Svingestikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svingestikk

Svingestikk er en måte å feste husketau til en gren av et tre eller annen horisontalt bærer. Stikket er "tett, sterk, sikker, og løsnes lett uten last" ifølge Ashley som har det som nummer 1693 i ABOK.

Utforming[rediger | rediger kilde]

  1. Knuten er en videreføring av dobbelt halvstikk på enden av tauet.
  2. Tampen som kommer ut av under broen til dobbelt halvstikk føres rundt grenen/emnet til den møter langparten
  3. Tampen går rundt langparten for deretter å bli stukket under forrige kryss av langparten, med andre ord under langparten og broen til dobbelt halvstikk
    • Tampen kan utformes slippet for lettere demontering eller
    • Tampen kan utformes med en stoppeknute for større sikkerhet mot at stikket løsner seg under bruk

Hvis husken skal ha to parallelle tau, knytes begge slik at langpartene henger fra samme side av grenen. Ellers vil det ikke svinge rett frem; Det vil bli roterende bevegelser. Siden tampen i svingestikk drar langparten til midten av grenen vil den gi mindre slike roterende bevegelser mens vanlig dobbelt halvstikk som ruller uforstyrret rundt grenen vil gi mer.

Husker med sine frem og tilbake-bevegelser skader gjerne grenen de henger på. I denne sammenheng er svingestikk bedre enn en øyeknute slik som pålestikk. En måte å være ekstra sikker på å ikke skade treet er å benytte en kambium-beskytter i tillegg til svingestikk. Dette kan være en materiale i mellom som er myk og gripende mot grenen mens den er hard og glatt mot tauet; eksempler er plast, skinn, tekstil, eller filt.

Referanser[rediger | rediger kilde]