Kronstad depot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kronstad depot
Kronstad ca 1910 1920.jpg
LandNorge Norge

Kronstad depot
60°22′09″N 5°21′02″Ø

Kronstad depot omfatter driftssentral, verksted, vaskehall, og oppstillingsområde for Bybanen i Bergen. Det er også anlagt testspor og en forbindelse til Jernbaneverkets ordinære jernbanenett.

Oppstillingsområdet har plass til alle bybanevognene for byggetrinn en og to, totalt 17 stykker, samt to servicevogner. Hordaland fylkeskommune har vedtatt å kjøpe inn tre ekstra vogner for å møte en raskere passasjervekst enn antatt, men oppstillingsområdet må utvides for å få plass til disse tre vognene.

Verkstedet har plass til to vogner av dagens størrelse (32 m) samt kontorer for Bybanen AS som er ansvarlig for drift av infrastrukturen. Vaskehallen har plass til tre vogner og har enkle servicefunksjoner som blant annet sandpåfylling. Utenfor vaskehallen er det utstyr for utvendig vask av bybanevognene. Keolis Norge har kontorer i samme bygg som driftssentalen.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

Når bybanen utvides utover andre byggetrinn og det er behov for flere vogner vil det være behov for et større depot. Nytt depot, Kokstad depot, er planlagt på Kokstad. Da vil Kronstad depot få endret funksjon, sannsynligvis bare brukes som oppstillingsområde for de vognene som skal starte fra sentrum om morgenen. Bybanens holdeplasser er dimensjonert for 44 meter lange vogner, mens Kronstad depot er dimensjonert for 32 meter lange vogner. Før Bybanen kan ta i bruk lengre vogner, må derfor nytt depot være etablert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gamle Stasjonsbygningen i Kronstad, fra Vossebanen, brukt frem til 1964 - fra 2010 kontrollsenteret av Bybanen

Området har en rik historie når det gjelder skinnegående transport. Driftssentralen er plassert i den gamle stasjonsbygningen fra den tiden Kronstad var jernbanestasjon på Vossebanen. Rett ved siden av hadde NSB verkstedsområde for vedlikehold av sitt materiell, i hovedsak brukt den tiden da damplokomotivene hadde behov for hyppig service. Deler av den bygningsmassen er gjenbrukt i Høgskolen i Bergen sitt nye bygg.