Hopp til innhold

Sør-Afrikas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sør-Afrikas flagg siden 1994
Sør-Afrikas orlogsflagg

Sør-Afrikas flagg ble antatt den 26. april 1994 og ble tegnet av Frederick G. Brownell.

Flagget har to like store felt, et blått og rødt, som deles av et grønt liggende gaffelkors (det som ser ut som et horisontalt Y). De røde og blå feltene avgrenses fra det grønne av smale hvite bånd. Mellom armene på gaffelkorset finnes et svart triangel som avgrenses fra armene med smale gullgule bånd. Nasjonalflagget er i forholdet 2:3 og fungerer også som handelsflagg og statsflagg både på land og til sjøs.

Fargene rødt, blått og hvitt symboliserer landets europeiske arv, da fargene også inngår i det nederlandske og britiske flagget. Nederland og Storbritannia var de gamle kolonialmaktene i området. Det sorte symboliserer Afrika og gaffelkorset står for at de to forenes i fremtiden.

Flagget ble til å begynne med hardt kritisert på grunn av at det hadde for mange farger. Fargene svart, grønt og gult er dessuten regjeringspartiet ANCs farger. Kritikken har etter hvert stilnet og flagget som var tenkt som et provisorium, er nå allment akseptert, og ble permanent da Sør-Afrikas nye grunnlov ble antatt i 1996. Flagget har oppnådd stor popularitet og flaggets form og farger benyttes hyppig i mange slags emblemer og logoer.

Sør-Afrikas orlogsflagg består av en hvit duk med grønt kors der nasjonalflagget er plassert i øvre felt ved stangen. Orlogsflagget har størrelsesforholdet 2:3.

Tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

Forrige flagg var oransje, blått og hvitt (som det nederlandske på 1600-tallet, da de første hollenderne kom til landet) med tre små flagg i midten; det britiske flagget for (Kapp-provinsen og Natal, som var britiske kolonier da Den sørafrikanske unionen ble til i 1910), Oranjefristatens og Transvaals flagg.

Den såkalte Red Ensign ble brukt i unionstiden 1910-1928. Merket på flagget er det daværende riksvåpenet. Sør-Afrika fikk nytt riksvåpen i 2000.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Flag of South Africa – sitater