Mesterbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Mesterfag)
Hopp til navigering Hopp til søk
Håndverksmesternes våpen, også kjent som mestermerket.
Mesterbrev på veggen ved Kuben yrkesarena

Mesterbrev er en lovbeskyttet tittel for håndverkere som tar høyere yrkesfaglig lederkvalifikasjon. Det er Mesterbrevnemnda som har ansvar for forvaltning og utvikling av mesterbrevordningen i Norge. Mandatet er hjemlet i loven om mesterbrev i håndverk og annen næring. Det finnes 70 mesterfag hvor det er mulighet for å ta mesterbrev fordelt på følgende fagområder: Bilfag, Byggfag, Estetiske fag, Grafiske fag, Matfag, Møbel- og trefag og Verkstedhåndverksfag.

Utdanning mot et mesterbrev består av fagområdene, bedriftsledelse, faglig ledelse og faglig fordypning. Innen bedriftsledelse får håndverkeren også innføring i markedsføring, økonomi og regnskap. En mester er kvalifisert for å starte egen bedrift, ha lærlinger i faget, og drive opplæring av disse frem til Fag- og svenneprøve.

Mesterbrevnemnda har også ansvar for det offentlige mesterregisteret, et register over alle gyldige mestere og mesterbedrifter i Norge.

Per 2015 var det rundt 17 000 aktive håndverksmestere i Norge.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Årsrapport 2015 - Mesterstatistikken» (PDF). Mesterbrevnemnda. 2016. Arkivert fra originalen (PDF) 24. februar 2017. Besøkt 24. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]