Mesterbrev

Mesterbrev er en lovbeskyttet tittel for håndverkere som tar høyere yrkesfaglig lederkvalifikasjon. Det er Mesterbrevnemnda som har ansvar for forvaltning og utvikling av mesterbrevordningen i Norge. Mandatet er hjemlet i loven om mesterbrev i håndverk og annen næring. Det finnes 70 mesterfag hvor det er mulighet for å ta mesterbrev fordelt på følgende fagområder: Bilfag, Byggfag, Estetiske fag, Grafiske fag, Matfag, Møbel- og trefag og Verkstedhåndverksfag.
Utdanning mot et mesterbrev består av fagområdene, bedriftsledelse, faglig ledelse og faglig fordypning. Innen bedriftsledelse får håndverkeren også innføring i markedsføring, økonomi og regnskap. En mester er kvalifisert for å starte egen bedrift, ha lærlinger i faget, og drive opplæring av disse frem til Fag- og svenneprøve.
Mesterbrevnemnda har også ansvar for det offentlige mesterregisteret, et register over alle gyldige mestere og mesterbedrifter i Norge.
Per 2015 var det rundt 17 000 aktive håndverksmestere i Norge.[1]
Se også[rediger | rediger kilde]
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ^ «Årsrapport 2015 - Mesterstatistikken» (PDF). Mesterbrevnemnda. 2016. Arkivert fra originalen (PDF) 24. februar 2017. Besøkt 24. februar 2017.
Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]
- Mesterbrev.no
- Utdanningsveier Arkivert 24. januar 2016 hos Wayback Machine.
- Lov om mesterbrev