Lars Christensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
For forfatteren med samme navn, se Lars Saabye Christensen
Lars Christensen
Lars Christensen.jpg
Lars Christensen
Født6. april 1884
Norge Sandar i Vestfold
Død10. desember 1965 (81 år)
USA New York
ForeldreChristen Christensen
Augusta Fredrikke Christensen[1]
Beskjeftigelse Hvalfangstreder
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi
Utmerkelser Ridder av Dannebrogordenen, kommandør av St. Olavs Orden, Gunnerusmedaljen (1927), Kommandør av Vasaordenen, David Livingstone Centenary Medal (1935)


Lars Christensen (født 6. april 1884 i Sandar i Vestfold, død 10. desember 1965 i New York) var en norsk hvalfangstreder og konsul. Han utrustet ni vitenskapelige ekspedisjoner til Antarktis og deltok selv på fire av dem.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hvalfangstmuseet ble bygd 1917 og overlevert til Sandefjord kommune som gave av Lars Christensen

Christensen begynte som skipsreder i Sandefjord 1907 og ble fra 1909 aktiv i norsk hvalfangst. Fra 1920 satt han i ledelsen for A/S Thor Dahl, samt flere andre hvalfangstselskaper og Framnæs Mekaniske Værksted.

Christensen finansierte blant annet de fire Norvegia-ekspedisjonene med selfangeren «Norvegia» i tidsperioden 1927-31. Den første ekspedisjonen annekterte Bouvetøya for Norge 1. desember 1927. Selfangeren «Norvegia» var moderskip for den første flyvning inn over Antarktis, seilte hele Antarktika rundt og kom hjem til Norge 15. mai 1931.

Under andre verdenskrig var Christensen i seks år finansråd ved den norske ambassade i Washington i USA og medlem av rådet i Nortraship.

I 1917 ble han utnevnt til Kommandør av Dannebrogordenen. Han ble i 1931 utnevnt til Ridder av St. Olavs Orden og i 1944 fikk han Kommandørkorset med Stjerne av St. Olavs orden. I tillegg var han Kommandør av Vasaordenen og den av den franske Æreslegionen. Han var innehaver av Haakon VIIs Frihetskors[2], Gunnerusmedaljen, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs gullmedalje og American Geographical Societys Livingstonemedalje.

Christensen var æresdoktor ved St. Olaf College i Minnesota og æresmedlem i Det Norske Geografiske Selskab og i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim. Han er æresborger av Granby i Quebec i Canada.

Christensen donerte blant annet Hvalfangstmuseet i Sandefjord og Sjøfartsmuseet.

Oppkallinger[rediger | rediger kilde]

Flere steder i Antarktis er oppkalt etter ham, blant annet:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://media.digitalarkivet.no/kb20060628020333
  2. ^ Steenstrup, Bjørn: Hvem er Hvem? 1964, Oslo: Aschehoug, 1964, s. 113.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]