Esko Aho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Esko Aho
Esko Aho-crop.jpg
FødtEsko Tapani Aho
20. mai 1954 (65 år)
Vetil
Utdannet ved Helsingfors universitet
Beskjeftigelse Politiker
Parti Centern
Nasjonalitet Finland
Medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
Utmerkelser Terra Mariana-korsets orden

Esko Aho (født 20. mai 1954 i Vetil, Finland) er en finsk politiker for partiet Centern i Finland (finsk: Suomen Keskusta).

Aho var i årene 1983 til 2003 medlem av den finske Riksdagen. I årene fra 1991 til 1995 var han statsminister i Finland. I 2000 stilte han til valg som president, men tapte i andre valgomgang for Tarja Halonen. Han tok deretter et sabbatsår fra politikken for å undervise ved Harvard University. Ved valget i 2003 forlot han Riksdagen, trakk seg tilbake fra politikken og ble president for SITRA, Finlands nasjonale fond for forskning og utvikling. Fra 1. januar 2009 er han knyttet til Nokia, som sjef for avdeling for selskapets relasjoner og ansvar.

Politisk ettermæle[rediger | rediger kilde]

Esko Aho vil bli stående som den som ledet Finland inn i EU. Hans eget parti, som fikk det meste av stemmene fra bygdene i Finland, var imot EU-medlemskap, men statsministerens diplomati overtalte folket til å velge medlemskap. Tidlig i 1990-årene var det en dyp økonomisk depresjon i landet, og Ahos regjering måtte ta upopulære avgjørelser for å senke arbeidsledigheten. Dette gjorde ham upopulær og medvirket til regjeringens fall ved valget i 1995. Centern i Finland fikk dermed en åtte år lang periode i opposisjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (sv) Esko Aho i Biografiskt lexikon för Finland