Båtsmannsknop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Båtmannsknop

Båtmannsknop, som også kalles råbandsknopp[1], er en gammel bindende knute, brukt til å sikre en line eller et tau rundt et objekt. På grunn av at den er så enkel og kjapp å knyte brukes den ofte til dagligdagse gjøremål, som f.eks knytte endene i en plastpose, skolisser, binde sammen en bunte gjenstander eller for å lukke en eske. Den er også svært mye brukt innen førstehjelp, hvor feste en bandasje er et typisk eksempel på bruk. Vi ser den ofte brukt til å skjøte to liner sammen, men på grunn av en ustabilitet i knuten, anbefales den ikke til dette formålet.

Båtmannsknop lages ved at man knytter først en venstrehånds enkel knute, og deretter en høyrehånds enkel knute. Gjør man feil her, ender man opp med en kjerringknute som er mye svakere og vanskeligere å få opp enn en båtmannsknop.

Båtmannsknop regnes som en av de seks elementære knutene.

Misbruk av knuten[rediger | rediger kilde]

Båtmannsknop kan lett forandre form og deretter gli, dersom en av endene blir dratt utover.

Knutens enkle fremgangsmåte for knyting, lett gjenkjennelige, appellerende og symmetriske utseende er også dens svakhet. Foreningen International Guild of Knot Tyers advarer mot at knuten brukes til å skjøte to tau sammen. En skikkelig skjøtende knute (stikk) eksempelvis flaggstikk eller dobbel fiskeknute må brukes isteden. Clifford Ashley hevder at misbruk av båtmannsknop er årsak til flere skader og dødsfall enn alle de andre knutene til sammen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.risor2.no/Risor_II_Nytt/Risor2nytt_2015-1.pdf Risor2nytt_2015-1 ET LITE KNUTEKURS, SIDE 13
  2. ^ Ashley, Clifford W. (1996). The Ashley Book of Knots. New York: Doubleday. ISBN 0-385-04025-3. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]