Leiv Lea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leiv Lea
Leiv Lea.jpg
Født5. februar 1895
Hægebostad
Død2. mai 1942 (47 år)
Død i tysk fangenskap
Søsken Rolv Lea, Per Wåge Lea
Nasjonalitet Norge

Leiv Lea (født 5. februar 1895Hægebostad, død 2. mai 1942 i Bergen) var en norsk motstandsmann.

Han var sønn av Karl Adolf Martin Lea (f. 1862 i Stavanger, d. 1931 i Tjølling) og Ingeborg f. Refsnes, f. 1868 i Kristiansand. Leiv Lea var bror av den kjente motstandsmannen Rolv Lea. Han giftet seg i 1920 med Hjørdis Hansen f. 1898 i Stavanger. De fikk tre barn sammen.

Leiv Lea var en av pionerene i motstandsbevegelsen under andre verdenskrig i Stavanger. Han drev illegalt foreningsarbeid, samlet inn penger til organisasjonene, drev spionasje og annen virksomhet. Han ble etterhvert distriktssjef for Milorg. Han ble arrestert i slutten av april 1942 og ført til Bergen, hvor han døde 2. mai i Gestapos fangenskap.

Leiv Lea var i det sivile liv praktiserende Høyesterettsadvokat i Stavanger. Men ganske snart ble hans kontorer i sentrum av byen hovedkvarter for det aktive motstandsarbeidet i regionen. Fra 1942 av ble Lea også offisielt innsatt som sjef for MILORG i distriktet.

Det er skrevet mye om hans virksomhet i krigslitteraturen, men det er spesielt en bok som gir et utfyllende bilde av Leas aktivitet: Motstandskampen 1940–45, skrevet av Knut Stahl og utgitt av Stavanger kommune.  

Navnet hans er også knyttet til Milorgfjellene i arktis. Her er Lea-botnen  navngitt til minne om de to brødrene Leiv og Rolv Lea som begge ofret livene sine allerede tidlig i krigen. (Rolv som medlem av OLDEL-gruppen i Oslo. Dømt to ganger til døden av tysk krigsrett og henrettet i 1942).

Leiv var allerede ved krigsutbruddet i full gang med å samle sammen frivillige som ville delta i kampene i Dirdal, noen mil øst for Stavanger.  Det er skrevet en hel del om Leivs innsats i denne første fase av krigen, men det var først da kapitulasjonen var et faktum at Leiv for alvor viste hva han var god for.

Som nevnt innledningsvis samlet de fleste trådene  av motstandsarbeidet seg etterhvert på Leas kontor, men dette  fikk en brå slutt allerede i 1942, nærmest pga en glipp. I forbindelse med aktiviteten i Telavåg hadde en av deltakerne lagt inn mikrofilm i beltet sitt der bokstavene LL var påført. Kort tid etter var Leiv Lea på plass i Gestapos beryktede torturkjeller i Bergen. Før tyskerne kom i gang med sine forhør for alvor avsluttet Lea sitt liv i fangenskapet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]