Sputnik (artist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Knut Storbukås»)
Knut T. Storbukås
Sputnik
Født23. apr. 1943[1]Rediger på Wikidata (81 år)
Bostrak
BeskjeftigelseSanger, låtskriver, plateartist, lastebilsjåfør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
PseudonymSputnik
SjangerCountry, bygderock, festmusikk
InstrumentVokal, gitar
Aktive år1986–nå
Nettstedhttp://www.sputnik.no

Knut T. Storbukås (født 23. april 1943),[2] kjent under artistnavnet Sputnik,[2] er en musiker og lastebilsjåfør fra Bostrak i bygda Tørdal i Drangedal kommune i Telemark.[3] Hans mest kjente sanger er «Skilles Johanne» og «Lukk opp din hjertedør».[trenger referanse]

Navnet[rediger | rediger kilde]

Storbukås føyet selv til en «T.» i navnet sitt for ikke å bli forvekslet med to andre i Bostrak som også het Knut Storbukås. Tilnavnet «Sputnik» fikk han fordi han var så rask med lastebilen; etter sigende rakk han tre lass når andre kjørte to.

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

Sputnik begynte å spille til dans sent på 1950-tallet, og i 1959 startet han bandet The Sputniks. Midt på 1960-tallet var han med på å starte Beach Band, før han i 1968 startet The Sputniks igjen. Under et engasjement på Hønefoss ble gruppen omdøpt til Garasjeorkesteret av en restauranteier, og gruppen fortsatte å bruke dette navnet. Kassettsalget startet i 1985 da plateprodusent Terje Welle Busk skulle lage Dyrsku-kassetten 1985; en samling innspillinger med artister fra Telemark. Busk fikk et tips fra en 80 år gammel kvinne i Bostrak ved navn Inga Myra, om at hennes nabo Knut T. Storbukås burde inkluderes på kassetten. Dyrsku-kassetten 1985 ble en kommersiell suksess, og Busk inviterte lastebilsjåføren tilbake for å lage kassett alene. Den nye kassetten inneholdt blant annet sangen «(Nå Skal Vi) Skilles Johanne». Kassetten ble kopiert i 3 000 eksemplarer. I løpet av sommeren 1986 hadde «Sputnik 1» solgt mer enn 10 000 eksemplarer. Deretter kom «Sputnik 2», «Sputnik 3» og «Sputnik 4».

I 1989 hadde Storbukås allerede gitt ut fem kassetter og solgt flere hundre tusen eksemplarer totalt, men salget nådde nye høyder etter at han opptrådte to ganger på TV: først i Norge rundt i romjulen 1989, og deretter 9. januar 1990 i NRK-programmet Hotell. Våren 1990 solgte Sputnik mer enn alle andre norske artister til sammen. I påsken dro han til Moskva og spilte inn en musikkvideo til sangen «Lukk opp din hjertedør» på Den røde plass. Videoen ble vist på Dagsrevyen, og hele reisen ble dokumentert i filmen Fra Drangedal til Moskva.

Samme år som Sputnik solgte 150 000 eksemplarer av sin sjette utgivelse, ble «Sputnik 6» slaktet i radioprogrammet Norsk på norskNRK P1.

En uenighet mellom Storbukås og platedirektør Busk førte til at Sputnik forlot Busk Records til fordel for Talent i 1996. Talent lovet bedre kår, bedre musikk og høyere inntekter, noe som ble understreket i tittelen på neste utgivelse: «Gull og grønne skoger». Publikum var imidlertid ikke like begeistret for den nye musikalske drakten, og etter seks år og bare to plater var Sputnik tilbake hos Busk. Dette ble feiret med samlingen «24 sanger som rystet Norge». Hans neste utgivelse fikk tittelen «Sputnik 11» – en klar indikasjon på at hans to plater for Talent var for «sidesprang» å regne.

Lastebilsjåføren solgte på få år mer enn 1 million kassetter, og satte publikumsrekorder en rekke steder der han opptrådte. Han ble kåret til «Årets artist i Norge» i 1990, og høsten 1993 kom han i Guinness rekordbok etter at han gjennomførte 36 opptredener fra Mandal i syd til Tromsø i nord i løpet av 72 timer.

Den 19. mars 1993 deltok han som seg selv i sesong 1 av komiserien Mot i brøstet, i episode 9 som hadde tittelen «Veldedighetskonserten». Storbukås opptrådte sammen med Marianne Krogness i rollen som Kristine, som naboen til rollefigurene «Karl», «Nils» og «Henry».

Under åpningen av TV 2 i Grieghallen høsten 1992 sang Sputnik duett med Kjell Bækkelund.

Foruten utstrakt turnévirksomhet rundt om i hele Norge, har Storbukås også spilt i Sverige, Danmark, USA, Spania, på Zanzibar og på Svalbard.

Sputnik ble etter hvert et symbol på norsk folkelighet. Det ble skrevet bok om ham, og han ble nevnt fra Stortingets talestol. Statsministeren har gjestet Sputniks hjem, og hvert år kommer tusenvis av interesserte for å besøke hjemmet hans. I likhet med en rekke artister i USA har Sputnik gitt alle som ønsker det, anledning til å se hans store samling av sølv-, gull-, diamant-, og platina-plater samt mye annet fra sin karriere på et «Sputnikmuseum».

I 2016 var det seksti år siden Sputnik begynte sin karriere. I 2018 ga han ut en CD med Hank Williams-sanger oversatt til norsk.[4][5]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, oppført som Knut Storbukås, Store norske leksikon-ID Sputnik_-_artist[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Aanderaa, Dag (29. juni 2022). «Knut Storbukås». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 13. september 2023. 
  3. ^ En nesten legendarisk aften med Sputnik, Nova Nyheter, 5. mai 2018
  4. ^ NRK (10. juli 2018). «Sputnik med Hank Williams på norsk». NRK. Besøkt 22. mai 2019. 
  5. ^ «Sputnik med ny CD - Hank Williams på norsk». Drangedalsposten. 14. mai 2019. Besøkt 22. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]