Kantine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jernarbeidere i kø på kantina ved Christiania Spigerverk i Nydalen i Oslo i 1968, - den gang en svært moderne bedriftskantine.
Foto. E. Rude. Oslo Museum, Byhistorisk samling

Kantine er et spisested, som regel for ansatte i en bedrift, soldater i en militærleir eller andre assosierte persongrupper som eksempelvis studenter på et universitet. Kantiner er vanlig ved skoler, offentlige virksomheter og privat næringsliv med flere ansatte.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Den etymologiske opprinnelsen for begrepet kantine er fra det italiensk ordet som har betydningen «kjeller» eller «vinkjeller»[1][2] I Italia kan betegnelsen cantina også referere til en type bar eller drikkested. Begrepet cantina kom inn i fransk språk en gang rundt 1710 som cantine, og hvor førstebokstav ble lest som en k-lyd, hvilket på norsk har gitt begrepet kantine, skrevet slik det uttales.

Funksjon som spisested[rediger | rediger kilde]

En kantine tilbyr bespisningsløsninger hvor det vanligvis er tatt hensyn den enkeltes bedrift eller organisasjon krav og ønsker som sammenstilles med muligheten til å tilby sunn og næringsrik mat. En velfungerende kantine med dyktige ansatte bidrar til økt trivsel, kan minske sykefraværet og gi bedre produktivitet for den enkelte som resultat.

I Norge er det vanlig å ha kantiner som er helt eller delvis subsidiert av bedriften/organisasjonen. Av skattemessige årsaker er de fleste kantiner en betaltjeneste hvor en betaler for maten, mens servicen er subsidiert av bedriften/organisasjonen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bokmålsordboka: «Kantine»[død lenke]
  2. ^ American Heritage Dictionary of the English Language (4. utg., 2000): «Cantina» Arkivert 4. mai 2005 hos Wayback Machine.