Forretningsmagnat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En forretningsmagnat er en forretningsperson som kontrollerer en betydelig virksomhet og som har stor innflytelse. Begrepet brukes karakteristisk om en forretningsperson med en stor formue som personlig kontrollerer et stort selskap eller gruppe av selskaper. Tradisjonelt ble en slik forretningsmann på norsk ofte kalt industrimann dersom virksomheten var av industriell natur. Begrepet industrileder er også brukt, men kan også betegne en person som har en ledende stilling i et selskap uten nødvendigvis å selv eie det.

Noen forretningsmagnater, særlig i USA, har også blitt kjent for filantropi. Eksempler på forretningsmagnater er mediemogulen William Randolph Hearst, oljemagnaten John D. Rockefeller, stålmagnaten Lakshmi Nivas Mittal og programvaremagnaten Bill Gates.

Terminologi[rediger | rediger kilde]

Ordet magnat er utledet fra det latinske magnates (flertall av magnas), som betyr «en stor mann», eller «en stor edel herre». Andre betegnelser for en forretningsmagnat er mogul, finansfyrste eller baron (i overført betydning). Ordet «mogul» er en forvanskning av «mughal», og persisk eller arabisk for «mongol». Det henspiller på keiserne i Mogulriket eller keiserne av Det indiske subkontinent som eksisterte mellom 1526 og 1857 som hadde stor makt og store rikdommer, istand til å bygge underverk som Taj Mahal. På engelsk brukes også uttrykket tycoon, en forvanskning av japansk taikun (大君?), som betyr «stor herre», som ble brukt som tittel for en shogun.[1][2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cummings, Donald Wayne (1988). American English Spelling: An Informal Description. JHU Press. s. 277. ISBN 978-0-8018-3443-1. Besøkt 22. mai 2012. 
  2. ^ «tycoon». Merriam-Webster. Besøkt 22. mai 2012. «Origin of TYCOON Japanese taikun»