Palhinhaeaslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palhinhaeaslekten
Vitenskapelig(e)
navn
:
Palhinhaea
Norsk(e) navn:
Hører til: kråkefotfamilien,
kråkefotplanter,
karplanter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: sirkumboreal

Palhinhaea eller (latin: Palhinhaea) er en lite beskrevet slekt innenfor kråkefotfamilien. Dens arter formerer seg gjennom generasjonsveksling ved hjelp av sporer. Slekten har 10-15 arter, i subtropiske og tropiske strøk.

I motsetning til lusegras og kråkefot, har disse artene en opprett stengel og et fåtall grener som går vannrett, uregelmessig ut fra denne. Av utseende minner planten om et "glissent juletre". Bladene er korte og sitter relativt tett.

Karsporeplanter formerer seg gjennom generasjonsveksling, og ved sporer i stedet for frø. Den ukjønnede generasjonen er den dominerende. Når sporen vokser dannes det et protallium, som er en liten kjønnet mellomgenerasjon som ikke lever lenge. Fra denne vokser det opp en langt større, kjønnsløs (ukjønnet) men langtlevende generasjon av planter, som produserer nye sporer. Plantene har bare én sporetype som er ukjønnet (homospori).

Arten Palhinhaea cernua er trolig en av de mest utbredte kråkefotplanter i verden, med utbredelse i subtropiske og tropiske strøk over både den nordlige og sørlige halvkule. Høyden er 5-30 cm, som for de fleste arter av lusegress og kråkefot.

I Kina kalles denne arten feng you, og brukes i medisin mot revmatisme og for å øke blodsirkulasjonen.

arter[rediger | rediger kilde]

Noen arter innenfor Pallhinhaea-slekten omfatter:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]