Hopp til innhold

Perleflodens delta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et kart fra 1888 viser Perleflodens delta, og både Kanton, Macao og Hongkong er inntegnet.

Perleflodens delta (珠江三角洲; Zhūjiāng sānjiǎozhōu) i Folkerepublikken Kina er både en geografisk region og en politisk-økonomisk region. Den omfatter områdene der Perlefloden og dens bielver renner ut i Sør-Kina-havet. Geografisk og geologisk må den sies å omfatte de lavereliggende områder rundt elvearmene som renner ut i havet, og da er det et spørsmål om Hongkong og Shenzhen kan medregnes ettersom de ligger i fjellandskaper som ikke gjennomtrekkes av elver, og noe øst for elvemunningene.

Økonomisk er det imidlertid vanlig å medregne disse to byene, slik at alle administrative enheter rundt viken der Perlefloden renner ut inngår. Den kinesiske formelle avgrensning av deltaet som politisk-økonomisk region medregner ni prefekturer i provinsen Guangdong, nemlig Guangzhou, Shenzhen, Zhuhai, Dongguan, Zhongshan, Foshan, Jiangmen, deler av Huizhou (Huizhou by, Huiyang, Huidong, Boluo), og deler av Zhaoqing (Zhaoqing by, Gaoyao og Sihui). Dessuten medregnes Hongkong og Macao.

Den østlige delen av regionen (Shenzhen, Dongguan, Guangzhou, Hongkong) er generelt den mest økonomisk utviklede. Nye transportårer og planlagte mellom Hongkong, Macao og Zhuhai antas å akselerere den økonomiske vekst på vestsiden. Den foreslåtte 29 kilometer lange Hongkong-Zhuhai-Macao-broen inngår i dette.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]