Koalisjonsregjering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En koalisjonsregjering er en regjering hvor statsrådpostene er fordelt på ulike partier.

Hvordan oppstår situasjonen[rediger | rediger kilde]

Etter valgopptelling; Dersom det viser seg at ikke noe enkelt parti har flertall i Stortinget, blir oppdraget om å danne regjering, gitt til det partiet som har størst sjanse til å vinne støtte for politikken sin i Stortinget. Dette partiet danner da regjering alene, eller blir enig med andre partier om å dele statsrådstillingene.

Mindretall og flertallskoalisjonsregjeringer[rediger | rediger kilde]

En koalisjonsregjering kan opptre både i mindretallsregjeringer og flertallsregjeringer. En flertallsregjering sitter trygt fordi den har over halvparten av representantene i Stortinget. Den kan likevel bli felt hvis det utvikler seg stort uenighet innad koalisjonen.

Partigrunnlag[rediger | rediger kilde]

Partisamarbeidet i en koalisjon kaller vi partigrunnlaget. Kjell Magne Bondeviks andre regjerings partigrunnlag var Høyre, KrF og Venstre. Dette var en mindretallsregjering. Den forrige regjeringen, Jens Stoltenbergs andre regjering, er også en koalisjonsregjering. Dette er derimot en flertallsregjering, partigrunnlaget her er AP, SV og SP. Regjeringen vi har nå,Erna Solbergs Regjering, er en mindretallsregjering som består av Høyre og Fremskrittspartiet. Denne er en mindretallsregjering, med støtte fra KrF og Venstre på Stortinget.