Hopp til innhold

Libyas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det nasjonale overgangsrådets flagg.
Orlogsflagg

Libyas flagg er trefarget med en hvit halvmåne og en hvit stjerne. Dette røde, svarte og grønne flagget ble tatt i bruk da Libya fikk sin uavhengighet fra Italia i 1951. Det ble tatt i bruk igjen i februar 2011 av opprørere, og ble Libyas eneste flagg etter jamahiriyaens fall den 20. oktober 2011.

Etter kuppet i 1969 ble dette flagget byttet ut med et pan-arabisk rødt, hvitt og svart flagg. Dette flagget ble så erstattet av et helt grønt et i 1977, etter oppløsningen av Føderasjonen av arabiske republikker, der Egypt og Syria hadde vært med.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Libyas orlogsflagg har nasjonalflagget i kantonen på en lys blå duk. Et eget maritimt merke, et hvitt anker med kabel, er plassert i flaggets frie ende.

Tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

Flagget til Den store sosialistiske folkerepublikken Libya (1977–2011) var ensfarget grønt, det eneste nasjonalflagget i verden uten noen form for mønster.[note 1] Grønnfargen er hellig i islam, og står for denne religionen. Flagget ble tatt i bruk den 19. november 1977. Orlogsflagget var blått med det grønne nasjonalflagget i kantonen og et hvitt anker i den frie enden.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Under opprøret sommeren 2011 ble den gamle trikolor-versjonen av flagget fra 1951 tatt i bruk igjen. Også nasjonalsangen ble erstattet. (Se overgangsrådets hjemmeside Arkivert 21. juli 2011 hos Wayback Machine..)