Eigerøy fyr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eigerøy fyr
Eigeroy lighthouse.jpg
FylkeRogaland
KommuneEigersund
Opprettet1854
Fyrlistenummer094500
Fyrtårn
Høyde33 meter
ByggematerialeStøpejern
Fyrlys
LyskarakterFl(3) W 30s
Lyshøyde46,5 meter
Lysvidde18,8 nautisk mil
Status
EierKystverket
Automatisert1989

Eigerøy fyr
58°25′51″N 5°52′03″Ø

Eigerøy fyrstasjon er et fyr i Eigersund kommune som ble opprettet i 1854.[1] I sin tid var det en nyvinning innen fyrvesenet. Dette var landets første tårn bygget i støpejern, og det ble laget i flere moduler på Bærums Verk, for så å bli fraktet til Eigerøy. Materialene til lyktehuset ble støpt på Næs Jernverk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Foruten selve fyret ble det reist fyrforvalterbolig, uthus, naust og brygge. Opptil 75 mann var involvert i arbeidet, som ikke gikk helt smertefritt for seg. I regnskapene er det nemlig utgiftsført 1 stk. likkiste! Det revolusjonerende tårnet strakte seg høyt mot himmelen. Fyrvokterne måtte tilbakelegge 134 trappetrinn for å komme til topps. Fyrlykta rager 46,5 meter over vannkanten, mens fyret i seg selv er 32,9 meter høyt målt fra bakken. Men det er ikke bare i konstruksjon og størrelse at fyret er spesielt. Også i lysstyrke utmerker det seg. Med sin 1. ordens lykt, er blinkene fra Eigerøy fyr noen av de sterkeste i Europa.

Eigerøy fyr ble avfolket og automatisert i 1989.[1] Siden den gang har en lokal fisker stått for tilsynet av stasjonen, mens Eigersund kommune har fått leieavtale for to sjøbuer, boligen og hobbyhuset som var tilknyttet fyrstasjonen. Kommunens mål er å gjøre Eigerøy fyr om til et slags kystkultursenter. Eigersund kommune har i samarbeid med 22 grunneiere bygget en 2 kilometer lang vei ut mot fyrbygningen. En parkeringsplass er anlagt med toalettfasciliteter, og det har blitt mudret et lite sund mellom Midbrødøya og Eigerøy slik at fritidsbåter kan komme seg ut til fyret innaskjærs.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Målsettinga for kommunen er å gjøre fyret om til et slags kystkultursenter. Eigersund kommune har i samarbeid med 22 grunneiere bygd veien ut mot fyrbygningen. De har også satt i stand en parkeringsplass og mudra sundet mellom Midbrø og Eigerøy slik at fritidsbåter kan komme seg ut til fyret innenskjærs. Området rundt fyrstasjonen med alle bygninger ble fredet fra 1998 etter kulturminneloven.

Måneformørkelse fotografert ved Eigerøy fyr

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Dalane lokallag av Norsk Ornitologisk Forening har fuglestasjon på området. Her er også gode forhold for sportsdykking med tareskog ned til 30 meters dyp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Mydland, Randi (23. mai 2001). «Sommer på fyret». Stavanger Aftenblad. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Olderkjær, O.: Norske fyr: ei reise langs kysten, Samlaget 1999 (rev. utg. 2004)
  • Bjørkhaug, B. og S. Poulsson: Norges fyr. Oslo, 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lighthouse icon.svgDenne fyr- og Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.