Churnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kanalbåt på Churnet ved slusene Oak Meadow Ford.

Churnet er en elv i England som flyter inn Staffordshire og er en bielv til Dove. Opprinnelsen til navnet «Churnet» er ikke blitt forklart.

Elvens utspring er lokalisert rundt 300 moh i myrlandskapet i Staffordshire, nær bratthenget Gritstone i Roaches, og den renner ved siden av motorveien A53 mellom Leek og Buxton, går kun noen få hundre meter fra Black Brook, går via elvene Dane og Weaver og flyter ut i Irskesjøen. Imidlertid via Dove, Trent og utløpet Humber går den også til sist ut i Nordsjøen.

Churnet har blitt tungt påvirket av industri langs den lengde for over tusen år og som et resultat har den blitt en av de mest forurensede elver i Europa.[1] Elven ble i stor grad benyttet i Leek av tekstilindustrien for å framstille fargestoff. Fargeindustrien ble etablert i 1734.[2] Jernsmelteindustrien var tungt tilstede i Churnetdalen og det er dokumentert at helt siden minst 1290 har jern blitt smeltet ved å bruke elven som hovedkilde for energi.[3] I dag[når?] er den eneste industrielle bruken av elven et grustak for sand ved Oakamoor, og etter at industrien i Meek og elvens dalføre har ebbet ut, har vannkvaliteten bedret seg såpass at laks har ble etablert på nytt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Salmon back in river 100 years on», BBC News 23. september 2006
  2. ^ Stewart, D. G.; Greenslade, M. W. (1965): A History Of Staffordshire, 1. utg., Phillimore & Co Ltd. ISBN 1-86077-071-1.
  3. ^ Chester, Herbert (2002): Churnet Valley Iron, The Mills and The Mines, 2. utg., Landmark Publishing Ltd. ISBN 1-84306-011-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]