Liste over gamle riksveier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

1928–1965[rediger | rediger kilde]

Riksveier med nummer ble innført i Norge i 1931. I Østfold ble nummer innført i 1928. I 1965 ble et nytt nummersystem for riksveier innført. Før 1965 bruktes bland andre følgende nummer:

  • 1 Oslo-Svinesund[1]
  • 3 Lillestrøm-Mysen-Halden-Holtet
  • 5 Rygge-Fredrikstad-Sarpsborg[1]
  • 6 Oslo-Ørje
  • 10 Drammen–Seljord–Skafså, Rotemo (Valle)–Langeid (Bygland), Sinnes–Byrkjedal–Ålgård–Sandnes[2]
  • 20 Sandvika-Hønefoss-Geilo-(ferge Kinsarvik-Kvanndal)-Bergen
  • 40 Oslo-Kristiansand-Stavanger[1]
  • 50 Oslo-Dombås-Trondheim-Narvik-Alta-Ifjord-Kirkenes (det var 7 ferger i 1960; 6 på strekningen Fauske-Bjerkvik i Nordland og Lyngseidet-Olderdalen i Troms)
  • 60 Hønefoss-(ferge Lærdal-Gudvangen)-Kvanndal
  • 70 Oslo-Brandbu-Fagernes
  • 80 Kongsvinger-Elverum-Tynset-Ulsberg[1]
  • 90 Eidsvoll-Gjøvik-Lillehammer
  • 100 Hamar-Støa
  • 130 Tynset-Røros-Støren
  • 160 Otta-Stryn-Måløy
  • 170 Lom-Sogndal-(ferge Hella-Dragsvik)-Førde
  • 185 Dombås-Ålesund
  • 316 Skien–Steinsholt (Lardal)[3] (tilsvarer del av fylkesvei 32)
  • 340 Skare (i Odda)–Haukeligrend–Seljord–Eidanger[4] (tilsvarer riksvei 36 og del av europavei 134)
  • 345 Gvarv–Notodden[5] (tilsvarer fylkesvei 360)
  • 350 Ormemyr–Rjukan–Åmot–Steane–Drangedal–Kragerø[6] (tilsvarer fylkesvei 364, del av fylkesvei 37 og fylkesvei 38)
  • 360 Seljord–Kristiansand[7] (tilsvarer riksvei 41)
  • 390 Egersund-Evje-Arendal
  • 400 Haukeligrend–Kristiansand
  • 500 Haugesund-Odda-Kinsarvik
  • 580 Vadheim-Førde-Stryn-(ferge Sykkulven-Magerholm)-Spjelkavik[1]
  • 620 Sunndalsøra-Molde
  • 640 Oppdal-(ferge Kvisvik-Kvalvåg)-Kristiansund
  • 650 Kvisvik-(ferge Kanestraum-Halsa)-Svorkmo
  • 710 Stjørdal-Storlien
  • 740 Grong-Foldereid-Rørvik[1]
  • 810 Svolvær-Å
  • 860 Nordkjosbotn-Tromsø
  • 870 Nordkjosbotn-Kilpisjärvi
  • 905 Alta-Enontekiö
  • 930 Lakselv-Karigasniemi
  • 950 Varangerbotn-Vardø


1965–1992[rediger | rediger kilde]

Fra 1965 til 1992 bruktes europaveinummer og riksvei 1-19 for de viktigste veiene, og 21-99 for andre riksveier, og 100-899 for primære fylkesveier.[8][9]

  • E6 Svinesund-Oslo-Trondheim–Nordkjosbotn, fra 1983 til Kirkenes
  • E18 Stavanger-Oslo-Ørje
  • E68 Oslo-Lærdalsøyri-Gudvangen-Norheimsund-Bergen
  • E69 Dombås-Ålesund
  • E75 Storlien-Trondheim
  • E76 Haugesund-Drammen
  • E78 Kilpisjärvi-Tromsø
  • E79 Umbukta-Mo i Rana
  • 2 Kløfta-Kongsvinger-Magnor
  • 3 Kongsvinger-Ulsberg
  • 4 Biri-Gjøvik-Oslo
  • 5 Florø-Gaularfjell-Kaupanger
  • 6 Nordkjosbotn-Kirkenes til 1983
  • 7 Granvin-Geilo-Hønefoss
  • 8 Larvik-Kongsberg-Geilo
  • 12 Haukeligrend-Kristiansand
  • 13 Balestrand-Vangsnes-Voss-Dale-Gjermundshamn-Skånevik,Sauda-Jørpeland-Sandnes
  • 14 Stavanger-Skudeneshavn-Haugesund-Bergen-Førde-Volda-Ålesund
  • 15 Måløy-Otta
  • 16 Oppdal-Kristiansund
  • 17 Bodø-Sandnessjøen-Namsos-Steinkjer
  • 19 Å-Bjerkvik

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Europaguide Raben&Sjögren 1964. (men det finnes andre bøker)
  2. ^ KNA 1948, s. 7, 24, 29a, 31 (kart)
  3. ^ KNA 1948, s. 7, 25a (kart)
  4. ^ KNA 1948, s. 7, 25a, 30–31 (kart)
  5. ^ KNA 1948, s. 7 (kart)
  6. ^ KNA 1948, s. 7, 23, 31 (kart)
  7. ^ KNA 1948, s. 23, 31 (kart)
  8. ^ Cappelens Bilatlas Norge 1989
  9. ^ Historiske kart

Litteratur[rediger | rediger kilde]