Algeries flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Algeries flagg
Algeries orlogsflagg

Algeries flagg er vertikalt delt i to like felter, grønt mot stangen og hvitt ytterst. På midten er en rød halvmåne og en rød femtakket stjerne. Grønnfargen, halvmånen og stjernen er vanlige islamske symboler, mens det hvite symboliserer renhet. Rødt står for martyrenes blod, ofret i kampen for fedrelandets frihet. Samme flagg gjør tjeneste også som statsflagg til sjøs og på land, samt som handelsflagg. Flagget er i størrelsesforholdet 2:3.

Flagget ble opprinnelig innført i 1948 som Den nasjonale frigjøringsfrontens flagg. Da landet ble uavhengig 3. juli 1962 ble det godkjent som Algeries nasjonalflagg.

Det er uenighet om flaggets opprinnelse. Ifølge en tradisjon ble det først tatt i bruk av frigjøringshelten Abd el-Kadar, men det er mer sannsynlig at det ble tegnet av Messali Hadj i 1928 i forbindelse med at han startet den politiske grupperingen Nord-Afrikas stjerne.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Algeries orlogsflagg er som nasjonalflagget med tillegg av to korslagte røde ankere i øvre hjørne ved stangen. Også orlogsflagget er i størrelsesforholdet 2:3.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000