Hopp til innhold

LZ 127 «Graf Zeppelin»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Graf Zeppelin» i Berlin 1930.
Bakkemannskap holder «Graf Zeppelin» nede på bakken.
Kart som viser ruten for verdens første tur jorden rundt med luftfartøy.
Postkort av det tyske luftskipet LZ 127 «Graf Zeppelin» over Den Nationale Scene i Bergen i juli 1930.

LZ 127 «Graf Zeppelin» var et tysk luftskip, oppkalt etter grev Ferdinand von Zeppelin. Med en lengde på 236,6 m, en diameter på 30,5 m og et volum på 105 000 m3 var det datidens største luftskip. Det fløy første gang 18. september 1928 og var utstyrt med fem 12-sylindrete Maybach VL 2-motorer med samlet effekt på 2850 hk ved 1600 omdreininger/minutt. Rekkevidden var 12 000 km ved marsjfart 115 km/t, toppfart var 128 km/t.

«Graf Zeppelin» ble til å begynne med brukt til eksperimentelle formål, men fløy samtidig post og passasjerer for å holde omkostningene nede. I oktober 1928 fløy skipet på sine første langtur, til Lakehurst utenfor New York i New Jersey.

Luftens gigant

[rediger | rediger kilde]

8. august 1929 tok luftskipet av fra Lakehurst for å legge ut på nok et vågestykke: Verdens første tur jorden rundt med luftfartøy. Den økende populariteten til «luftens gigant» gjorde det lett for Zeppelin-selskapet å finne sponsorer utenfor Tyskland. Størstedelen av midlene kom fra den amerikanske mediemagnaten William Randolph Hearst, som krevde at turen offisielt skulle starte fra Lakehurst. Passasjerene var noen få prominente gjester samt fotografer og journalister som rapporterte fra turen. Hearst hadde fått med to av sine egne journalister: Karl H. von Wiegand og engelske Grace Marguerite Hay Drummond-Hay, som var eneste kvinne ombord. Hun ble dermed den første kvinne til å reise jorden rundt med luftfartøy.

Fra Lakehurst fløy «Graf Zeppelin» tilbake over Atlanterhavet til Friedrichshafen (hjembyen til Zeppelin-selskapet) ved Bodensjøen i Tyskland for å fylle drivstoff. Så fløy det over øde deler av Sibir som hittil hadde vært ukjent, til Tokyo i Japan og videre over Stillehavet, som første luftfartøy uten mellomlanding, til Los Angeles på den amerikanske vestkysten og kom tilbake til Lakehurst 29. august.

Over Sibir ble det konstatert at Severnaja Zemlja ikke var én – som tidligere antatt – men to øyer. Da luftskipet var over Stillehavet kom det ut for et forrykende uvær og fikk en del skader. Det var savnet i to døgn. Hele turen jorden rundt tok 21 døgn 5 timer og 31 minutter. Luftskipet kom tilbake til Friedrichshafen 1. september. Inkludert turen på forhånd fra og etterpå tilbake til Friedrichshafen, fløy luftskipet 49 618 km (30 831 internasjonale nautiske mil).

Den nederlandske regissøren Ditteke Mensink laget i 2009 filmen, Farewell, satt sammen delvis av dokumentaropptak om denne turen og Grace Marguerite Hay Drummond-Hays dagboksnotater og avisartikler.

I 1930 fløy «Graf Zeppelin» flere ruter i Europa og til Syd-Amerika. Etter dette ble det bestemt at det skulle opprettes faste, transatlantiske flyvninger. Året etter fløy «Graf Zeppelin» over Arktis i forskningsøyemed.

Etter Hindenburgkatastrofen i 1937 ble hydrogenfylte luftskip vurdert som farlige. Én måned etter ulykken ble «Graf Zeppelin» tatt ut av drift og gjort om til et museum. I 1940 ble alle gjenværende tyske luftskip destruert. Aluminiumet fra skrogene ble brukt i krigsindustrien.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]