Kronstad depot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kronstad depot
BybanenDepot2.jpg
LandNorge Norge
Map
Kronstad depot
60°22′19″N 5°20′59″Ø

Kronstad depot omfattet frem til 2017 driftssentral, verksted, vaskehall, og oppstillingsområde for Bybanen i Bergen. Området hadde anlagt testspor og en forbindelse til Jernbaneverkets ordinære jernbanenett.

Oppstillingsområdet hadde plass til alle bybanevognene for byggetrinn en og to, totalt 17 stykker, samt to servicevogner. Verkstedet hadde plass til to vogner av første størrelse (32 m) og kontorer for Bybanen AS som er ansvarlig for drift av infrastrukturen. Vaskehallen hadde plass til tre vogner og enkle servicefunksjoner som blant annet sandpåfylling. Utenfor vaskehallen var det utstyr for utvendig vask av bybanevognene. Keolis Norge hadde kontorer i samme bygg som driftssentalen.

Fremtid[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med ferdigstillingen av bybanen til Flesland ble det etablert depot på en 88 000 kvadratmeters tomt øst for flyplassen. Det nye depotet har en kapasitet for 40 bybanevogner og overtar de fleste administrative funksjonene som tidligere har funnet sted på Kronstad. Depotområdet og jernbanesporet på Kronstad ble i 2018-2019 fjernet i forbindelse med utbyggingen av Bybanen til Fyllingsdalen. Der depotområdet lå før ligger nå nye Kronstad holdeplass for linje 2.

Ved åpningen av Bybanens linje 2 åpnet også en ny vognhall i Fyllingsdalen med plass til 18 vognsett. Vedlikehold og servicefunksjoner finner fortsatt sted ved Kokstad

Historie[rediger | rediger kilde]

Gamle Stasjonsbygningen i Kronstad, fra Vossebanen, brukt frem til 1964 - fra 2010 kontrollsenteret av Bybanen

Området har en rik historie når det gjelder skinnegående transport. Driftssentralen er plassert i den gamle stasjonsbygningen fra den tiden Kronstad var jernbanestasjon på Vossebanen. Rett ved siden av hadde NSB verkstedsområde for vedlikehold av sitt materiell, i hovedsak brukt den tiden da damplokomotivene hadde behov for hyppig service. Deler av den bygningsmassen er gjenbrukt i Høgskolen i Bergen sitt nye bygg.