Liste over Finlands statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Finlands statsministre og Finlands regjeringer fra og med selvstendigheten i 1917, gir en oversikt over navn, datoer og sammensetningen av koalisjonsregjeringer.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1918, ble det keiserlige senatet for Finlands økonomidepartement, gjort om til Statsrådet (eller kabinettet) i Finland, og stillingen som Viseordfører for senatets økonomidepartement ble gjort om til statsminister. Villa Bjälbo (på finsk Kesäranta), som ligger i Meilahti i Helsingfors, har vært statsministerbolig i Finland siden 1919.

Siden uavhengigheten, den 6. desember 1917, har Finland hatt 46 statsministere og 76 regjeringer,[1] inkludert den nåværende. Den lengstsittende regjeringen var statsminister Paavo Lipponens to regjeringer, som begge satt i 1 464 dager.

Liste over statsministre[rediger | rediger kilde]

# Bilde Navn Tjenestetid Parti Koalisjon (ministre) # Regjering
Innsatt Forlot stillingen
1 Pehr Evind Svinhufvud.jpg Pehr Evind Svinhufvud
(1861–1944)
27. november 1917 27. mai 1918 Ungfinska partiet Finlands sosialdemokratiske parti (6), Ungfinska partiet (2), Finska partiet (2), Agrarförbundet (1), Svenska folkpartiet (1) 1. Svinhufvud I
2 Juho Kusti Paasikivi (cropped).jpg Juho Kusti Paasikivi
(1870-1956)
27. mai 1918 27. november 1918 Finska partiet Finska partiet (5), Ungfinska partiet (5), Agrarförbundet (2), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 2. Paasikivi I
3 Lauri Ingman.jpg Lauri Ingman
(1868-1934)
27. november 1918 17. april 1919 Nationella samlingspartiet Framstegspartiet i Finland (6), Nationella samlingspartiet (3), Svenska folkpartiet (2), upolitisk (1) 3. Ingman I
4 Kaarlo Castrén.jpg Kaarlo Castrén
(1860-1938)
17. april 1919 15. august 1919 Framstegspartiet i Finland Framstegspartiet i Finland (6), Agrarförbundet (4), Svenska folkpartiet (3), upolitiske (2) 4. K.Castrén
5 JuhoVennola.jpg Juho Vennola
(1872-1938)
15. august 1919 15. mars  1920 Framstegspartiet i Finland Framstegspartiet i Finland (9), Agrarförbundet (4), upolitisk (1) 5. Vennola I
6 Rafael Erich.jpg Rafael Erich
(1879-1946)
15. mars  1920 9. april 1921 Nationella samlingspartiet Framstegspartiet i Finland (5), Agrarförbundet (3), Nationella samlingspartiet (2), Svenska folkpartiet (2), upolitisk (1) 6. Erich
(5) JuhoVennola.jpg Juho Vennola
(1872-1938)
9. april 1921 2. juni 1922 Framstegspartiet i Finland Framstegspartiet i Finland (8), Agrarförbundet (4) 7. Vennola II
7 Aimo Cajander.png Aimo Cajander
(1879-1943)
2. juni 1922 14. november 1922 upolitisk upolitiske (11) 8. Cajander I
8 Kallio.jpg Kyösti Kallio
(1873-1940)
2. juni 1922 18. januar 1924 Agrarförbundet Agrarförbundet (6), Framstegspartiet i Finland (4), upolitiske (2) 9. Kallio I
(7) Aimo Cajander.png Aimo Cajander
(1879-1943)
18. januar 1924 31. mai 1924 upolitisk upolitiske (11) 10. Cajander II
(3) Lauri Ingman.jpg Lauri Ingman
(1868-1934)
31. mai 1924 31. mars 1925 Nationella samlingspartiet Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (3), Framstegspartiet i Finland (2), upolitisk (1) 11. Ingman II
9 AnttiTulenheimo.jpg Antti Tulenheimo
(1879-1952)
31. mars 1925 31. desember 1925 Nationella samlingspartiet Nationella samlingspartiet (5), Agrarförbundet (4), upolitiske (4) 12. Tulenheimo
(8) Kallio.jpg Kyösti Kallio
(1873-1940)
31. desember 1925 13. desember 1926 Agrarförbundet Agrarförbundet (6), Nationella samlingspartiet (6) 13. Kallio I
10 Väinö-Tanner.jpg Väinö Tanner
(1881-1966)
13. desember 1926 17. desember 1927 Finlands sosialdemokratiske parti Finlands sosialdemokratiske parti (13) 14. Tanner
