Effekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Visualisering av begrepet hestekraft

Effekt er i fysikk definert som arbeid utført per tidsenhet. Måleenheten for effekt i SI-systemet er watt og målenheten for arbeid er joule.[1] En watt tilsvarer å omsette eller forbruke én joule per sekund.

Mens watt uttrykker arbeid per sekund, uttrykker kWh/h arbeid per time, et uttrykk som benyttes innen kraftproduksjon,[trenger referanse] mens kWh/år gjerne brukes for årsforbruk av elektrisk energi i en bolig.

Siden én joule tilsvarer et arbeid lik det å skyve med en kraft på 1 newton over en avstand på 1 meter, vil en effekt på 1 watt kunne skyve en gjenstand med en kraft på 1 newton over en avstand på 1 meter hvert sekund ( ). Dette tilsvarer å heise ca. 102 gram 1 meter opp per sekund ved jordoverflaten.

En eldre enhet for effekt som fremdeles er mye i bruk er hestekraft. En metrisk hestekraft tilsvarer 735,49875 watt, eller å heise en masse på 75 kg én meter opp per sekund,[trenger referanse] (75(kg)*9,80665(m/s2)*1(m/s)=735,5(W)) ved jordoverflaten (g=9,80665)

En kW tilsvarer 1,36 hestekraft.

Formler[rediger | rediger kilde]

Sammenheng mellom effekt, turtall og dreiemoment er gitt ved:[trenger referanse]

der

står for effekt
står for dreiemoment i newtonmeter og
står for omdreiningshastighet i radianer per sekund.

En omdreining er 2 radianer. Har man for eksempel oppgitt at en motor yter 100 Nm ved 6000 omdreininger per minutt er effekten således

100 * (6000/60) * 2 = 62831,85 watt = ca. 63 kilowatt

Sammenheng mellom effekt, kraft og hastighet er gitt ved:[trenger referanse]

der

står for hastighet i meter per sekund og
står for kraft i Newton

Hvis man skyver en kjelke av gårde med en kraft på 10 Newton i en hastighet av 2 meter per sekund yter man en effekt på 20 watt. Vi forutsetter her at retningen på kraften man skyver med i er i samme retning som hastigheten.

Sammenheng mellom effekt, arbeid og tid er gitt ved[trenger referanse]

der

står for arbeid målt i joule
står for tid i sekunder.

Eksempel: Dersom man har utført et arbeid på 20 joule i løpet av 4 sekunder har man hatt en gjennomsnittlig effekt på 5 Watt over de 4 sekundene.

Sammenheng mellom elektrisk effekt, strøm og spenning er gitt ved[trenger referanse]

der

står for strøm målt i ampere
står for spenning målt i volt

Eksempel: Dersom man belaster 10 ampere (A) over en spenning på 230 volt er effekten 2 300 Watt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The International System of Units (SI)» (PDF). Bureau International des Poids et Mesures. 2006. Arkivert fra originalen (PDF) 14. august 2017. Besøkt 30. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]