Leek (England)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leek
Leek 4.JPG
Sentrum i Leek
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktStaffordshire Moorlands
Admin. grevskapStaffordshire
Seremon. grevskapStaffordshire
StatusBy (town)
PostnummerST13
Retningsnummer01538
Befolkning20 768 (2011)

Leek
53°06′29″N 2°01′24″V

Leek er en markedsby ved elven Churnet i Staffordshire, England. Byen er administrasjonssenter for distriktet Staffordshire Moorlands. Den ligger rundt 15 km nordøst for Stoke-on-Trent og er en gammel borough som fikk kongelig charter i 1214. Kong Johan av England bevilget adelsmannen Ranulf de Blondeville retten til å holde et ukentlig marked hver onsdag og et årlig sjudagers fair (markedsdager) i Leek i 1207. Ingeniøren James Brindley bodde i Leek i det 1700-tallet . Han la ut det meste av kanalnettverket, og bygde en vanndrevet mølle, Brindleymøllen i 1752. Møllen er nå innredet som museum.

Leeks motto er Arte Favente Nil Desperandum som oversettes som «Our skill assisting us, we have no cause for despair» («Vår dyktighet støtter oss, vi har ingen grunn til fortvilelse»). I henhold til folketellingen i 2011 har byen en befolkning på 20 768 innbyggere.[1]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Byen hadde et fast kvegmarkeder i hundrevis av år,[2] noe som reflekterer byens betydning og som et senter for de lokale gårdene. Som følge av den industrielle revolusjon ble byen en betydelig produsent av tekstiler, med framstilling av silke i særdeleshet.[2]1900-tallet opphørte denne industrien.

Møllene fra byens tid som tekstilprodusent står igjen, og mange av dem har bli konvertert til annen bruk, blant annet som bolighus. Britannia, det tidligere Building Society (og i 2009 sammenslått med The Co-operative Banking Group), har sitt hovedkvarter i byen og er en betydelig lokal arbeidsgiver.

Alton Towers, som driver fornøyelsesparker, er beliggende i distriktet Staffordshire Moorlands og har også et stort antall sysselsatte fra Leek og omgivelsene rundt.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Leek har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Town population 2011» Arkivert 9. desember 2015 hos Wayback Machine., ONS
  2. ^ a b «Leek: Leek and Lowe», British History Online

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Leek (England) hos Wikivoyage