Cold Mountain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cold Mountain
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde154 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAnthony Minghella
ProdusentAlbert Berger
William Horberg
Sydney Pollack
Ron Yerxa
ManusforfatterCharles Frazier (bok)
Anthony Minghella
MusikkGabriel Yared
SjeffotografJohn Seale
KlippWalter Murch
Foran kamera
MedvirkendeJude Law
Nicole Kidman
Renée Zellweger
Eileen Atkins
Brendan Gleeson
Philip Seymour Hoffman
Natalie Portman
Giovanni Ribisi
Donald Sutherland
Ray Winstone
Charlie Hunnam
Jack White
Melora Walters
Annen informasjon
Budsjett$83 000 000
Prod.selskapMiramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Cold Mountain er en amerikansk dramafilm fra 2003 skrevet og regissert av Anthony Minghella, med Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Brendan Gleeson, Philip Seymour Hoffman, Ray Winstone og Natalie Portman i de fremste rollene.

Musikeren Jack White, og skuespillerne Cillian Murphy og Jena Malone hadde også mindre roller i filmen. Filmen er basert på en roman av Charles Frazier av samme tittel. Selv om filmen hadde handling hovedsakelig plassert i Haywood County i Nord-Carolina, ble mesteparten filmet i regionen Transilvania i Romania.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Når North Carolina løsner seg fra resten av unionen den 20. mai 1861, verver flere unge menn fra Cold Mountain seg til Confederate States Army. Blant dem var W.P. Inman, en snekker som har forelsket seg i Ada Monroe - predikantens datter som kom til Cold Mountain fra Charleston, South Carolina for å ta seg av faren sin. Men forlovelsen deres blir avbrutt av borgerkrigen. De deler sitt første kyss den dagen Inman reiser til kamp. Men Ada lover å vente på ham. Inman blir senere alvorlig skadd i en trefning. Når han ligger på sykehus nær døden, leser en sykepleier et brev til ham fra Ada - som ber Inman om å komme hjem til henne. Inman blir etter hvert bedre, forlater sykehuset og legger ut på den lange reisen tilbake til Cold Mountain.

På veien hjem oppdager Inman den korrupte predikanten Veasey, og hindrer ham fra å drukne en gravid slave. Veasey blir deretter forvist fra prestegjeldet, og slår seg sammen med Inman på reisen. De møter senere en ung mann ved navn Junior, og blir med ham og familien til middag. Junior tar med seg medleemmer fra konføderasjonens hjemmevern, som tar med seg Inman og Veasey sammen med andre desertører mot konføderasjonen. Veasey og gruppen blir drept i en skuddveksling, og Inman blir etterlatt for å dø. En eldre eremitt som bor i skogen oppdager Inman, og hjelper ham. inman møter til slutt en sørgende ung enke ved navn Sara og spedbarnet hennes Ethan, og de overnatter i hytta hennes.

Men neste morgen kommer tre soldater fra unionen, og krever å få mat. De tar Ethan som gissel og forsøker å voldta Sara. Dette tvinger Inman og Sara til å drepe soldatene. Tilbake i Cold Mountain har Adas far dødd. Hun har ingen penger og liten mulighet til å drive gården deres i Black Cove videre på egen hånd. Hun overlever på godheten til naboene, spesielt Esco og Sally Swanger, som til slutt sender bud etter Ruby Thewes (Stobrods datter) for å hjelpe dem. Ruby flytter inn, og sammen får de gården endelig til å fungere. I mellomtiden fortsetter Ada å skrive brev til Inman, i håp om at de snart kan gjenforenes og fornye deres tidligere romantikk.

Ada har flere anspente møter med kaptein Teague, lederen for det lokale Heimevernet som ønsker å ta over Ada og hennes eiendom - og hvis bestefar en gang hadde eid store deler av Cold Mountain. En dag dreper kaptein Teague og mennene hans, og torturerer deretter Sally for å lokke sønnene hennes ut av skjul for å drepe dem også. Ada og Ruby redder Sally, som er traumatisert og lider av stumhet.

Kvinnene feirer jul med Stobrod, som har kommet til Cold Mountain sammen med andre desertører og musikerne Pangle og Georgia - som spiller henholdsvis banjo og mandolin. I en skog om natten blir Stobrod og Pangle oppdaget av Teague og vaktene hans. Pangle avslører utilsiktet at de er desertører, og vakten skyter Pangle og Stobrod. Ruby og Ada oppdager åstedet kort tid senere, og finner Pangle død og Stobrod hardt såret. Kvinnene og Stobrod søker ly i en forlatt Cherokee-leir. Ada går på jakt etter mat, og blir gjenforent med Inman - som endelig har kommet tilbake til Cold Mountain. Inman dreper Teague i en skuddveksling. Deretter jager han Teagues håndlanger, Bosie, som også blir drept. Men Inman er dødelig såret. Ada finner og trøster Inman, som kort tid senere dør i armene hennes.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]