Knapp på to garn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knapp på to garn i dobbelutførelse

Knapp på to garn er en type knute som danner en pen kule på bukt. En variant kan ha et øye som stikker fra kulen dvs. innerst i bukten. Både knapp og knappehull kan dermed lages med samme knute. Kulen kan gjøres større ved å føre garnet flere ganger gjennom hele knuten.

Hvordan binde[rediger | rediger kilde]

Enkeltutført knapp på to garn i fire gjennomførelsesstadier, Hva som må gjøres for å komme til det neste stadiet er gjengitt i tynne røde strek.

Bildet til høyre viser en tilnærming, med fire stadier mot en enkeltutført Knapp på to garn hvor man starter med en burknopp med slipp.

  1. - burknopp med slipp, med tampen opp til høyre.
  2. - Tampen til venstre over burknopp med slipp, under og opp gjennom slippen til burknopp med slipp, resultatet blir to burknopp med slipp, i radial symetri, med begge tampene stikkende oppover.
  3. - Tampene ned gjennom trekantede hull på motsatt side i midten, med en lett sving rundt hverandre; Resultatet skal være en fire bladet blomst med dobbelt stem.
  4. - For en flerstrand knapp på to garn må tampen følge konsistent innover langs det indre eller ytre side av den andre tampen hele veien gjennom alle fire bladene av blomsten, tilbake til samme sentrale punkt.
  5. - Stramme til en jevn kule av en knapp.

En annen tilnærming er å starte med et diagonalt karrakstikk, deretter føre begge tauendene opp gjennom samme midthull etter å ha rundet langpart på motsatt side. Når man knytter dette på bukt vil de to nedre tamp utgjøre en løkke som kan brukes som knappehull, eller forkortes helt til kulens overflate for å benyttes som en knapp.

Kilder[rediger | rediger kilde]