Lesothos flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lesothos nåværende flagg. Størrelsesforhold 2:3

Lesothos flagg er delt i blått over hvitt over grønt og har en svart stråhatt avtegnet i midten. Den midtre hvite stripen er bredere enn de to andre, det innbyrdes forholdet er 3:4:3. Dette gir bedre plass til stråhatten, som etter loven skal fylle 92% av den hvite stripens høyde. Flaggets farger står for regn (blått), fred (hvitt) og velstand (grønt). Det svarte fargen representerer Lesothos befolkning og det afrikanske kontinent. Flagget har størrelsesforholdet 2:3.

Lesothos nasjonalflagg ble første gang tatt i bruk midnatt mellom 3. og 4. oktober 2006 i forbindelse med feiringen av landets 40-års uavhengighetsjubileum.[1]

Lesotho har tidligere hatt to andre nasjonalflagg:

Tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

1966-1987[rediger | rediger kilde]

Lesothos første nasjonalflagg ble første gang heist 4. oktober 1966, på Lesothos uavhengighetsdag. Det dominerende partiet ved uavhengigheten var Basotho National Party (BNP) under ledelse av Leabua Jonathan, som ble landets første statsminister. På bakgrunn av forslag til flagg utarbeidet av den britiske arkitekten Peter Hancock, valgte Jonathan det som ble Lesothos første nasjonalflagg. Flaggets farger var identisk med partifargene til BNP. Nasjonalflagget var dominert av et blått felt hvorpå var plassert en stråhatt, et nasjonalsymbol, i hvitt. Ved stangen fantes det smale striper av grønt og rødt.

1987-2006[rediger | rediger kilde]

Statsminister Jonathan, som tiltok seg diktatoriske fullmakter, ble styrtet i et militærkupp i 1986. Lesothos nye militære makthavere anså nasjonalflagget fra 1966 som for nært knyttet til statsminister Jonathan og hans parti. I 1987 ble det innført et nytt flagg. Dette var skrådelt i fargene hvitt, blått og grønt, tilsvarende mottoet i riksvåpenet som lyder «khotso, pula, nala». Dette betyr «fred, regn, velstand» og representeres henholdsvis av hvitt, blått og grønt. Stråhatten ble byttet ut til fordel for et tradisjonelt skjold med korslagte våpen bak, nærmer bestemt spyd og en type klubbe som kalles knobkerrie, alt i brun farge. Flagget ble tegnet av den sørafrikanske statsheraldikeren Frederick G. Brownell.

Flagget ble etter hvert utsatt for kritikk, både fordi det var innført av militærregimet og fordi det ikke viste stråhatten, et av de fremste identifikasjonsmerker for Lesotho. Særlig partiet Lesotho Congress for Democracy (LCD), som har sittet med regjeringsmakten etter valgseire siden 2002, kjempet for å innføre et nytt flagg der stråhatten er med.

Galleri over tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, Whitney (19. juli 2013). «Flag of Lesotho». Encyclopædia Britannica. Besøkt 17. september 2014.