Randstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For selskapet Randstad, se Randstad Holding.
Randstad

Randstad, alternativt Randstad Holland (av nederlandsk rand som betyr kant) eller Deltametropool, er det mer eller mindre sammenvokste tettstedsområde i det sentrale Nederland der de fire største byene Amsterdam, Rotterdam, Haag og Utrecht ligger. Andre større byer i Randstad er Almere, Dordrecht, Hilversum, Haarlem, Amersfoort, Delft, Leiden, Zaanstad, Zoetermeer og Gouda. I tillegg er et stort antall mindre steder og forsteder del av Randstad. Området dekker et areal på ca. 70 x 50 km, hvorav mesteparten er landsbygd. Sentralt i området ligger storflyplassen Schiphol.

Randstad ligger i provinsene Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland og Utrecht.

Randstads innbyggertall er cirka 7,1 millioner. Inklusive andre landsbyer i relativ nærhet fra det egentlige Randstadområdet blir innbyggertallet høyere – mellom 10 og 11 millioner.

Området som omringes av de fire største byene kalles Groene Hart (Grønt hjerte). I løpet av de siste tiår har et hett tema i Randstad vært konflikten mellom byene og småstedene i hjertet. Disse småstedene er som oftest mye grønnere enn storbyene, de huser mange pendlere som jobber i byene og småstedene er sterkt avhengige av storbyenes fasiliteter som sykehus og storskala underholdning. Byene trenger plass for å vokse, mens småstedene er redd for miste identitet og selvstyre.

I de senere år har byplanleggere begynt å bruke begrepet Deltametropool. Man snakker også om to hoveddeler: Nordfløyen (ned. Noordvleugel) rundt Amsterdam og Sydfløyen (ned. Zuidvleugel) rundt Rotterdam og Haag. Utrecht med forsteder (tilsammen ca. 800 000 innbyggere) kan også sies å utgjøre en egen del, skilt fra Nordfløyen.