Knapp på to garn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Knapp på to garn i dobbelutførelse

Knapp på to garn er en type knute som danner en pen kule på bukt. En variant kan ha et øye som stikker fra kulen dvs. innerst i bukten. Både knapp og knappehull kan dermed lages med samme knute. Kulen kan gjøres større ved å føre garnet flere ganger gjennom hele knuten.

Hvordan binde[rediger | rediger kilde]

Enkeltutført knapp på to garn i fire gjennomførelsesstadier, Hva som må gjøres for å komme til det neste stadiet er gjengitt i tynne røde strek.

Bildet til høyre viser en tilnærming, med fire stadier mot en enkeltutført Knapp på to garn hvor man starter med en burknopp med slipp.

  1. - burknopp med slipp, med tampen opp til høyre.
  2. - Tampen til venstre over burknopp med slipp, under og opp gjennom slippen til burknopp med slipp, resultatet blir to burknopp med slipp, i radial symetri, med begge tampene stikkende oppover.
  3. - Tampene ned gjennom trekantede hull på motsatt side i midten, med en lett sving rundt hverandre; Resultatet skal være en fire bladet blomst med dobbelt stem.
  4. - For en flerstrand knapp på to garn må tampen følge konsistent innover langs det indre eller ytre side av den andre tampen hele veien gjennom alle fire bladene av blomsten, tilbake til samme sentrale punkt.
  5. - Stramme til en jevn kule av en knapp.

En annen tilnærming er å starte med et diagonalt karrakstikk, deretter føre begge tauendene opp gjennom samme midthull etter å ha rundet langpart på motsatt side. Når man knytter dette på bukt vil de to nedre tamp utgjøre en løkke som kan brukes som knappehull, eller forkortes helt til kulens overflate for å benyttes som en knapp.


Det er imidlertid en bindemetode som ikke krever en karrakstikk, snarere en slippestikk som et første skritt, og som ikke produserer en snor-løkke som må reduseres når den brukes som en knapp. Denne metoden gir bare knappen, en sfærisk kurvvevetknute, i stil med Tyrkerknop eller diamantknute.

En tredje måte å knytte denne knuten [1] starter med to løkker nesten som å binde Knapp på enkelgarn, foskjellen ligger i startløkkene og krumningsendringen i midten dvs ved overgang fra det andre til det tredje løkke som resulterer i måten tampene går ut av knuten; på motsatte sider for keltisk, på samme side her.

Den resulterende knute etter begge disse metodene har den rette midten på motsatt side, og den kan trekkes ut for å danne løkken, eller alternativt for å danne den niende forhøyning på toppen.

Sitat"The top center part of the present knot has retreated from the surface. This should now be forcibly pricked to the surface and the surrounding parts tightened to hold it in place. This is the final form of the common chinese button knot. By counting it will be found that the knot has 9 surface parts."Sitat
The Ashley Book of Knots[2]

Hvilken trekantet hull i midten hver tamp føres gjennom helt på slutten av disse to metoder også gir forskjell:

  • å føre den enkelte tamp gjennom det trekantede hullet som er nær seg slik som vist med tynne røde linjer i dette bilde gir ABOK #600 det 8 dels knute, hvorav en versjon som brukes som knapp i kina er en variant med en 9de overflate forhøyning,
  • å føre den enkelte tamp gjennom det trekantede hullet som ikke er nær seg slik som vist med tynne røde linjer i dette bilde gir ABOK #787 det 8 dels knute som resulterer etter den første karrakstikk metoden, men med en løkke som er sugd inn i knuten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.youtube.com/watch?v=Rl_hVULhBbw Hvordan du kan knytte den kinesiske knappen Knute - av whyknot
  2. ^ Ashley, Clifford W. (1944). The Ashley Book of Knots, p.103. Doubleday. ISBN 0-385-04025-3.

Kilder[rediger | rediger kilde]