Knut Getz Wold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Getz Wold
Knut Getz Wold.jpg
Født3. august 1915Rediger på Wikidata
Død9. oktober 1987Rediger på Wikidata (72 år)
Gravlagt Vestre gravlundRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, bankier, dagbokskriverRediger på Wikidata
Parti VenstreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Norsk KvinnesaksforeningRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandør av Dannebrogordenen, kommandør av St. Olavs Orden, St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Knut Getz Wold (født 3. august 1915 i Verdal, død 9. oktober 1987) var en norsk sosialøkonom, og sentralbanksjef i Norges Bank fra 1970 til 1985.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Wold ble utdannet cand.oecon ved Universitetet i Oslo i 1939, hvorpå Ragnar Frisch fikk ham ansatt ved universitetet. Her jobbet han i universitetets prosjekt som omhandlet en strukturoversikt for Norge med temaene kosthold, levestandard og økonomi, som han også jobbet videre med ved Stockholms Högskola.

I 1941 flyttet han til London for å jobbe for den norske eksilregjeringen der, i Finansdepartementet. Han jobbet i Finansdepartementet også etter 2. verdenskrig, og gikk i 1948 over Handelsdepartementet, som ekspedisjonssjef, etter en kort periode i Sosialdepartementet fra 1947. Mens han jobbet i Handelsdepartementet jobbet han også mye internasjonalt; han deltok bl.a. i forhandlingene om en nordisk tollunion på 1950-tallet, en union det riktignok ikke ble noe av, og landene ble i stedet med i EFTA fra 1960. Han var også medlem av Den europeiske betalingsunion og dens etterfølger Den europeiske valutaavtale (EMA) i til sammen 18 år.

I 1958 begynte han i Norges Bank, som nestsjef under daværende sentralbanksjef Erik Brofoss. Her ledet han bl.a. Den penge- og kredittpolitiske komité. Da Brofoss sluttet i 1970 var Wold en naturlig arvtaker, og han forble sentralbanksjef fram til 1985.

Utnevnelser[rediger | rediger kilde]

  • Kommandør av St. Olavs Orden (1975)
  • Kommandør av Dannebrogordenen
  • Storoffiser av Islands Falkeorden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]