Randstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For selskapet Randstad, se Randstad Holding.
Randstad
LandNederlands flagg Nederland
Areal11 372,15 km²
Befolkning8 400 000 (2023)
Bef.tetthet738,65 innb./km²
Kart
Randstad
52°11′27″N 4°39′20″Ø

Randstad

Randstad, alternativt Randstad Holland (av nederlandsk rand som betyr kant) eller Deltametropool, er det mer eller mindre sammenvokste tettstedsområde i det sentrale Nederland der de fire største byene Amsterdam, Rotterdam, Haag og Utrecht ligger. Andre større byer i Randstad er Almere, Dordrecht, Hilversum, Haarlem, Amersfoort, Delft, Leiden, Zaanstad, Zoetermeer og Gouda. I tillegg er et stort antall mindre steder og forsteder del av Randstad. Området dekker et areal på ca. 70 x 50 km, hvorav mesteparten er landsbygd. Sentralt i området ligger storflyplassen Schiphol.

Randstad ligger i provinsene Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland og Utrecht.

Randstads innbyggertall er cirka 7,1 millioner. Inklusive andre landsbyer i relativ nærhet fra det egentlige Randstadområdet blir innbyggertallet høyere – mellom 10 og 11 millioner.

Området som omringes av de fire største byene kalles Groene Hart (Grønt hjerte). I løpet av de siste tiår har et hett tema i Randstad vært konflikten mellom byene og småstedene i hjertet. Disse småstedene er som oftest mye grønnere enn storbyene, de huser mange pendlere som jobber i byene og småstedene er sterkt avhengige av storbyenes fasiliteter som sykehus og storskala underholdning. Byene trenger plass for å vokse, mens småstedene er redd for miste identitet og selvstyre.

I de senere år har byplanleggere begynt å bruke begrepet Deltametropool. Man snakker også om to hoveddeler: Nordfløyen (ned. Noordvleugel) rundt Amsterdam og Sydfløyen (ned. Zuidvleugel) rundt Rotterdam og Haag. Utrecht med forsteder (tilsammen ca. 800 000 innbyggere) kan også sies å utgjøre en egen del, skilt fra Nordfløyen.