Knop (knute)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne artikkelen er om knop som knute. For andre betydninger, se knop.
Knuter.1. Start på en kortspleis. 2. Endestopp- eller fallrepsknop. 3. Kjerringknute. 4. Uferdig- og 5. Hel Matthew Walker-knop. 6. Spleis? 7. Tyrkerknop på logg- eller loddline. 8. Enkel knute og 8-tallsknute. 9 . Båtsmannsknop. 10. To halvstikk til båtfortøyning.

Både knop (av hollandsk knoop) og stikk er til vanlig brukt som synonymer for knute, men et knop er trolig en knute som lager klump på et tau, mens et stikk er knute i andre sammenhenger. Knop bruktes mest i maritime sammenhenger. Tauverk kan også spleises slik at skjøten blir glatt, og ofte usynlig.

Knuter var viktige å kunne i mange sammenhenger. Det å få til å knyte skolisser var en av barndommens små triumfer. Speiderbevegelsen har lagt vekt på at den enkelte skal kjenne de vanligste knutene, og har eget knutemerke for de som kan nok til å få det.

På fisketur har man behov for flere knop og knuter for å få krok, fortom og snøre til å henge sammen. Har man båt trengs flere. Gode knuter skal være riktig gjort for å gi minst mulig plunder når de skal løses opp igjen, samtidig som de ikke skal gå opp i utide.

I seilskutetida var der enda flere knop som måtte kunnes i arbeidet. I tillegg var en vanlig hobby om bord å lage matter og taubeslag på tre- og metalldeler. Knyting av nytte- og prydgjenstander kalles ofte for makrame.

En del knuter er belagt med egne sagn eller historier. Matthew Walker var visstnok en mann som var dømt til døden. Han kunne benådes hvis han laget en knute ingen hadde hørt om før – og klarte det. Matthew Walkerknopet settes som en avsluttende fortykning i endene av en tamp (kort taustump), og hindrer at den forsvinner ved å gli ut av en ring eller malje i seil og lignende.

Fra gresk antikk historie kjenner vi den gordiske knute, som erobrerkongen Aleksander den store hogg over.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

Listen av knuter er svært lang (The Ashley Book of Knots lister i underkant av 4.000), og derfor er det hensiktmessig å kategorisere disse.

Stopperknute
Lage et tykt parti på tauet som hindrer det i å gli gjennom et objekt, eller hindre at endene på tauet fliser seg opp. Eksempler: Enkel knute, åttetallsknute og apehånd.
Skjøtende knute
En knute for å skjøte endene av to tau. Eksempler: Flaggstikk og dobbel fiskeknute.
Bindende knute
En knute for å samle endene av ett tau rundt et eller flere objekter. Eksempel: båtmannsknop
Surring
Brukes (vanligvis) til å holde to eller flere stokker/påler sammen.
Takling
En bindende knute for å forhindre at endene på tauet fliser seg opp. Her brukes ofte hyssing, sytråd eller seilgarn for å takle et tykkere tau.
Løkke
Fast løkke
er en eller flere løkker som ikke glir eller endrer størrelse. Eksempel: pålestikk, førerløkke og dobbel åttetallsløkke.
Renneløkke
glir og dermed endrer størrelse. Brukes der det er nødvendig at løkken strammer rundt objektet.
Fortøyningsknute
Brukes der man har behov for å binde et tau fast i noe. Kan både være behov for å feste enden eller midtstykket av tauet. Eksempel: Tømmerstikk og dobbelt halvstikk.
Forkortningsknuter
Brukes for å fjerne slakk i tauet. Noen av disse knutene kan også brukes til å isolere områder på tauet som er skadet. Eksempel: Trompetstikk og førerløkke.
Spleis
En spleis lager man ved å veve inn strengene av tauet. En spleis krever mye mer arbeid å lage enn en knute, men til gjengjeld er den sterkere og reduserer svært lite av bruddstyrken på tauet. Eksempel: Endespleis, kortspleis og øyespleis.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Det er mange sider på internettet som viser forskjellige knuter og knop. Her er noen med norsk tekst.

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.