Knut Getz Wold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Getz Wold

Knut Getz Wold (født 3. august 1915 i Verdal, død 9. oktober 1987) var en norsk sosialøkonom og sentralbanksjef i Norges Bank fra 1970 til 1985.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Wold ble utdannet cand.oecon ved Universitetet i Oslo i 1939, hvorpå Ragnar Frisch fikk ham ansatt ved universitetet. Her jobbet han i universitetets prosjekt som omhandlet en strukturoversikt for Norge med temaene kosthold, levestandard og økonomi, som han også jobbet videre med ved Stockholms Högskola.

I 1941 flyttet han til London for å jobbe for den norske eksilregjeringen der, i Finansdepartementet. Han jobbet i Finansdepartementet også etter 2. verdenskrig, og gikk i 1948 over Handelsdepartementet, som ekspedisjonssjef, etter en kort periode i Sosialdepartementet fra 1947. Mens han jobbet i Handelsdepartementet jobbet han også mye internasjonalt; han deltok bl.a. i forhandlingene om en nordisk tollunion på 1950-tallet, en union det riktignok ikke ble noe av, og landene ble i stedet med i EFTA fra 1960. Han var også medlem av Den europeiske betalingsunion og dens etterfølger Den europeiske valutaavtale (EMA) i til sammen 18 år.

I 1958 begynte han i Norges Bank, som nestsjef under daværende sentralbanksjef Erik Brofoss. Her ledet han bl.a. Den penge- og kredittpolitiske komité. Da Brofoss sluttet i 1970 var Wold en naturlig arvtaker, og han forble sentralbanksjef fram til 1985.

Utnevnelser[rediger | rediger kilde]

  • Kommandør av St. Olavs Orden (1975)
  • Kommandør av Dannebrogordenen
  • Storoffiser av Islands Falkeorden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]