Hopp til innhold

Ghanas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ghanas nasjonalflagg. Størrelsesforhold 2:3
Ghanas handelsflagg. Størrelsesforhold 2:3

Ghanas flagg ble tatt i bruk i 1957, og har med unntak av perioden 1964 til 1966, da flagget ble erstattet av en variant med hvit stripe i stedet for den gule, vært i bruk siden da.

Flagget ble designet av Theodosia Okoh for å erstatte Union Jack da Ghana fikk sin uavhengighet fra Storbritannia i 1957. Det består av de panafrikanske fargene rød, gul og grønn, med en femtakket svart stjerne i midten av den gule stripen. Ghanas flagg var det første afrikanske flagget etter Etiopias til å ta i bruk disse fargene.

Den røde fargen symboliserer blodet til de som døde i Ghanas kamp for uavhengighet, gulfargen representerer landets mineralrikdom, og den grønne fargen står for landets store skoger og naturrikdom. Den svarte stjernen skal være en ledestjerne for afrikansk frihet, og har også gitt Ghanas fotballandslag sitt kallenavn, «de svarte stjernene».

Handelsflagg

[rediger | rediger kilde]

Ghanas handelsflagg er formet etter britisk mønster, og har nasjonalflagget i kantonen av en rød flaggduk. Handelsflagget tilhører dermed gruppen av såkalte red ensigns.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]