11 JuhoSunila.jpg Juho Sunila
(1875-1936)
17. desember 1927 22. desember 1928 Agrarförbundet Agrarförbundet (10), upolitiske (3) 15. Sunila I
12 OskariMantere.jpg Oskari Mantere
(1874-1942)
22. desember 1928 16. august 1929 Framstegspartiet i Finland Framstegspartiet i Finland (6), Nationella samlingspartiet (3), upolitiske (3) 16. Mantere
(8) Kallio.jpg Kyösti Kallio
(1873-1940)
16. august 1929 4. juli 1930 Agrarförbundet Agrarförbundet (11), Framstegspartiet i Finland (1), upolitisk (1) 17. Kallio III
(1) Pehr Evind Svinhufvud.jpg Pehr Evind Svinhufvud
(1861–1944)
4. juli 1930 21. mars 1931 Nationella samlingspartiet Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (3), Svenska folkpartiet (2), Framstegspartiet i Finland (1), upolitiske (3) 18. Svinhufvud II
(11) JuhoSunila.jpg Juho Sunila
(1875-1936)
21. mars 1931 15. desember 1932 Agrarförbundet Agrarförbundet (6), Nationella samlingspartiet (4), Svenska folkpartiet (2), Framstegspartiet i Finland (1) 19. Sunila II
13 Kivimäki Toivo Mikael.jpg Toivo Mikael Kivimäki
(1886-1968)
15. desember 1932 7. oktober 1936 Framstegspartiet i Finland Framstegspartiet i Finland (4), Nationella samlingspartiet (4) (formelt upolitiske), Svenska folkpartiet (2), Agrarförbundet (2) (formelt upolitiske), upolitisk (1) 20. Kivimäki
(8) Kallio.jpg Kyösti Kallio
(1873-1940)
7. oktober 1936 12. mars 1937 Agrarförbundet Agrarförbundet (10), Framstegspartiet i Finland (2), Nationella samlingspartiet (2) formelt upolitiske 21. Kallio IV
(7) Aimo Cajander.png Aimo Cajander
(1879-1943)
12. mars 1937 1. desember 1939 Framstegspartiet i Finland Finlands sosialdemokratiske parti (6), Agrarförbundet (6), Framstegspartiet i Finland (2) 22. Cajander III
14 Risto Ryti 1940.png Risto Ryti
(1889-1956)
1. desember 1939 27. mars 1940 Framstegspartiet i Finland Finlands sosialdemokratiske parti (4), Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (2), Svenska folkpartiet (2), Framstegspartiet i Finland (1), upolitisk (1) 23. Ryti I
27. mars 1940 19. desember 1940 Finlands sosialdemokratiske parti (4), Agrarförbundet (3), Nationella samlingspartiet (2), Svenska folkpartiet (1), Framstegspartiet i Finland (1), upolitisk (1) 24. Ryti II
15 Rangell Jukka.jpg Johan Wilhelm Rangell
(1894-1982)
3. januar 1941 5. mars 1943 Framstegspartiet i Finland Finlands sosialdemokratiske parti (5), Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (2), Svenska folkpartiet (1), Framstegspartiet i Finland (1), Fosterländska folkrörelsen (1), upolitiske (2) 25. Rangell
16 Edwin Linkomies.jpg Edwin Linkomies
(1894-1963)
5. mars 1943 8. august 1944 Nationella samlingspartiet Finlands sosialdemokratiske parti (5), Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (2), Svenska folkpartiet (1), Framstegspartiet i Finland (1), upolitisk (1) 26. Linkomies
17 AnttiHackzell.jpg Antti Hackzell
(1881-1946)
8. august 1944 21. september 1944 Nationella samlingspartiet Finlands sosialdemokratiske parti (5), Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (2), Svenska folkpartiet (1), Framstegspartiet i Finland (1), upolitisk (1) 27. Hackzell
18 Urho Castrén.jpg Urho Castrén
(1886-1965)
21. september 1944 17. november 1944 Nationella samlingspartiet Finlands sosialdemokratiske parti (6), Agrarförbundet (4), Nationella samlingspartiet (1), Svenska folkpartiet (1), Framstegspartiet i Finland (1), upolitiske (3) 28. U.Castrén
(2) Juho Kusti Paasikivi (cropped).jpg Juho Kusti Paasikivi
(1870-1956)
17. november 1944 17. april 1945 Nationella samlingspartiet / upolitisk Finlands sosialdemokratiske parti (7), Agrarförbundet (4), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (1), Framstegspartiet i Finland (1), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 29. Paasikivi II
