Jamneslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jamneslekten
Skogjamne (D. complanatum)
Skogjamne (D. complanatum)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Diphasiastrum
Norsk(e) navn: jamneslekten
Hører til: kråkefotfamilien,
kråkefotplanter,
karplanter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: sirkumboreal
Skogjamne Diphasiastrum complanatum vokser i store deler av Norge.

Jamneslekten eller (latin: Diphasiastrum) er en slekt innenfor kråkefotfamilien. Den har 16 arter pluss hybrider, som foretrekker våte områder, først og fremst i Amerika og hele den nordlige halvkule, samt fjellområder i Stillehavet og Ny-Guinea.

Plantene er opprette og brune og grønne, med lysebrune eller grønne stilker og ledd-aktige, dels skjellaktige blader og utseende. Bldene sitter tettere på planten og ser mer ut som «skjell» enn på kråkefot- og lusegressartene.

Karsporeplanter formerer seg gjennom generasjonsveksling, og ved sporer i stedet for frø. Den ukjønnede generasjonen er den dominerende. Når sporen vokser dannes det et protallium, som er en liten kjønnet mellomgenerasjon som ikke lever lenge. Fra denne vokser det opp en langt større, kjønnsløs (ukjønnet) men langtlevende generasjon av planter, som produserer nye sporer.

Sporene sitter øverst i skuddet eller i egne aks. Plantene har bare én sporetype som er ukjønnet (homospori).

Tidligere ble den henført av mange botanikere til kråkefotslekten (Lycopodium), men regnes nå nesten universelt som en egen slekt.

Arter[rediger | rediger kilde]

Slekten består av følgende arter og utvalg av hybridformer, hvor hovednavnet i kursiv betyr at arten ikke finnes i Norge:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Emoji u1f33f.svgDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.