Barnevogn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barnevogn med bag for spedbarn.
En sammenleggbar vogn, gjerne kalt reisetrille, tilpasset litt større barn.

Barnevogn er et transportmiddel for mindre barn. Barnevogner kommer i en rekke størrelser og utforminger. De er tilpasset barns ulike aldre og størrelse, samt ulike behov for de voksne.

Nyfødte og spedbarn inntil 1 år ligger typisk på rygg med hodet i fartsretning slik at de kan se bakover i retning mot foreldrene. Småbarn fra rundt 1 til 3 år sitter i stedet typisk oppreist og vendt fremover.

Mange vogner kommer med utskiftbare deler slik at vognen kan tilpasses med barnets endrede behov ettersom det vokser.

Fra liggevogn til sittevogn[rediger | rediger kilde]

De første månedene kan spedbarn ikke sitte oppreist. Da brukes en liggevogn. Senere går en gjerne over til sittevogn. Mange sittevogner kommer med nedfallbar rygg, slik at de lett kan justeres når barnet trenger hvile. For joggende eller hurtiggående foreldre finnes et stort utvalg av joggevogner[1].

Tvillingvogner, trillingvogner og barnebusser[rediger | rediger kilde]

I tillegg til de vanlige énseterne finnes tvillingvogner, trillingvogner[2], barnevogner med søskensete og vogner (barnebusser) for opptil seks barn[3][4]. De siste brukes særlig i barnehager. I flerseterne kan barna sitte mot hverandre[5], ved siden av hverandre og/eller bak hverandre. Dobbeltdekkere finnes også[6].

Historiske bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]