Kongelig Norsk Automobilklub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongelig Norsk Automobilklub
Offisielt navnKongelig Norsk Automobilklub
TypeForening/lag/innretning
Org.nummer954 332 411
Stiftet4. januar 1907[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
GeneralsekretærBørre Skiaker
Lokale ledd25
Medlem avDet internasjonale bilsportforbundetRediger på Wikidata
FokusBilisme
Medlemmer18 405 (2018)[2]
Nettstedhttps://kna.no (norsk)

Til automobilklubbens 25-årsjubileum ble det reist et eget hus med hotell, klubblokaler og kontorer i Oslo; KNA-hotellet i Parkveien og Cort Adelers gate ble tegnet i funksjonalistisk stil av Magnus Poulsson.[3]

Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) ble stiftet i 1907, og er Norges eldste bilorganiasjon. Den ble stiftet av noen som så muligheter i dette «moderne» fremkomstmiddelet – bilen.

I hele sin historie har KNA arbeidet for best mulig vilkår for bilistene, og bilglede er KNA fremste formål. Internasjonalt er KNA tilknyttet Det internasjonale bilsportforbundet.

KNA stiftet Norges Bilsportforbund i 1932, og inviterte Norges Automobil-Forbund og Norsk Motor Klubb med som medlemmer.

Bilpolitikk[rediger | rediger kilde]

Foreningen søker å påvirke myndighetene i saker som har interesse for medlemmene, så som avgifter på bil og bilbruk, veistandard, miljøspørsmål og trafikksikkerhet.

Medlemstilbud[rediger | rediger kilde]

KNA inngår rabattavtaler som medlemmene kan benytte seg av. Det dreier seg om bl.a. forsikring, drivstoff, bilberging, reiser og overnatting. Foreningens medlemsblad er Bil, som kommer ut ti ganger i året, og hvor klubben har egne medlemssider. KNA eier campingplassen Oddane Sand ved Nevlunghavn.

Lokalavdelinger[rediger | rediger kilde]

KNA har 25 lokalavdelinger, hovedsakelig i Sør-Norge som har ulike tilbud til medlemmene, blant annet motorsport som gocart, rallycross eller rally. De mest kjente medlemmene som utøver bilsport er brødrene Petter og Henning Solberg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]