Kapp Verdes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapp Verdes flagg. Størrelsesforhold 3:5
Kapp Verdes flagg 1975-1992

Kapp Verdes flagg består av en blå flaggduk en rød stripe på hvitt i nedre del av duken og med en krans av ti gule stjerner. Stripene er i størrelsesforholdet 6:1:1:1:3. Stjernekransen er satt tre åttedeler ut fra stangsiden av flaggduken. Flagget er i størrelsesforholdet 3:5. Det ble offisielt tatt i bruk 22. september 1992.

De ti stjernene i flagget symboliserer de ti største øyene, blåfargen havet og himmelen. De hvite og røde stripene representerer veien mot å bygge en selvstendig nasjon, hvor hvitfargen symboliserer fred og det røde innsats.

Flagget symboliserer det endelige bruddet med Guinea-Bissau, som Kapp Verde hadde som intensjon å gå i union med. Før det nåværende flagget ble innført benyttet Kapp Verde et flagg i de panafrikanske fargene der duken var delt i gult over grønt, og der det fantes et rødt felt ved stangen. Også Guinea-Bissau benyttet et flagg som dette, men de to landene hadde ulike emblemer i det røde feltet. Guinea-Bissau førte en svart stjerne. Denne var også å finne i Kapp Verdes flagg, men var her innsatt i en krans med et skjell nederst. Begge lands flagg var basert på flagget til PAIGC, partiet som ledet begge land til uavhengighet, og som hadde forening av dem som mål.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]