 
  7. ^ Langeland Haugen, Erlend (12. februar 2009). «- Som perler på en snor». Bergens Tidende. Besøkt 27. juli 2009. 
  8. ^ Mæland, Pål Andreas (1. mars 2007). «Spekulerer langs Bybanen». Bergens Tidende. Besøkt 27. juli 2009. 
  9. ^ Mæland, Pål Andreas (6. januar 2009). «Ut mot ny veiløsning på Paradis». Bergens Tidende. Besøkt 27. juli 2009. 
  10. ^ http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Bybanemelodiene-1072121.html BT.no om bybanemelodiene
  11. ^ «Her er Bybanens nye trudelutter». Bergens Tidende. Besøkt 7. april 2017. 
  12. ^ a b c d Waage, Thor Erik (5. desember 2008). «- Må undersøke navnebruken». Bergens Tidende/Fanaposten (norsk). Besøkt 5. desember 2008. 
  13. ^ «Bybanen i Bergen» (Norwegian). Bybanen i Bergen. Besøkt 27. juli 2009.