17. april 1945 26. mars 1946 Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (5), Finlands sosialdemokratiske parti (4), Agrarförbundet (4), Framstegspartiet i Finland (1), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 30. Paasikivi III
19 MaunoPekkala.jpg Mauno Pekkala
(1890-1952)
26. mars 1946 29. juli 1948 Demokratiska Förbundet för Finlands Folk Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (6), Agrarförbundet (5), Finlands sosialdemokratiske parti (5), Svenska folkpartiet (1), upolitiske (2) 31, Pekkala
20 Karl-August Fagerholm.jpg Karl-August Fagerholm
(1901-1984)
29. juli 1948 17. mars 1950 Finlands sosialdemokratiske parti Finlands sosialdemokratiske parti (15), upolitisk (1) 32. Fagerholm I
21 Urho Kaleva Kekkonen.jpg Urho Kekkonen
(1900-1986)
17. mars 1950 17. januar 1951 Agrarförbundet Agrarförbundet (10), Svenska folkpartiet (2), Framstegspartiet i Finland (2), upolitisk (1) 33. Kekkonen I
17. januar 1951 20. september 1951 Agrarförbundet (7), Finlands sosialdemokratiske parti (7), Svenska folkpartiet (2), Framstegspartiet i Finland (1) 34. Kekkonen II
20. september 1951 9. juli 1953 Agrarförbundet (7), Finlands sosialdemokratiske parti (7), Svenska folkpartiet (2), upolitisk (1) 35. Kekkonen III
9. juli 1953 17. november 1953 Agrarförbundet (8), Svenska folkpartiet (3), upolitiske (3) 36. Kekkonen IV
22 Sakari Severi Tuomioja.JPG Sakari Tuomioja
(1911-1964)
17. november 1953 5. mai 1954 upolitisk Nationella samlingspartiet (4), Finska folkpartiet (3), Svenska folkpartiet (2), upolitiske (6) 37. Tuomioja
23 Ralf Törngren1.jpg Ralf Törngren
(1899-1961)
5. mai 1954 20. oktober 1954 Svenska folkpartiet Agrarförbundet (6), Finlands sosialdemokratiske parti (6), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 38. Törngren
(21) Urho Kaleva Kekkonen.jpg Urho Kekkonen
(1900-1986)
20. oktober 1954 3. mars 1956 Agrarförbundet Finlands sosialdemokratiske parti (7), Agrarförbundet (6), upolitisk (1) 39. Kekkonen V
(20) Karl-August Fagerholm.jpg Karl-August Fagerholm
(1901-1984)
3. mars 1956 27. mai 1957 Finlands sosialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (6), Agrarförbundet (6), Finska folkpartiet (1), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 40. Fagerholm II
24 Vieno Johannes Sukselainen.jpg V. J. Sukselainen
(1906-1995)
27. mai 1957 2. juli 1957 Agrarförbundet Agrarförbundet (6), Svenska folkpartiet (3), Finska folkpartiet (3), upolitisk (1) 41. Sukselainen I
2. juli 1957 2. september 1957 Agrarförbundet (9), Finska folkpartiet (4), upolitisk (1)
2. september 1957 29. november 1957 Agrarförbundet (6), Socialdemokratiska oppositionella (5), Finska folkpartiet (2), upolitiske (2)
25 Rainer von Fieandt.jpg Rainer von Fieandt
(1890-1972)
29. november 1957 26. april 1958 upolitisk upolitiske (13) 42. von Fieandt
26 Reino-Kuuskoski.jpg Reino Kuuskoski
(1907-1965)
26. april 1958 29. august 1958 upolitisk Socialdemokratiska oppositionella (4), Finska folkpartiet (1), upolitiske (9), 43. Kuuskoski
(20) Karl-August Fagerholm.jpg Karl-August Fagerholm
(1901-1984)
29. august 1958 13. januar 1959 Finlands sosialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (5), Agrarförbundet (5), Nationella samlingspartiet (3), Finska folkpartiet (1), Svenska folkpartiet (1) 44. Fagerholm III
(24) Vieno Johannes Sukselainen.jpg V. J. Sukselainen
(1906-1995)
13. januar 1959 14. juli 1961 Agrarförbundet Agrarförbundet (13), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 45. Sukselainen II
