Rolv Lea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rolv Lea
Født13. juli 1891[1]
Hammerfest
Død26. november 1941[1] (50 år)
Søsken Per Wåge Lea, Leiv Lea

Rolv Lea (født 13. juli 1891 i Hammerfest, død 26. november 1941) var en norsk motstandsmann. Rolv Lea kom tidlig med i motstandsbevegelsen og vil særlig bli husket for sin innsats i OLDEL–gruppen i Oslo. Rolv var bror til Milorg-lederen Leiv Lea. Her var det opprettet trådløs forbindelse med England og Ålesund. Samtidig var det etablert en fluktrute som gikk via Ålesund og videre med fiskebåter over Nordsjøen til Shetland. Kontakten i Ålesund var advokat Harald Torsvik som for øvrig også var en nær slektning av familien Lea.

Fordi de var klar over at tyskerne kunne avlytte meldingene som ble utvekslet mellom Oslo og Ålesund kamuflerte de kommunikasjonen som kjøp og salg av klippfisk.

I Albert Wieseners bok „Nordmenn for tysk krigsrett 1940 – 42 kan en lese mer om hvordan tyskerne kom på sporet av fiskehandelen og som i neste omgang førte til at bl.a. Rolv og Harald ble stilt for tysk krigsrett og dømt til „dobbel dødsdom“. Både Rolv Lea og Harald Torsvik ble skutt den 26. nov. 1941.

Rolv lea var bror til Per Wåge Lea og Leiv Lea.

I Antarktis er det i de såkalte Milorgfjellene et sted som heter Lea-botnen, oppkalt etter de to brødrene Leiv Lea og Rolv Lea.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]