Soussjef

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Soussjef er en lederstilling som har rang like under toppsjefen, og tilsvarer nestleder. De aller fleste i Norge som har soussjef-tittelen er ansatt i hotell- og restaurantbransjen og er nestleder en restaurantvirksomhet, og er underlagt kjøkkensjefen. Her har soussjefen ofte personalansvar på vegne av kjøkkensjef og kan være stedfortreder for denne. I engelsktalende land og Sverige er en sous-chef nestleder i en serveringsbedrift. På svensk og andre språk betyr ordet assisterende kjøkkensjef, idet chef er det styrende substantivet. Denne bruken finnes også innen hotellfag på norsk.

I finansnærlingen kan tittelen tilsvare en viseadministrerende direktør eller assisterende direktør.[1] Det er enkelte banker eller forsikringsselskap.

Ordet satt sammen av det franske sous, «under eller nedenunder», og «sjef», betyr assisterende sjef, nestleder, visedirektør og så videre. Tittelen har vært mye benyttet innen bank og finans, men det brukes også andre steder. En tilsvarende tittel er viseadministerende direktør.

Noen kjente sousjefer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Soussjef - Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 4. august 2023.