27 Martti-Miettunen.jpg Martti Miettunen
(1908-2002)
14. juli 1961 13. april 1962 Agrarförbundet Agrarförbundet (14), upolitisk (1) 46. Miettunen I
28 Ahti Karjalainen.jpg Ahti Karjalainen
(1923-1990)
13. april 1962 18. desember 1963 Agrarförbundet Agrarförbundet (5), Nationella samlingspartiet (3), Finska folkpartiet (1), Svenska folkpartiet (1), FFC (3) 47. Karjalainen I
29 Reino-R-Lehto.jpg Reino Ragnar Lehto
(1898-1966)
18. desember 1963 12. september 1964 upolitisk upolitiske (15) 48. Lehto
30 Johannes Virolainen 1955.jpg Johannes Virolainen
(1914-2000)
12. september 1964 27. mai 1966 Centern i Finland Centern i Finland (7), Nationella samlingspartiet (3), Finska folkpartiet (2), Svenska folkpartiet (2), upolitisk (1) 49. Virolainen
31 PuhemiesRafael-Paasio-1963.jpg Rafael Paasio
(1903-1980)
27. mai 1966 22. mars 1968 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (6), Centern i Finland (5), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (3), Svenska folkpartiet (1), Arbetarnas och småbrukarnas socialdemokratiska förbund (1) 50. Paasio I
32 Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto
(1923-2017)
22. mars 1968 14. mai 1970 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (6), Centern i Finland (5), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (3), Svenska folkpartiet (1), Arbetarnas och småbrukarnas socialdemokratiska förbund (1) 51. Koivisto I
33 Teuvo-Aura-1972 (cropped).jpg Teuvo Aura
(1912-1999)
14. mai 1970 15. august 1970 upolitisk upolitiske (15) 52. Aura I
(28) Ahti Karjalainen.jpg Ahti Karjalainen
(1923-1990)
15. august 1970 26. mars 1971 Centern i Finland Finlands socialdemokratiske parti (5), Centern i Finland (4), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (3), Liberala folkpartiet (2), Svenska folkpartiet (2) 53. Karjalainen II
26. mars 1971 29. oktober 1971 Finlands socialdemokratiske parti (8), Centern i Finland (4)
(33) Teuvo-Aura-1972 (cropped).jpg Teuvo Aura
(1912-1999)
29. oktober 1971 23. februar 1972 upolitisk upolitiske (15) 54. Aura II
(31) PuhemiesRafael-Paasio-1963.jpg Rafael Paasio
(1903-1980)
23. februar 1972 4. september 1972 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (17) 55. Paasio II
34 Kalevi-Sorsa-1975 (cropped).jpg Kalevi Sorsa
(1930-2004)
4. september 1972 13. juni 1975 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (7), Centern i Finland (5), Svenska folkpartiet (2), Liberala folkpartiet (1), upolitisk (1) 56. Sorsa I
35 Pirkko-Keijo-Liinamaa-1964 (Cropped).jpg Keijo Liinamaa
(1929-1980)
13. juni 1975 30. november 1975 upolitisk upolitiske (17) 57. Liinamaa
(27) Martti-Miettunen.jpg Martti Miettunen
(1908-2002)
30. november 1975 29. september 1976 Centern i Finland Finlands socialdemokratiske parti (5), Centern i Finland (4), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (4), Svenska folkpartiet (2), Liberala folkpartiet (1), upolitiske (2) 58. Miettunen II
29. september 1976 15. mai 1977 Centern i Finland (9), Svenska folkpartiet (3), Liberala folkpartiet (3), upolitisk (1) 59. Miettunen III
(34) Kalevi-Sorsa-1975 (cropped).jpg Kalevi Sorsa
(1930-2004)
15. mai 1977 26. mai 1979 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (4), Centern i Finland (5), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (3), Liberala folkpartiet (1), Svenska folkpartiet (1), upolitisk (1) 60. Sorsa II
(32) Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto
(1923-2017)
26. mai 1979 19. februar 1982 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (5), Centern i Finland (6), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (3), Svenska folkpartiet (2), upolitisk (1) 61. Koivisto II
(34) Kalevi-Sorsa-1975 (cropped).jpg Kalevi Sorsa
(1930-2004)
19. februar 1982 6. mai 1983 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (5), Centern i Finland (6), Demokratiska Förbundet för Finlands Folk (3), Svenska folkpartiet (2), upolitisk (1) 62. Sorsa III
6. mai 1983 30. april 1987 Finlands socialdemokratiske parti (8), Centern i Finland (4), Svenska folkpartiet (2), Finlands landsbygdsparti (2), upolitisk (1) 63. Sorsa IV
36 Holkeri-2.jpg Harri Holkeri
(1937–2011)
30. april 1987 26. april 1991 Nationella samlingspartiet Nationella samlingspartiet (7), Finlands socialdemokratiske parti (7), Svenska folkpartiet (2), Finlands landsbygdsparti (1) 64. Holkeri
37 Esko Aho (cropped).jpg Esko Aho
(1954-)
26. april 1991 13. april 1995 Centern i Finland Centern i Finland (8), Nationella samlingspartiet (6), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1) 65. Aho
38 Paavo lipponen 15.1.2002 (cropped).jpg Paavo Lipponen
(1941-)
13. april 1995 15. april 1999 Finlands socialdemokratiske parti Finlands socialdemokratiske parti (5), Nationella samlingspartiet (5), Svenska folkpartiet (1), De Gröna (1), upolitisk (1) 66. Lipponen I
15. april 1999 17. april 2003 Finlands socialdemokratiske parti (5), Nationella samlingspartiet (5), Svenska folkpartiet (1), De Gröna (1), upolitisk (1) 67. Lipponen II
39 Jäätteenmäki Anneli 2014-02-06 1.jpg Anneli Jäätteenmäki
(1955-)
17. april 2003 24. juni 2003 Centern i Finland Centern i Finland (8), Finlands socialdemokratiske parti (8), Svenska folkpartiet (2) 68. Jäätteenmäki
40 Matti Vanhanen 2008-05-29.jpg Matti Vanhanen
(1955-)
24. juni 2003 19. april 2007 Centern i Finland Centern i Finland (8), Finlands socialdemokratiske parti (8), Svenska folkpartiet (2) 69. Vanhanen I
19. april 2007 22. juni 2010 Centern i Finland (8), Nationella samlingspartiet (8), De Gröna (2), Svenska folkpartiet (2) 70. Vanhanen II
41 Mari Kiviniemi 2010-11-02 (2).jpg Mari Kiviniemi
(1968-)
22. juni 2010 22. juni 2011 Centern i Finland Centern i Finland (8), Nationella samlingspartiet (8), De Gröna (2), Svenska folkpartiet (2) 71. Kiviniemi
42 Jyrki Katainen A4.jpeg Jyrki Katainen
(1971–)
22. juni 2011 24. juni 2014 Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Finlands socialdemokratiske parti (6), Vänsterförbundet (2), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1) 72. Katainen
43 Alexander Stubb EPP October 2018 (44474967285) (cropped).jpg Alexander Stubb
(1968–)
24. juni 2014 29. mai 2015 Samlingspartiet Samlingspartiet (6), Finlands socialdemokratiske parti (6), De gröna (2), Svenska folkpartiet (2), Kristdemokraterna (1) 73. Stubb
44 Tallinn Digital Summit. Handshake Juha Sipilä (2017).jpg Juha Sipilä
(1961–)
29. mai 2015 6. juni 2019 Centern i Finland Centern (6), Samlingspartiet (4), Sannfinnene (4) 74. Sipilä
45 Antti Rinne.jpg Antti Rinne
(1962–)
6. juni 2019 10. desember 2019 Finlands socialdemokratiske parti Centern, Kristdemokraterna, De gröna, Vänsterförbundet, Finlands socialdemokratiske parti 75. Rinne
46 Prime Minister of Finland Sanna Marin 2019 (cropped).jpg Sanna Marin
(1985–)
10. desember 2019 Finlands socialdemokratiske parti Finlands sosialdemokratiske parti, Centern, Gröna förbundet, Vänsterförbundet og Svenska folkpartiet. 76. Marin

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Finnish Council of State. «The Cabinet in Office». Finnish Council of State. Arkivert fra originalen 13. november 2010. Besøkt 23. juni 2010. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Osmo Jussila, Seppo Hentilä, Jukka Nevakivi: Finlands politiska historia 1809-1998. Schildts, Esbo 1998.